Jakiej firmy piasty do Legacy IV OEM? TORA? Coś innego?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
leg
0 gwiazdek
Auto: Legacy IV 3.0 H6
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Jakiej firmy piasty do Legacy IV OEM? TORA? Coś innego?

Post 27 lip 2015, o 12:39

1. Nie mam kompletnie pojęcia jaką firmę piast wybrać do Legacy 2005. Jak to zwykle bywa zdania są podzielone. Niektórzy piszą o słabej wytrzymałości tych OEM-owych więc może lepiej założyć np. TORA albo coś innego japońskiego bo na pewno nie chcę chińczyka.

2. Widziałem, że jest osobno do kupienia oryginalnie łożysko jako część wymienna w Subaru. Czy warto się w to bawić?

3. Czy lepiej wymienić od razu dwie piasty na przodzie czy pojedynczo? Bo chyba problem jest tylko z lewą.

michal2r
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy 2.0D my09

Re: Jakiej firmy piasty do Legacy IV OEM? TORA? Coś innego?

Post 28 lip 2015, o 20:49

ad 1. ja kilka dni temu wymieniałem prawą na taką:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5529266293

ad 2. nie wiem czy da się w łatwy sposób wymienić samo łożysko, tam jest zatopiony jakiś pierścień magnetyczny potrzebny do działania ABSu, na kropce czytałem że się nie da

ad 3. mój mechanik twierdzi że nie ma reguły kiedy druga padnie, więc on odradza wymieniać dwie.

jaki masz przebieg?

pozdrawiam,
MR

leg
0 gwiazdek

Post 29 lip 2015, o 09:03

michal2r pisze:ad 1. ja kilka dni temu wymieniałem prawą na taką:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5529266293

ad 2. nie wiem czy da się w łatwy sposób wymienić samo łożysko, tam jest zatopiony jakiś pierścień magnetyczny potrzebny do działania ABSu, na kropce czytałem że się nie da

ad 3. mój mechanik twierdzi że nie ma reguły kiedy druga padnie, więc on odradza wymieniać dwie.

jaki masz przebieg?

pozdrawiam,
MR
Przebieg 260k, wymieniłbym dwie oryginalne ale trochę się robią koszta i być może niepotrzebne bo tak naprawdę nie wiem czy jedna niedawno nie była wymieniana bo auto mam od pół roku :)

Podjadę na dniach do magików od Subaru w Piasecznie i zobaczymy co powiedzą :)

Zdam relację dla potrzebujących jak już będzie po wszystkim :)

Ad.2 michal2r na pewno masz rację z tym łożyskiem, ponieważ łożysko było oddzielne w poprzedniej generacji i coś mi się pomyliło

kruque
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ex obk 2.5i BP9, forek 2.0i SJ5
Polubione posty: 1 raz

Post 29 lip 2015, o 12:01

u mnie (obk 2005 2.5) przy 265kkm poszły do wymiany wszystkie na OEM.
wcześniej (255kkm) wymieniłem jedną, którą wyraźnie słyszałem, na BTA -- zamiennik huczał już po przejechaniu ~7kkm. BTA polecono mi w warsztacie na owsianej jako sprawdzoną firmę, chyba dlatego że akurat to mieli pod ręką.

przy okazji przeglądu sprawdzono mi piasty w dzierżoniowie i tylko jedna z czterech była jeszcze w miarę, zdecydowałem się na wymianę kompletu bo akurat była dobra cena na części i chciałem mieć z tym spokój. póki co tak jest, ale zrobiłem odtąd dopiero 20kkm.
Obrazek Obrazek

leg
0 gwiazdek

Post 23 sie 2015, o 08:53

Może się komuś przyda ta informacja

Jestem już dwa tygodnie po serwisie. Odnośnie piasty okazało się, że huczała prawa przednia piasta aczkolwiek wszyscy myśleli, że lewa :lol: - tylko podnośnik i stetoskop daje pewność. Chłopaki z serwisu z Piaseczna/Zalesia mówili, że czasem jest tak, że huczy tylna a wydaje się, że z przodu :lol:

Wymieniłem piastę na oryginał i nastała cisza :-d a przy okazji wymieniłem olej w automacie i dyfrach.

ODPOWIEDZ