Sprawdzenie własnego auta - Legacy 2.0
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
wojtekmzks
- 0 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Sprawdzenie własnego auta - Legacy 2.0
To mój pierwszy post na forum z " - " także witam wszystkich serdecznie :)
Sprawa jest taka, tata posiada Subaru Legacy 2.0 165KM z 2005 r z przebiegiem 350 tyś. od nowości u nas. Samochód według mnie jest w słabym stanie technicznym jak na Subaru (coś tam piszczy, terkocze jak traktor, standardowo muł przy 2-3 tys itd), tata twierdzi inaczej. W związku z pewnymi okolicznościami w życiu zastanawiamy się czy wykupić go z naszej firmy aby mieć go na własność. Proponuje tacie potraktować to jak kupno od kogoś obcego i kompletne sprawdzenie auta. Tu nasuwa się moje pytanie, gdzie to zrobić? Nie mam tu na myśli podłączenia pod komputer, przejechania się i tyle. Chcę aby ktoś ocenił mi całe zawieszenie, pracę silnika (to najważniejsze), pracę skrzynie, czy sprzęgło nie będzie do wymiany, luzy zaworowe itd. i ocenił czy według niego warto wykupić ten egzemplarz. Do tego przy okazji oleje + filtry. Wiem, że istnieje Carfit ale mam do Niego ponad 400 km i w związku z tym, że nie znam serwisu osobiście zastanawiam się czy warto jechać aż tyle kilometrów? Opinii o nim złej jeszcze nie słyszałem, widzę, że regeneruje dużo silników itd., więc raczej można mu ufać. Co sądzicie? Warto jechać do Carfit'a czy może gdzieś bliżej (okolice Warszawy) znajdę równie dobry serwis? Mpże PitStop? Też słyszałem o nich niezłe opinie, ale nie takie jak o Carficie. Po opiniach to można stwierdzić, że Carfit to swego rodzaju guru od Subaru :)
Pozdrawiam.
Sprawa jest taka, tata posiada Subaru Legacy 2.0 165KM z 2005 r z przebiegiem 350 tyś. od nowości u nas. Samochód według mnie jest w słabym stanie technicznym jak na Subaru (coś tam piszczy, terkocze jak traktor, standardowo muł przy 2-3 tys itd), tata twierdzi inaczej. W związku z pewnymi okolicznościami w życiu zastanawiamy się czy wykupić go z naszej firmy aby mieć go na własność. Proponuje tacie potraktować to jak kupno od kogoś obcego i kompletne sprawdzenie auta. Tu nasuwa się moje pytanie, gdzie to zrobić? Nie mam tu na myśli podłączenia pod komputer, przejechania się i tyle. Chcę aby ktoś ocenił mi całe zawieszenie, pracę silnika (to najważniejsze), pracę skrzynie, czy sprzęgło nie będzie do wymiany, luzy zaworowe itd. i ocenił czy według niego warto wykupić ten egzemplarz. Do tego przy okazji oleje + filtry. Wiem, że istnieje Carfit ale mam do Niego ponad 400 km i w związku z tym, że nie znam serwisu osobiście zastanawiam się czy warto jechać aż tyle kilometrów? Opinii o nim złej jeszcze nie słyszałem, widzę, że regeneruje dużo silników itd., więc raczej można mu ufać. Co sądzicie? Warto jechać do Carfit'a czy może gdzieś bliżej (okolice Warszawy) znajdę równie dobry serwis? Mpże PitStop? Też słyszałem o nich niezłe opinie, ale nie takie jak o Carficie. Po opiniach to można stwierdzić, że Carfit to swego rodzaju guru od Subaru :)
Pozdrawiam.
Re: Sprawdzenie własnego auta - Legacy 2.0
okolice Warszawy + Legacy = Poweron
PS. jesteś w dobrej sytuacji, bo w Wawie jest sporo miejsc gdzie bez obawy można sprawdzić/serwisować Subaru (poza siecią ASO)

