outback stuki w zawieszniu prawego tylnego koła

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
iwan_p
0 gwiazdek
Auto: Legacu Outback H6
Polubił: 0
Polubione posty: 0

outback stuki w zawieszniu prawego tylnego koła

Post 27 mar 2015, o 12:15

Witam. Posiadam Outbacka 3.0 z 2006r. Od ponad pół roku narodził sie problem a mianowicie stuki na drobnych nierównościach w zawieszeniu prawego tylnego koła. Wielokrotnie byłem na stacji diagnostycznej gdzie nie stwierdzono żadnych elementów do wymiany ale ciągle są słyszalne stuki. Diagnoza amortyzatory. Taką diagnoze potwierdzili również w serwisie subaru w Mikołowie. Ze względu na brak środków finansowych wymieniłem na zwykłe amortyzatory wraz ze sprężynami ale stuki pojawiają się dalej. Wiec kolejne wymiany: mocowanie górne amortyzatorów łączniki stabilizatorów, efekt dalej się tłucze. Zamiana kół z przodu na tyl bez zmian. Na chwilę obecna brak pomysłów na znalezienie usterki. Ciekawym objawem jest to że wystarczy samochód podnieść na podnośniku tak by koła swobodnie zawisły a przez najbliższe parenaście kilometrów stuków nie ma po czym pomału narastają aż do głośnych irytujących stuków. Proszę o pomoc może ktoś już z czymś takim się spotkał.

sheki
2 gwiazdki
Auto: Subaru legacy III

Re: outback stuki w zawieszniu prawego tylnego koła

Post 28 mar 2015, o 20:39

Witam.

Mysle,ze Twoim problemem moga gumy drazka stabilizatora,zazwyczaj jest tak,ze to wlasnie one emituja na drobnych nierownosciach pukanie,lukniej je...czasami gdy auto stoi nie widac by byly wyrobione,ale wystarczy je podniesc i widac golym okiem,ze sa wybite.

Pozdrawiam.

iwan_p
0 gwiazdek

Post 7 kwie 2015, o 23:25

Dzieki za podpowiedz Jutro podjadę do mechanika i zarzucę ten temat. Być Może to jest to. Dzięki Pozdrawiam

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 8 kwie 2015, o 10:28

podjedź na stację kontroli - zapłacisz 20 zł za usługę szarpakiem - od razu Ci powiedzą co jest grane
łączniki stabilizatora i tuleje to od razu wymień z przodu i z tyłu - majątku nie kosztują, a auto będzie jeździło znacznie lepiej i pewniej
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Post 8 kwie 2015, o 18:14

Ja mam podobny problem winne jest łożysko postukuje juz 15 kkm :)
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

iwan_p
0 gwiazdek

Post 23 kwie 2015, o 06:21

Na stacji diagnostycznej byłem kilka razy i to na różnych i nic z tego nie wynika wszystkie gumy, łączniki sprawne. Samochód stoi już trzeci tydzień na warsztacie i dalej nic zawieszenie rozebrane złozone na nowo wszystko ok. na oko a stuka dalej((((

komin
4 gwiazdki

Post 23 kwie 2015, o 07:34

Pewnie sie myle ale koledze w startm audi stukalo po smiane półosi rozkecal to sto razy i po jakims przepływie geniuszu postanowi porownac owe elementy o dziwo nowy byl dłuższy, kupil odpowiedni na szrocie i wszystko ok
Ps. Legac MY 00 lozysko na tyle to razem z piasta czy mozna kupic samo lozysko - znalazlem gdzies samo lozysko za 200 pln z zestawem do wymiany ale wszystko "nie normalne " mowi ze z piasta :wall:
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

iwan_p
0 gwiazdek

Post 23 kwie 2015, o 11:28

Byłem dzisiaj u mechanika gdzie stoi samochód zapodałem mu temat piasty nieco sceptycznie do tego tematu podszedł ale sprawdzi bo już sie poddał a w zasadzie jest to jedyna rzecz której nie sprawdził. Komin powiedz dokładnie co dzieje się z tym łożyskiem że również tobie stuka, chodzi o samo łożysko czy całą piastę?

komin
4 gwiazdki

Post 23 kwie 2015, o 18:36

Lekkio huczy ale slychac takie gluche dzwieki wlasne z prawego tylu szukalem na diagnostykach i warsztatach i wkoncu wsiadl kumpel i mowui ze na bank lozysko , podczas jazdu nawet na idealnie prostym kawalku drogi takie delikatne gluche uderzenia. Sprawdzilem to na kazdy sposob niby jest ok ale nic inego byc nie moze. w przyszlym tygodniu zmienia e to dam znac tylko prossze o odp. Na pytanie z poprzedniego posta
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

iwan_p
0 gwiazdek

Post 24 kwie 2015, o 15:41

Włąsnie odebrałem dzisiaj samochód> Sprawdził również piastę stwierdził że wszystko jest ok. Jak na razie nic nie stuka ale tak własnie bywało po przejechaniu dopiero praunastu-kilkudzieisęciu kilometrów stuki zaczynają się na nowo.
Nie orientuję się czy jest możliwośc wymiany samego tylnego łożyska sprawdzałem w necie domkupienia tylko całe pisaty za ok. 400zł.

luki_man
4 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 2 razy

Post 11 maja 2015, o 19:00

I jak iwan_p co tam wyszło w twoim aucie? Bo mam w sumie podobne objawy i już około pół roku się z tym męczę.

