Wymiana pierwszej sondy w WRX.

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
matus
0 gwiazdek
Auto: WRX 2001
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Wymiana pierwszej sondy w WRX.

Post 13 mar 2015, o 14:42

Cześć Kochani ;)
W mojej zagazowanej subarynie WRX 2001 wyskoczyła marchewa na tablicy rozdzielczej. Samochód jeździ i pali jak wcześniej, nie pracuje idealnie na wolnych obrotach ale trzeba się w to dobrze wsłuchać.
U jednego speca po podłączeniu do kompa stwierdzili, że się nie mam czym przejmować bo na gazie tak już będzie.
W drugim punkcie - w zakładzie montującym gaz - powiedziano mi, że mam padniętą pierwszą sondę ( Denso aa042 w kolektorze wydechowym ).
I tu mam pytanie do praktyków; da się wymontować starą i zamontować nową sondę bez ściągania kolektora ? Na mój chłopski rozum, po wymontowaniu małego fragmentu nadkola, jest tam na tyle dobry dostęp, że mając odpowiedni klucz w którym byłoby miejsce na poprowadzenie przewodu z sondy dałoby to radę ogarnąć.
Nie rozszerzajmy proszę tematu na to czy to na pewno sonda, jakie kody wyskoczyły i jaka jest historia auta od 2001 roku. Chcę po prostu wymienić sondę i zorientować się jak to robią fachowcy.
Z wyrazami szacunku i podziękowaniami z góry.
Matus

p.s.
wiem, że można rozwiązać problem przez demontaż elektrycznego źródła światła podświetlającego marchewę ale mi nie o to chodzi :-d

kruque
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ex obk 2.5i BP9, forek 2.0i SJ5
Polubione posty: 1 raz

Re: Wymiana pierwszej sondy w WRX.

Post 18 mar 2015, o 13:43

wczoraj udało nam się wymienić przed domem pierwszą sondę w forku kolegi, wystarczyło odkręcić prawe przednie koło i dostęp był całkiem dobry. jeśli chodzi o klucz, to dała radę zwykła płaska 22ka.

inna rzecz, że jesteśmy zupełnym przeciwieństwem fachowców ;)
Obrazek Obrazek

PaWeL1913
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.5xt+
Polubione posty: 0

Re: Wymiana pierwszej sondy w WRX.

Post 20 mar 2015, o 18:57

W poniedziałek wymieniałem w forkuXT. Dostęp przez nadkole na skręconych kołach(mała klapka na trzech kołkach). Stawiała opór. Puściła dopiero po zastosowaniu nasatki 22 i długim przedłużeniu 3/4". W moim przypadku trzeba było poprawić gwint więc może zapobiegawczo zaopatrz się w gwintownik 18x1,5.

Powodzenia

ODPOWIEDZ