Szarpie, krztusi + CE

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Szarpie, krztusi + CE

Post 29 sty 2009, o 15:55

Podczas jazdy, gdy np. wrzuci się wyższy bieg przy zbyt małej prędkości samochód strasznie szarpie. I nie mówie tu o wrzucaniu czwórki przy 40 na godzine, ale przykładowo dwójka przy 20-30. Zmiana biegu, mocniej wciśnięty pedał gazu i samóchód sie krztusi, jakby dostawał za mało paliwa, nie wiem.
Często bywa tak, że nawet ruszając gwałtownie z jedynki czuć to szarpanie, bardzo podobne do tego gdy w baku pusto.
Występuje też efekt podobny do silników z turbo, gdy chce czasem mocno przyspieszyć samochód najpierw troche się dusi i dopero po 2-3 sekundach dostaje kopa.

Dodatkowo od czasu do czasu zapala się kontrolka CE, nie jestem w stanie przyszpilić momentu w którym to się dzieje. Próbowałem znaleźć jakąś regułę, ale jedyne co mi się udało zauważyć to wtedy, gdy normalnie rozpędzam samochód powiedzmy do 60 km/h, wrzucam trójke i jade na niej przez minutę lub więcej, wtedy kontrolka zapala się i gaśnie dopiero gdy się zatrzymam. Aczkolwiek też nie zawsze tak jest.

Any ideas?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Szarpie, krztusi + CE

Post 29 sty 2009, o 15:57

np. Missfire

Możesz napisać dokładnie jaka to wersja? Będzie prościej.

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 29 sty 2009, o 19:23

O przepraszam, fakt głupota pisać o problemie nie pisząc jaki samochód :oops:

Impreza 2.0 115 KM '98

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 29 sty 2009, o 19:30

http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=3&t=949
fiku miku i wiesz jaki masz błąd :-)

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 29 sty 2009, o 19:31

Arizz, jak już Ci napisałem w temacie o Twoim smochodzie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że masz padnięty czujnik spalania stukowego. Ten sam problem jest u mnie.
Obrazek

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 29 sty 2009, o 20:31

Dobrze wiedzieć, ale z tego co widzę to ciężko chyba dostać coś takiego. Na allegro nie ma, w sklepach internetowych znalazłem tylko do wrx/sti za 400 zł.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 29 sty 2009, o 21:25

Jeżeli dobrze wyselekcjonowałem Twój samochód (nie jestem pewien który to silnik EJ201 czy EJ20E) to taki cuzjnik mieliśy ostatnio w 2007 roku za 265zł, ale powinien być spokojnie w ciąfgukilku dni dostęnym jednak najpeirw trzeba wybłyskać błędy na pewno, albo podpiąc do kompa.

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 13 lut 2009, o 19:31

Jakby ktoś miał w przyszłości wyżej opisany problem to już go rozwiązałem, w serwisie Subaru panowie mechanicy orzekli że faktycznie, błędem jest czujnik stukowy, ale że bład może się pokazywać ze względu na wysłużone przewody zapłonowe. Tak też było, przewody wymieniłem i autko śmiga, żadnego szarpania itp. a CE również się jak na razie nie pokazał.

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 lut 2009, o 19:44

Arizz, cholera jakbyś mi czytał w myślach! :o Ostatnio jeżdząc zauważyłem, że auto chwilami "nie ciągnie i ksztusi się" nawet gdy nie pali się CE. :-| Jak się zapala check engine to już jest całkiem katastrofa - zero mocy. I w myślach zaświtało mi, że objawy identyczne jak przy padniętych przewodach. Ale jutro jestem umówiony do Marka to mu powiem o tym. Przyjrzymy się kablom na knock sensor Marek ma sposób. Oby mi RX odżył, bo teraz to nie jazda. :-( Dzięki za trop. 8-)
Obrazek

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 10 mar 2009, o 11:31

I jak Arti uporałeś się z problemem? U mnie niestety powrócił, dwa tygodnie po wymianie przewodów znów zaczął szarpać i się krztusić przy niskich obrotach i CE znów zaczyna nawiedzać mnie od czasu do czasu. Czy to już pora na wymiane czujnika? Czy też kupiłem jakieś nędzne kable które już zdążyły umrzeć?

mateoos
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Subaru Impreza Kombi 2.0GL '97

Post 10 mar 2009, o 18:28

Impreza 2.0GL 115KM '97: od 2000 do 2500 obr/min następuje spadek mocy, zupełnie, jakby ktoś mi przyczepkę przypiął. Dodatkowo silnik szarpie. Dzieje się tak zarówno na LPG, jak i na benzynie. CE nigdy się nie zaświecił.

Wymiana przewodów WN nic nie dała, za to zauważyłem, że po wymianie oleju mułowatość /i szarpanie/ nasiliło się.
IMPREZA 2.0GL jest do wzięcia. Nadchodzi Legacy ;)

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 mar 2009, o 18:30

mateoos, knock sensor. Zwłaszcza, że piszesz, że po wymianie oleju sie nasiliło.
Obrazek

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 10 mar 2009, o 21:28

Dokładnie, u mnie też po wymianie oleju i filtrów się nasiliło. Ile taka zabaweczka kosztuje? Na 4turbo widziałem ponad 400 zł, na allegro nie ma w ogole... :-(

mateoos
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 10 mar 2009, o 22:59

Najlepiej byłoby wyciągnąć taką "zabawkę" od kogoś, kto sprzedaje Imprezę na części, ale nie ma wtedy gwarancji, że część będzie sprawna.