komin
4 gwiazdki

Post 13 maja 2015, o 21:28

Łożysko wymienione problem rozwiązany . Po wyjęciu brak luzow smar dalej na swoim miejscu a grało
Ps. Z jaka siłą skręcić piaste?
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

luki_man
4 gwiazdki
Polubione posty: 2 razy

Post 17 maja 2015, o 23:36

Powiem Ci że ja jak zmieniałem piastę to dokręciłem ją z wyczuciem ręką i nie wiem jak mocno jest dokręcona. Trudno to tak pisemnie określić bez konkretnych wartości. Przelatałem już tak 10tyś km i jest ok.

iwan_p
0 gwiazdek

Post 9 cze 2015, o 13:05

Piasta koła prawego wymieniona. Przez kilkanaście kilometrów stukało dalej ale już ucichło. Nic nie słychać. Nie wiem czemu mechanik rozłożył tylko ręce. Na razie wszystko ok. Faktem jest że łozysko w starej piaście stawiało duży opór i sama piasta miała duże luzy. Kupiłem koreańskiej firmy i była ok wcześniej dwa razy miałem japońskiej firmy NT i tam dwa razy był uszkodzony czujnik abs.

iwan_p
0 gwiazdek

Post 9 cze 2015, o 13:06

Piasta koła prawego wymieniona. Przez kilkanaście kilometrów stukało dalej ale już ucichło. Nic nie słychać. Nie wiem czemu mechanik rozłożył tylko ręce. Na razie wszystko ok. Faktem jest że łozysko w starej piaście stawiało duży opór i sama piasta miała duże luzy. Kupiłem koreańskiej firmy i była ok wcześniej dwa razy miałem japońskiej firmy NT i tam dwa razy był uszkodzony czujnik abs.

iwan_p
0 gwiazdek

Post 6 paź 2015, o 10:07

Jestem po kolejnych wymianach. Do wymiany poszły wszystkie elementy zawierające gumę w tylnym i przednim zawieszeniu. Niestety stuki są dalej ;-( nie wiem co dalej robić w zasadzie wszytko juź wymienione. Z tego co zauważyłem stuki pojawiały sie w temperaturze otoczenia poniżej 20 stopni, powyżej cisza w całym zawieszeniu.

michal2r
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.0D my09

Post 6 paź 2015, o 18:51

Witam,
mam to samo w legacy my09, już kilku speców szukało i nikt tego nie może namierzyć.
Czasami mam wrażenie że to coś w klapie, może w okolicach tylnego słupka.
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły co gdzie rozkręcić?

pozdrawiam,
MR

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp

Post 7 paź 2015, o 11:17

wszedzie pianke montazowa wcisnac :P a serio, elementy wydechu oki ?? kolo zapasowe itd ?? czesto stuka ng gasnica w bagaznikju-wiem banal ale wlasnie banaly najczesciej sa pomijane
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 7 paź 2015, o 15:04

Sprawdźcie jeszcze czy dokręcony jest zamek od tylnej klapy. U mnie latał i tłukło się na nierównościach.
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

michal2r
0 gwiazdek

Post 7 paź 2015, o 19:06

to nic w bagażniku, miałem wszystko wyjęte i dalej stukało
to nie układ wydechowy
to nie zamek - stuki są przy otwartej i zamkniętej klapie
stukało na starych amortyzatorach i na nowych też stuka

słychać to przy przy bardzo małych prędkościach i nawet po płaskim, kiedy zawieszenie praktycznie nie pracuje

ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?

pozdrawiam,
MR

iwan_p
0 gwiazdek

Post 8 paź 2015, o 10:31

michal2r twoje objawy są identyczne z moimi. Wystko sprawdzone. Mialem nawet zdemontowane wszytkie tapicerki począwszy od drzwi tylnych do bagaznika, ściagnięty zderzak tylny i dalej stuki były.

michal2r
0 gwiazdek

Post 8 paź 2015, o 20:53

czyli to musi być jakaś pierdoła w stylu linka od wlewu paliwa...planujesz coś jeszcze rozkręcić?

pozdrawiam,
MR

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp

Post 10 paź 2015, o 04:31

A HAMULEC?? stukac potrafi klocek, beben kazdy element... u mnie np slychac czasem grychotanie, popsikiwanie polaczone z gumowym "urywaniem" sie czegos... winna jest tuleja stabilizatora... a dzwieki czasem jakby pol auta mialo odpasc( tuleja jest ok po prostu strongflex tak ma czasem... )
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

michal2r
0 gwiazdek

Post 11 paź 2015, o 20:58

w moim hamulce sprawdzone, nie możliwe aby generowały takie dźwięki.
może ta tuleja stabilizatora to jakiś trop, rozumiem że po prostu w czasie jazdy generuje takie odgłosy?
kiedy to jest u Ciebie słyszalne?

pozdrawiam,
MR

komin
4 gwiazdki

Post 11 paź 2015, o 23:15

mi od czasu do czasu klocek od ręcznego puknie jeden głuchy odgłos raz na jakiś czas, długo szukałem ale znalazłem. troche roboty jest, można zdemontować ręczny i polatać jakiś czas(nie wiem czy jest to wykonalne, sam nie sprawdzałem ale może ...)
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

ODPOWIEDZ