Kupiłem wczoraj subaru i chciał bym wymienić w nim wszystkie płyny. Nie wiem jaki był lany do silnika poza tym, że jest to 5W 40 full syntetyk. Jakie oleje najlepiej znosi ten silnik? (marka, rodzaj). A do skrzyni i dyfra motul motylgear. A do hamulcowego nie mam wiedzy ci było wylewane, czy dot 4.1 czy dot 5.1 wiec wlal bym chętnie 5.1 tylko jakie polecacie?
Jakie płyny do 2.0r z 2005
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Jakie płyny do 2.0r z 2005
Cześć
Kupiłem wczoraj subaru i chciał bym wymienić w nim wszystkie płyny. Nie wiem jaki był lany do silnika poza tym, że jest to 5W 40 full syntetyk. Jakie oleje najlepiej znosi ten silnik? (marka, rodzaj). A do skrzyni i dyfra motul motylgear. A do hamulcowego nie mam wiedzy ci było wylewane, czy dot 4.1 czy dot 5.1 wiec wlal bym chętnie 5.1 tylko jakie polecacie?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 257 razy
- Polubione posty: 533 razy
Re: Jakie płyny do 2.0r z 2005
Kubex, olej dowolny byle z pewnego źródła i regularnie zmieniany. Motul, Millers, ewentualnie to co Twój lokalny diler ma na stanie.
Jak nie upalasz i chcesz normalnie jeździć to normalny DOT 4 albo 5.1. Nie kupuj płynów wyczynowych - te zazwyczaj trzeba zmieniać co pół roku. Możesz kupić tak samo Motul, Millers, Castrol, ATE.... ważne, żeby zmieniać zgodnie z zaleceniami.
Jak nie upalasz i chcesz normalnie jeździć to normalny DOT 4 albo 5.1. Nie kupuj płynów wyczynowych - te zazwyczaj trzeba zmieniać co pół roku. Możesz kupić tak samo Motul, Millers, Castrol, ATE.... ważne, żeby zmieniać zgodnie z zaleceniami.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Upalać go nie mam zamiaru, ale nogi lekkiej też nie mam.
Myślę o motul 8100 x-cess. Będzie ok do tego silnika ?
No i czy mógł by ktoś podrzucić poradnik serwisowy, bo wszystkie linki już nieaktualne, a będzie pomoce przy naprawach :D
Myślę o motul 8100 x-cess. Będzie ok do tego silnika ?
No i czy mógł by ktoś podrzucić poradnik serwisowy, bo wszystkie linki już nieaktualne, a będzie pomoce przy naprawach :D
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
najważniejsze, żeby był zawsze właściwy stan.
Reszta jak Klorian napisał.
Motula 8100 chyba miałem zalanego kiedyś, olej jak olej.
Reszta jak Klorian napisał.
Motula 8100 chyba miałem zalanego kiedyś, olej jak olej.
Czyli te silniki nie wymagają specjalnej oliwy, tylko należy dbać o jej ilość :-D jak dla mnie bomba :-D