ELM327 podłączenie do OBD w subaru

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Joozwa
1 gwiazdka
Auto: forester '98 2,0GX
Polubił: 0
Polubione posty: 0

ELM327 podłączenie do OBD w subaru

Post 19 cze 2015, o 00:26

Pytanie do posiadaczy iterfejsu OBDII typu ELM327.
Czy subarowy system OBD łączy się przez ELM327 z aplikacją Torque na smartfonie? Da się tak odczytać błędy i podstawowe parametry?

Byłem oglądać przed zakupem outbacka 2004 rok, podłączyłem swojego ELM-a żeby odczytać ew. błędy no i kicha.
Torque wykrył ELM-a przez BT ale już z samochodem nie chciał się połączyć.

Tołek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza 2.5 RS MY04

Re: ELM327 podłączenie do OBD w subaru

Post 21 cze 2015, o 18:39

Mam to samo ze swoim ELM327 nie może połączyć się z kompem w samochodzie ani u mnie w RSie ani w Legacy MY05 :wall: Nie wiem czy to kwestia interfacu który kupiłem że jest wadliwy czy w Subaru jest z tym problem.

Slawskip
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subaru Legacy MY07
Polubił: 12 razy
Polubione posty: 4 razy

Post 21 cze 2015, o 21:27

Legacy MY07 łączy się bez problemu i można poglądać i kasować błędy.

Joozwa
1 gwiazdka

Post 21 cze 2015, o 21:38

Slawskip pisze:Legacy MY07 łączy się bez problemu i można poglądać i kasować błędy.
Potwierdzam :-)

Dzisiaj dzięki uprzejmości kolegi "kruque" mogłem obejżeć jego Outbacka i podłączyć się ELM-em :thumb:
Wszystko działa, Torque też się połączył i czytał parametry.
Fakt że trzeba było trochę pokombinować z poprawnym włożeniem do gniazda OBD.
Za pierwszym razem wydawało się że siedzi w gnieździe a tak naprawdę wtyczka była odwrotnie więc nic nie stykało.

hamena
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0XT A/T

Post 24 cze 2015, o 09:30

Potwierdzam u mnie w forku xt łączy się bez problemu

ozarek
2 gwiazdki
Auto: Lancia Delta HPE GT/ Subaru Forester MY02 N/A

Post 24 cze 2015, o 10:55

łączy się bez problemy od 2001 w górę.
Niektóre wersje ELM sprzedawane na allegro v1.5 są walnięte (jakiś problem ze źle dobranym rezystorem) a w innych źle poprowadzona masa na płytce.
Think.Feel.Drive.

Dzierzba
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0 MT MY 2001

Post 24 cze 2015, o 22:24

U mnie w SF z 2001 niestety to samo, nie łaczy się kompletnie, podobno w moim roczniku jest OBD1 ale wtyczka z OBD2 :]

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 24 cze 2015, o 23:20

zacznijmy od tego, że w subaru nie było obd1, tylko ssm-1 i potem ssm-1 z wtyczką 16pin jak w obd2. nie pamiętam tylko jak było później, w sensie czy ssm-2 był już zgodny z obd2 czy nie - bo jeśli tak, to powinno dać się czytać. jeśli nie, to kabel vag kkl + freessm/romraider/ecuexplorer. ale czy masz ssm-1 czy ssm-2 - musisz sprawdzić rozkład pinów w gnieździe, bo był inny.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Joozwa
1 gwiazdka

Re:

Post 25 cze 2015, o 00:10

siewcu pisze:zacznijmy od tego, że w subaru nie było obd1, tylko ssm-1 i potem ssm-1 z wtyczką 16pin jak w obd2. nie pamiętam tylko jak było później, w sensie czy ssm-2 był już zgodny z obd2 czy nie - bo jeśli tak, to powinno dać się czytać. jeśli nie, to kabel vag kkl + freessm/romraider/ecuexplorer. ale czy masz ssm-1 czy ssm-2 - musisz sprawdzić rozkład pinów w gnieździe, bo był inny.
ELM w moim SF coś tam łączy ale nie czyta więc z tego co piszesz ssm-2 chyba zgodny nie jest. Masz gdzieś ten rozkład pinów?

Na szczęście dali wtedy jeszcze konektorki i mruganie morsem więc można się ratować w razie awarii.

Dzierzba
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0 MT MY 2001

Re: Re:

Post 25 cze 2015, o 00:42

Joozwa pisze:
siewcu pisze:zacznijmy od tego, że w subaru nie było obd1, tylko ssm-1 i potem ssm-1 z wtyczką 16pin jak w obd2. nie pamiętam tylko jak było później, w sensie czy ssm-2 był już zgodny z obd2 czy nie - bo jeśli tak, to powinno dać się czytać. jeśli nie, to kabel vag kkl + freessm/romraider/ecuexplorer. ale czy masz ssm-1 czy ssm-2 - musisz sprawdzić rozkład pinów w gnieździe, bo był inny.
ELM w moim SF coś tam łączy ale nie czyta więc z tego co piszesz ssm-2 chyba zgodny nie jest. Masz gdzieś ten rozkład pinów?

Na szczęście dali wtedy jeszcze konektorki i mruganie morsem więc można się ratować w razie awarii.
Link z konkurencji, ale może okazać się pomocny
http://www.forum.subaru.pl/index.php?/t ... try2210861

ozarek
2 gwiazdki

Post 25 cze 2015, o 10:51

Joozwa pisze: ELM w moim SF coś tam łączy ale nie czyta więc z tego co piszesz ssm-2 chyba zgodny nie jest. Masz gdzieś ten rozkład pinów?