Z kolei patentu o nazwie "Gary's Fix" nie ogarniam :)

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 30 mar 2009, o 15:55

Dupa blada, że tak powiem.

Wymieniłem ten cholerny czujnik, który kosztował mnie 300 zł i dalej dupa. Może efekt troche stracił na sile ale mimo wszystko pozostał. CE się nie zapala więc błędu już nie ma.

Ale i tak, za każdym razem, niskie obroty + mocniej wciśnięty pedał gazu = szarpanie, póki obroty nie dobiją do 3k

Co to za diabelstwo :x

jako
2 gwiazdki

Post 30 mar 2009, o 19:33

Arizz pisze:Dupa blada, że tak powiem.

Wymieniłem ten cholerny czujnik, który kosztował mnie 300 zł i dalej dupa. Może efekt troche stracił na sile ale mimo wszystko pozostał. CE się nie zapala więc błędu już nie ma.

Ale i tak, za każdym razem, niskie obroty + mocniej wciśnięty pedał gazu = szarpanie, póki obroty nie dobiją do 3k

Co to za diabelstwo :x
No to teraz, zrób tak.

Przygotuj sobie przewodzik z dwoma oczkami (ze 40cm), odkręć czujnik, dobierz nakrętkę i podkładkę do oryginalnej śruby i przykręć do czujnika jeden koniec przewodu. Czujnik podwieś gdzieś w zależności na ile wystarczy oryginalnego okablowania (najlepiej wcześniej owijając go czymś, co dodatkowo go wygłuszy). Drugi koniec przewodu przykręć w dostępnym miejscu do masy silnika.

Nie jest to może zbyt wyszukany patent, ale lepszy od nadwrażliwego programu.

Pozdrawiam

Zapomniałem dodać, że taki patent lepiej zastosować po uprzednim upewnieniu się, że przepływka i paliwko jest ok.
http://subarulpg.pl
tel. +48 692 325 541

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 31 mar 2009, o 15:25

A jaki efekt ma mieć ten Twój patent, w sensie ów kabelek ma być na zastępstwo czujnika?

Czytałem troche na necie o problemie i znalazłem sporo informacji, najgorsze że co człowiek to teoria i nie wiadomo za co się wziąć. Jedni mówią że krokowy, drudzy że palec na rozrządzie, to przepustnica, to świece, katalizator, tłumik itp itd. ale przecież wszystkiego wymieniać nie będę.

Jutro stawiam na wymiane rozrządu i wrzuce nowe świece, może pomoże.

Arti, ty się uporałeś z problemem w końcu?

jako
2 gwiazdki

Post 31 mar 2009, o 21:18

Arizz pisze:A jaki efekt ma mieć ten Twój patent, w sensie ów kabelek ma być na zastępstwo czujnika?

Czytałem troche na necie o problemie i znalazłem sporo informacji, najgorsze że co człowiek to teoria i nie wiadomo za co się wziąć. Jedni mówią że krokowy, drudzy że palec na rozrządzie, to przepustnica, to świece, katalizator, tłumik itp itd. ale przecież wszystkiego wymieniać nie będę.

Jutro stawiam na wymiane rozrządu i wrzuce nowe świece, może pomoże.

Arti, ty się uporałeś z problemem w końcu?
Kabelek ma za zadanie zmasować czujnik, a efekt można określić jako dezaktywacja knock sensora.
tel. +48 692 325 541

mateoos
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 31 mar 2009, o 21:59

Spróbuję metody jako w weekend, może u mnie coś się zmieni.

Chociaż ostatnimi dniami szarpanie wyraźnie osłabło... ;)

jako
2 gwiazdki

Post 31 mar 2009, o 22:43

mateoos pisze:Spróbuję metody jako w weekend, może u mnie coś się zmieni.

Chociaż ostatnimi dniami szarpanie wyraźnie osłabło... ;)
Tylko odłącz klemę - z akumulatora na kilka minut przed próbami, po tej modernizacji (czytaj reset kompa).
tel. +48 692 325 541

mateoos
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 1 kwie 2009, o 10:08

jako pisze:efekt można określić jako dezaktywacja knock sensora.
Czy brak wskazań knock sensora nie spowoduje występowania spalania stukowego?

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 1 kwie 2009, o 10:43

jako, zrobiłem jakiś czas temu u siebie w Żabie taki patent ale tylko na próbę w momencie gdy obcinało mi doładowanie. Spalanie stukowe było przeogromniaste :idea: Na piątce strach było mocniej gaz wcisnąć.
Szczerze mówiąc bałbym się tak na dłuższą metę jeździć, nawet wolnym ssakiem.

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 1 kwie 2009, o 11:51

pablonas pisze:jako, zrobiłem jakiś czas temu u siebie w Żabie taki patent ale tylko na próbę w momencie gdy obcinało mi doładowanie. Spalanie stukowe było przeogromniaste :idea: Na piątce strach było mocniej gaz wcisnąć.
Szczerze mówiąc bałbym się tak na dłuższą metę jeździć, nawet wolnym ssakiem.
Po czym można poznać że spalanie stukowe jest duże/małe i jak to sprawdzić?

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 1 kwie 2009, o 12:09

Bedziesz slyszal ;)
Albo poczujesz :) jak Ci sie silnik rozleci.
Jacek "AMI" Rudowski

Arizz
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 1 kwie 2009, o 12:29

Może i będę, ale nie jestem zaznajomiony z dźwiękiem spalania stukowego więc moge go nie rozpoznać, w sprawach motoryzacyjnych raczej laik ze mnie dlatego pytam...

ODPOWIEDZ