PS. jesteś w dobrej sytuacji, bo w Wawie jest sporo miejsc gdzie bez obawy można sprawdzić/serwisować Subaru (poza siecią ASO)
-
wojtekmzks
- 0 gwiazdek
Poweron - nie znałem także zainteresuje się tym. Widzisz ale tu w gre wchodzi dokładne sprawdzenie silnika i ocena jego stanu i taka nieoficjalna wycena samochodu, czy warto w ogóle go wykupić. Z tego co słyszałem w Carficie można być pewnym, że po 1 wszystko sprawdzą, a po 2 dobrze zrobią. Potrzebuje kogoś kto naprawdę porządnie zna te silniki. Po tej naprawie chce mieć pewność, że wszystko jest ok.
A czemu akurat jeśli.Legacy to polecasz Poweron? :)
A czemu akurat jeśli.Legacy to polecasz Poweron? :)
- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
Żeś się umarł na carfita... Masz jeszcze mts, yacoserwis (to w ramach też około 400km tak o hehe) a jak poczytasz "serwis warszawa" to znajdziesz paru który ogarniaja bardzo dobrze. Ps jeśli technicznie są jakieś niedomagania to jeszcze nie dramat. Blacha? Rdza od spodu? To są potencjalnie też duże koszta. Kto tym jeździł? Jak gdzie? Przebieg już jakiś jest...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
-
wojtekmzks
- 0 gwiazdek
Nie, że się uparłem ale żaden serwis nie jest tak często i mocno polecany, kieruje się opinią innych. Blacha to inna sprawa, jest lekka rdza na nadkolu ale tu nie o tym mowa, chodzi mi wyłącznie o mechanike. Jeździł tym tata i dalej będzie on jeździł. Przebieg jest dosyć duży i to mnie martwi.
No i ważna rzecz, carfit oferuje naprawę szarpania na niskich obrotach, a nie udało mi się znaleźć kogoś innego kto wie jak to naprawić.
No i ważna rzecz, carfit oferuje naprawę szarpania na niskich obrotach, a nie udało mi się znaleźć kogoś innego kto wie jak to naprawić.
zinc, wytknę Ci "umarł" chyba chodziło o ''uparł'' 

Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
-
wojtekmzks
- 0 gwiazdek
Ma ktoś jakieś doświadczenia/zna opinie o PitStops i o Kornecki Auto Sport? :) albo OES Gdańsk? Bo Gdańsk również wchodzi w grę :)
o Korneckim słyszałem same dobre rzeczy
byłem raz i udzielono mi naprawdę fachowej informacji 

Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269
- zinc
- 4 gwiazdki
oż żesz te słowniki w komórkach:P Tak.. racja...komin pisze:zinc, wytknę Ci "umarł" chyba chodziło o ''uparł''
anyway szarpanie na niskich nie tylko carfit potrafi ogarnąć... Słabo szukasz... przejrzyj temat "serwis warszawa"
- zinc
- 4 gwiazdki
ja rozumiem ze chcesz porządnie sprawdzić furę... ale sorry... Gdańsk??? Nie szkoda jechać tyle km?? Zmuszamy do szukania po forum zakładów z Wwa :Dwojtekmzks pisze:Ma ktoś jakieś doświadczenia/zna opinie o PitStops i o Kornecki Auto Sport? :) albo OES Gdańsk? Bo Gdańsk również wchodzi w grę :)
ps nie obraz się ale to tylko legacy... nie jakiś kosmos potwor na biturbo 4bar i nie wiadomo co ze aż tak bardzo specjalisty trzeba... ASO to odradzam ale masz pod ręka przynajmniej dwa-trzy spec magików na miejscu... a jak odległość nie gra roli to w uk jest scooby...
-
wojtekmzks
- 0 gwiazdek
Ja na co dzień jestem w Gdańsku i tata też tu czasami bywa, dlatego też Gdańsk wchodzi w grę :) Z Warszawy też nie jestem, mam do niej 120 km z domu. Zdaję sobie sprawę, że to tylko Legacy, a nie uturbione monstrum, ale daj mi kogoś w Wwa kto z miejsca powie mi, że wie jak załatwić problem szarpania przy 2-3 tyś obrotów. Nie odrzucam serwisów z Warszawy (chociaż z jednym nie do końca wyszło wszystko ok), ale po prostu nie natrafiłem jeszcze na kogoś kto by miał na to pewny sposób, a jak wiadomo te szarpanie niesamowicie irytuje. Z tym uk to trochę przegiąłeś, wiadomo, że odległość 400km, a 120km to spora różnica, ale nie jest to wybór na regularne serwisowanie, a jedynie na jeden raz, także koszta do przeżycia. Chociaż nie ukrywam, ze fajnie byłoby znaleźć serwis na dalsza współpracę. Niestety nikt z Was nie doświadczył tego jak cudownie teraz brzmi nasze Subaru :D
Z Wwa i okolic na razie mam PitStops, Kornecki, Poweron. Coś jeszcze ciekawego?
edit/ własnie zauważyłem Twój pierwszy post, biorę się za czytanie tego tematu :) / jakoś nie chce mi się wiadomość wysłać, mógłbyś podesłać link do tematu? Wyszukiwarką forumową i google nic takiego nie znalazłem.
Z Wwa i okolic na razie mam PitStops, Kornecki, Poweron. Coś jeszcze ciekawego?
edit/ własnie zauważyłem Twój pierwszy post, biorę się za czytanie tego tematu :) / jakoś nie chce mi się wiadomość wysłać, mógłbyś podesłać link do tematu? Wyszukiwarką forumową i google nic takiego nie znalazłem.
-
wojtekmzks
- 0 gwiazdek
Ok, umówiony do Pana Korneckiego. Okazało się, że Pan Kornecki kojarzy moje auto z czasów jego pracy w 4Turbo :) temat do zamknięcia