SSM-2 jest zgodny w podstawowej części z OBD2. Od MY02 (czyli druga połowa 2001r wzwyż)
Mam SF5 MY02 i ELM327 działa prawidłowo. KKL'a też używałem i daje on więcej możliwości bo soft ogarnia cały protokół SSM.

W podlinkowanym wątku z kropki jest to bardziej rozłożone, tak jak tam pisałem odpowiednie ułożenie pinów i ELM powinien zatrybić.
Think.Feel.Drive.

siewcu
5 gwiazdek

Post 25 cze 2015, o 18:38

a, tylko dość istotna rzecz - nie wpadnijcie przypadkiem na pomysł przekładania pinów w złączu. już kiedyś o tym słyszałem, to lepiej napisać, że nie ma najmniejszego sensu, a i może interfejs uszkodzić.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

ozarek
2 gwiazdki

Post 26 cze 2015, o 11:08

zasilania się nie rusza, więc interfejsowi się nic nie stanie ;)
Think.Feel.Drive.

Tołek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 29 cze 2015, o 14:41

Ja mam taki ELM http://allegro.pl/interfejs-obd-scan-bl ... 15206.html czy ktoś takie używał i działał u niego :?: Mój chyba jest padnięty bo ani u mie w 2.5RS US ani w Legacy MY05 EU ani w Focusie ST170 MY02 nie mógł się połączyć z komputerem w samochodzie. Zastanawiam się nad zakupem tego interfacu http://allegro.pl/diagnoza-obd2-bluetoo ... 17968.html

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 29 cze 2015, o 16:16

kabel jakikolwiek - byle OBD2 obsługiwał, czy VAG, czy KKL - jeden pies - z jednej strony ma być OBD2, z drugiej USB
najważniejsze to mieć dobre sterowniki do niego - bo tu jest największy problem :idea:
a soft do obsługi danego auta - z netu się ściągnie i będzie działał na właściwie zainstalowanym kablu
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

siewcu
5 gwiazdek

Post 29 cze 2015, o 16:52

bzdury kolejne... jaki to interfejs - jest to istotne. sterowniki - nie powiem po co w ogóle pisać o rzeczach oczywistych. a z softem i tak nie jest tak łatwo jak piszesz, bo soft dedykowany do subaru nie zadziała z takim szmelcem jak elm327. a potem się ludzie takich rzeczy naczytają i płacz na forach, że elm327 kupiony i się freessm czy romraider nie chcą łączyć...

ozarek
2 gwiazdki

Post 29 cze 2015, o 19:23

Tołek,
ten drugi miałem, z MY02 i kilkoma innymi autami działał.
Teraz mam mini w białej obudowie, działa z tak samo.

siewcu, ma rację, soft windowsowy do subaru wymaga KKL, na elm nie ruszy.
Think.Feel.Drive.

Tołek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 30 cze 2015, o 18:07

ozarek, dzięki za informacje może ten podoła zadaniu w moim RSie 8-)

rederyk
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester SH 2.5 XT, CBR1100XX

Post 1 lip 2015, o 07:32

Tołek pisze:Ja mam taki ELM http://allegro.pl/interfejs-obd-scan-bl ... 15206.html czy ktoś takie używał i działał u niego :?: Mój chyba jest padnięty bo ani u mie w 2.5RS US ani w Legacy MY05 EU ani w Focusie ST170 MY02 nie mógł się połączyć z komputerem w samochodzie. Zastanawiam się nad zakupem tego interfacu http://allegro.pl/diagnoza-obd2-bluetoo ... 17968.html
Mam taki niebieski jak z Twojego pierwszego linka. Działa z moim Forkiem bez problemu, łączy się i z laptopem i przez komórkę z Torqe

Tołek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 2 lip 2015, o 16:18

rederyk, no widzisz a u mnie z niczym nie działa także pewnie jakiś felerny się trafił.Musze sprawdzić u kogoś kto ma coś takiego czy w ogóle to u mnie zadziała.

ADIwlkp
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: WRX MY04

Post 6 lip 2015, o 15:23

Tołek pisze:Ja mam taki ELM http://allegro.pl/interfejs-obd-scan-bl ... 15206.html czy ktoś takie używał i działał u niego :?: Mój chyba jest padnięty bo ani u mie w 2.5RS US ani w Legacy MY05 EU ani w Focusie ST170 MY02 nie mógł się połączyć z komputerem w samochodzie. Zastanawiam się nad zakupem tego interfacu http://allegro.pl/diagnoza-obd2-bluetoo ... 17968.html
hej
ja mam ten z drugiego linku, ale wersje która łączy się przez wifi (łącze się z iphonem) do tego program EOBD-Facile i śmiga

Tołek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 7 lip 2015, o 21:54

Dzięki za info czyli wychodzi że powinno to działać i u mnie ;-)

marat
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza 99' 1.6 było dziadek 2.0 jest

Post 17 lut 2016, o 19:43

Mam problem z obd w imprezie 1.6 99'; obd 2 bluetooth programy znajdują gdy chce połączyć wyskakuje błąd połączenia z ecu i wywala że brak polączenia. W imprezie 2.0 03' łączy się bez problemu. Jakieś pomysły ?
"OLD SUBARU NEVER DIE"

arturj
2 gwiazdki
Auto: Forester SF - był, była impreza gd 2.0 n/a, była na szczęście już nie ma e61, jest Forek sh 2,5

Post 17 lut 2016, o 19:46

impreza 2,0 n/a 2001 elm nie działa
Sprzedam bandita 1200

siewcu
5 gwiazdek

Post 17 lut 2016, o 23:21

w 99 roku nie było obd, to jak chcesz się łączyć?

ODPOWIEDZ