Przelewanie, syczenie na wężu turbo - zbiorniczek płynu
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
bigsasza
- 2 gwiazdki
- Auto: WRX RA V-limited
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Przelewanie, syczenie na wężu turbo - zbiorniczek płynu
Witam Was. Zauważyłem, że od pewnego czasu w moim Subaru WRX RA 99 z fabryczną turbiną IHI V29 po trochę ostrzejszej jeździe jak zgaszę silnik (oczywiście po schłodzeniu turbo) i otworzę maskę słyszę i czuję na wężu, który idzie od zbiorniczka metalowego z płynem chłodniczym do turbo coś jakby chwilowe syczenie, bulgotanie. Odgłos ten słyszę przez parę minut dopiero po zgaszenie auta. Odgłos trwa 1-3 sekundy, po czym jest parę sekund przerwy i znów się cyklicznie powtarza. Czy to normalne? Wcześniej prostowałem blaszki coolera i jak go ściągałem na pewno zahaczyłem o ten przewód. Po założeniu coolera sprawdziłem jego szczelność i wsunąłem go mocniej zaciskając opaską (zsunął się lekko i być może zapowietrzył układ). Problem nadal pozostał, nie jestem pewien czy to normalne, w turbo jest wysoka temp i płyn jak pompa nie chodzi osiąga tam wysoką temp i może pobulgotać. Płynu mi nie ubywa, jest czyściutki i temp silnika cały czas w normie, płynu nie wyrzuca nigdzie. Ostatnimi dniami jeździłem też na włączonym ogrzewaniu. Sam już nie wiem gdzie leży przyczyna, może jestem przewrażliwiony
Proszę o pomoc, czy ktoś miał/ma podobnie. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 10 lip 2015, o 07:16 przez bigsasza, łącznie zmieniany 1 raz.
-
bigsasza
- 2 gwiazdki
Re: Przelewanie, syczenie na wężu turbo - zbiorniczek płynu
Po problemie, lekko zapowietrzyłem układ, po odpowietrzeniu problem zniknął
Podziękowania dla chłopaków, w szczególności Marka z MTS-u, który błyskawicznie zdiagnozował problem 

- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubione posty: 1 raz
-
bigsasza
- 2 gwiazdki
Re: Przelewanie, syczenie na wężu turbo - zbiorniczek płynu