Subaru Forester 03MY, 2.0 - pakiet startowy

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Ermenegildo
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 92kW 125KM
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Subaru Forester 03MY, 2.0 - pakiet startowy

Post 28 maja 2015, o 20:09

Cześć Wszystkim!

W przeszłości ćwiczyłem z audikami, mercami, z volvo, a od kilku dni ujeżdżam leśną japonkę 03MY, 2.0. Przesiadkę zrobiłem z TT i na razie walczę jeszcze ze słusznością wyboru :-) Głośno w środku, szumi, jakbym jechał kabrioletem (w TT też miałem szyby bezramkowe, ale z automatycznym domykaniem + zupełnie inna aero i była cisza), aerodynamika telewizora, ale właściwości jezdne klawe. Na cyferblacie nakręcone 240tys. km i tyle samo na kołach - do końca kolędował po ASO, lakier na całości ori, wszystkie szyby swoje, Forka ujeżdżał typowy Josef, a nie kebab z zachodnim paszportem. Wymieniłem: kompletny rozrząd (pasek INA, rolki NSK) z pompą wody (AISIN), komplet filtrów (Knecht-Mahle), oliwa Motul 5W40, płyn hamulcowy i olej w tylnym moście też Motul, płyn chłodniczy, świeczki Beru, przewody zapłonowe NGK, odgrzybiona klima i uzupełniony czynnik. Wala mi się wolny 1tys kolumbijskich pesos i dumam, co tu jeszcze profilaktycznie wymienić? bo wolę zapobiegać niż leczyć... Jakaś podpowiedź ze strony kolegów? Helmut założył jakieś dziwne kółka w rozmiarze 195/65/R15 na ori feldze, cały sezon z 14 roku, czyli nówki. Tłuc je, czy założyć coś rozsądniejszego?

Pozdrawiam Wszystkich!

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Re: Subaru Forester 03MY, 2.0 - pakiet startowy

Post 28 maja 2015, o 22:03

205/70/15... to sluszny rozmiar na 15cali... profilaktycznie kup sobie np odmrazacz do szyb :P wollnossace sa ogolnie pancerne. wymien oliwe w skrzyni jeszcze i ciesz sie fura!! ewentualnie zawiecha jesli cos niedomga :)
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 28 maja 2015, o 22:28

jeśli chcesz szukać dziury w całym, to sprawdź jeszcze:
- wydech (w Polsce bardzo szybko rdzewieje, nie wiem jak w Niemczech)
- tylne amory

a poza tym to... tak. innych typowych słabych punktów brak.
:-)

Siodemka
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forek 2.0X, Legacy 2.0R, next will be FXT :)

Post 28 maja 2015, o 22:39

Zadbaj aby ruda go nie jadła.
To chyba jedyny slaby punkt, nie mam namysli tego ze auto szybko rdzewieje tylko ... "sorry taki mamy klimat" i sól na drodze :wall:

Ermenegildo
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 29 maja 2015, o 07:51

Zawiasu nie ruszam - typowo po niemiecku, zero luzów i innych takich tematów, w ASO maglowali mi go przed zakupem ok, 3h. Parę kosmetycznych pierdołek chcę poprawić. W waszych Subarynkach "nogi" taboreta kierowcy są rude? Fotela pasażera niemal jak nowe. Wydaje mi się, że szyba w drzwiach kierowcy nie dolega, jak powinna do uszczelki, albo sama uszczelka się już poddaje, bo naprawdę konkretnie szumi - ktoś się orientuje, czy po zdjęciu boczka jest możliwość regulacji tej szyby? Trochę też się rysuje przy opuszczaniu, temat dotyczy tylko tej jednej szyby, umówiłem się na wypolerowanie jej tlenkiem ceru, ale najpierw chcę usunąć przyczynę jej rysowania. Rudej nie ma ani grama na razie. Nad przednimi nadkolami brakuje 2 gumowych opasek, gdzieś czytałem, że niektórzy celowo je powyciągali, bo wilgoć się tam gromadzi i nie wiem, czy szukać takich do założenia, czy nie drapać jak nie swędzi? :-) Nad gumkami faktycznie trzeba się zastanowić...
Polerował ktoś z Was mechanicznie karoserię z lampami przednimi? w mojej wiosce na dalekich mazurach magik krzyczy 230zł - uczciwy deal :?:

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 29 maja 2015, o 09:26

szybe sie reguluje ale szczerze nobla temu kto sam ogarnie... lepiej nie ruszaj... ten typ tak ma i szumi!! to urok subarakow!! dwa rude na zewnetrznej lewej nodze fotela kierowcy-90% ma czemu nie wiem, odkrecasz czyscisz, pryskasz,pedzlujesz hamerajtem czy innym i po problemie-samo gniazdo w sensie dziure w podlodze prysnalem sam sobie jakims tam preparatem antyrdzaprogoprofilonaprawiaczem:D ps uszczelki drzwi mozna jeszcze ogranac wpychajac w nie cieniutka uszczelke okienna(jak odegniesz ta czesc ktora dotyka szyby to powiedzy ta czesc a ta ktora jest przyczepiona do auta-no chyba odgadniesz co mam na mysli. Druga metoda-nie polecam!!- otwierasz na maks okno i sam trojkoacic z lusterkiem zaginasz mocniej do wnetrza auta-moim zdaniem zle bo naprezenia na prowadnicach potem sie robia... )
co do gumek na krawedzi blotnika-tak i nie- tak bo chronia lakier od odpryskow kamyczkow-nie bo zbierajja wilgoc i bloto ktore nigdy nie wysycha wiec ruda- u mnie magik polecil-zdejmujesz, czyscisz ile wlezie, dajesz silikon moto czarny i zakladasz gumke-i lepiej sie trzyma i wilgoc nie wchodzi-wiejski tuning ale skuteczny
lampy szklane masz?? bo nie pamietam?? jak szklo to lepiej odpusc-ciezko zrobic dobrze a jak jest zle zrobione to sa refleksy rozproszenie swiatla i mozesz miec wieksza dupe niz masz.
lakier to nie znam sie ale ja po zakupie auto sam recznie oblatuje pasta tempo i potem po paru dniach jakis wosk karnabuła czy inne i tyle... nowe to juz nie bedzie:P
pozdro :D
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

Ermenegildo
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 29 maja 2015, o 10:17

Dzięki za wyczerpującą odp :-) czyli szyb nie ruszam. Co do polerki to lakiernik zaproponował polerowanie mechaniczne pastą 3M trwające +/- 7h + wywoskowanie i wypolerowanie kloszy przednich i na koniec polakierowanie ich lakierem bezbarwnym, żeby efekt był długotrwały. Chcę, żeby trochę drobnych rysek poginęło i ogólnie odświeżyć lakier, wiem, że nowy już nie będzie ;-) ale lakier na całości jest ori i chcę o niego zadbać. Ciśnienie na gumach na obu osiach mam 2,2, nie za duże? Na tabliczce na słupku przy drzwiach kierowcy nie ma takiego rozmiaru opon, a póki się na nich toczę to chciałbym mieć ustawione prawidłowe ciśnienie i serwis opon zaproponował 2,2 przód-tył. Jeżdżę max 2 osoby, czasami lekkie rzeczy do kufra.
Załączniki
2015-05-22-041.jpg
Od czego jest 1wszy z prawej guziol?
2015-05-22-041.jpg (15.65 KiB) Przejrzano 1406 razy

Joozwa
1 gwiazdka
Auto: forester '98 2,0GX

Post 29 maja 2015, o 13:43

Od "odmrażania" wycieraczek.
Tych na szybie oczywiście a nie pod nogami :mrgreen: . Na dole przedniej szyby powinieneś mieć paski grzewcze.

Ermenegildo
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 2 cze 2015, o 09:24

Dzięki za odp. Czy ktoś z kolegów kuma coś po niemiecku? Jak kupowałem samochód dostałem glejt z ostatniego niemieckiego przeglądu: http://tufotki.pl/3D9ip ale nie rozumiem, co tam jest nabazgrane :mrgreen: Wiem, że na niemieckich przeglądach zaznaczają usterki, itp. na tym papierze. Gdyby ktoś coś rozszyfrował czułbym się zobowiązany :-)

Ermenegildo
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 4 cze 2015, o 19:32

Choopy mam pytanie :-) z nudów dziś doszukiwałem się z jakiego powodu może mi szumieć z przodu od strony fajery (od strony pasażera cisza) i dopatrzyłem się czegoś takiego: http://tufotki.pl/ZgfxY - wszystkie zdjęcia dotyczą uszczelki z ostatniego zdjęcia. Jak widać miejscowo uszczelka ma ubytki (pewnie poparciała ze starości) - moze to być przyczyną szumu?

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Post 4 cze 2015, o 21:56

uszczelka raczej do zmiany ;-)
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

Ermenegildo
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 5 cze 2015, o 13:43

Tak, uszczelkę wymienię. Czy ktoś z kolegów miał przypadek, że nie zamknęła się klapka od popielniczki/zapalniczki (ta a'la srebrna w konsoli środkowej)? Otworzyłem, ale już się nie zamyka :-)

ODPOWIEDZ