Zabogata mieszanka paliwa w 2002 WRX
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
marcincbr111
- 0 gwiazdek
- Auto: 2003 WRX
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Zabogata mieszanka paliwa w 2002 WRX
Mam problem z moim Subaru 2002 WRX. Mieszanka paliwowo - powietrzna jest zbyt bogata co powoduje zalewanie swiec. Moze na początek zrobie maly opis aby naświetlić sytuacje. Autko sprowadzilem z USA uderzone z przodu. Został uszkodzony pasek rozrządu ktory zaoferowal sie wymienic warsztat dokonujacy naprawy blacharskiej. Okazalo sie ze 4 zawory wymagaly wymiany oraz nowy pasek co zostalo zrobione. Naprawa taaaaaaak bardzo sie przeciagala ze zdecydowalem sie odebrac samochod nie skonczony i skonczyc go sam. WRX niestety nie odpalal i po wielu probach okazalo sie ze niema kompresji po prawej stronie. Powod oczywisty wykwalifikowany? mechanik zle zalozyl pasek (nie byl to jednyny blad popelniony w trakcie naprawy przez ten warsztat:/) Tym razem sam wymienilem zawory i ustawilem pasek. Kompresja OK. Samochod zapala jednak po kilku sekundach chodzi coraz gorzej i w koncu gasnie. Niema mozliwosci kolejnego zapalenia z powodu zalanych swiec. W samochodzie byly przeprowadzone znaczne modyfikacje w USA. Wieksza turbina + Blow off, intercooler w zderzaku z dolotem 2,5", przelotowy uklad wydechowy 2,5", downpipe 3,5", walki rozrządu. Dodatkowo byl tam zainstalowany TXS DTEC ktory z powodu braku elementu sterującego wymontowalem. Jest to urządzenie w ktorym ze srodka na monitorze mozna zadawac cisnienie doladowania i momenty otwarcia zaworu blow off. Ma dodatkowa wlasna sonde lambda i inne czujniki jedanak nie zauwazylem aby bylo tam wyjscie sterujące ilością paliwa. Jedynie wskazanie parametrow silnika i sterowanie doladowaniem jednak tego teraz juz niema. Mam tester diagnostyczny po OBD i komputer nie wskazuje zadnych bledow a w trybie testowym wyswietla dziwne bledy ktorych sie nie da usunac jednak nie sa oznaczone jako PENDING. Nie wiem o co chodzi czy to sa stare bledy ktore byly kiedys a w trybie testowym je ciagle wyswietla? P0131 i P0132 przednia sonda lambda, P0136 tylna sonda lambda, P1591 Przełącznik luzu, P1518 przełącznik rozrusznika, P0500 błąd czujnika prędkości. Zaznacze ze mam skrzynie manualną a błąd P1591 chyba dotyczy automatu. Te błędy są tylko po zwarciu w tryb testowy i normanie nie wystepują. W trybie live data przeplywomierz pokazuje okolo 3g/s przy zgaszonym silniku a na obrotach do 40g/s nie wiem czy tak ma być. Wszystkie inne wskazania z czujnikow wyglądają prawidłowo. Samochod podaje tak duzo paliwa ze w kilka sekund zalewa swiece az z kolektorow paliwo kapie. Po wypięciu przeplywomierza przechodzi w tryb awaryjny 1,5g/s powietrza i -40 st celcjusza. Wtedy samochod zapala i peracuje OK jednak mieszanka jest dalej za bogata i swiece sa bardzo czarne. Czy to mozliwe ze z powodu uszkodzenia rozrzadu za pierwszym razem komputer przeadaptowal sie do zlej mapy wtrysku i teraz jest ona za bogata. Tak mi powiedzial znajomy mechanik? Czy ma ktos jakies pomysly co to moze być. Odwierdzilem ASO Subaru w Rzeszowie jednak oni powiedzieli ze samochodow z USA nie naprawiają. Moze ktoś zna dobrego mechanika lub kogos kto mapuje subaraki ( najlepiej w poludniowo wschodniej Polsce)
Re: Zabogata mieszanka paliwa w 2002 WRX
No, tu jest problem. Bo jest kilka takich miejsc, ale nie są one w południowo-wschodniej Polsce.marcincbr111 pisze:Moze ktoś zna dobrego mechanika lub kogos kto mapuje subaraki ( najlepiej w poludniowo wschodniej Polsce)
- Maptek (Poznań)
- 4Turbo (Katowice)
- MTS (Warszawa)
I moim zdaniem to by było na tyle.
czarne jest piękne...
-
marcincbr111
- 0 gwiazdek
- Auto: 2003 WRX
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
A ma ktoś jakieś pomysły co mogę jeszcze sprawdzić zanim wybiorę się w dalszą podróż do mapowania? Nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się że jeżeli wskazania wszystkich parametrów są prawidłowe to ECU sam powinien z sond lambda dobrać odpowiedni skład mieszanki? 

marcincbr111, źle Ci się wydaje, niesety nie ma tak dobrze, szczegolnie jezlei chodzi o mapę zimnego startu ktora nie reaguje na trimy wymynikające z sygnału sondy AFR. Auto ma nieznane modyfikacje i jest uszkodzone więc raczej to będzie wymagało kompetentnego elektronika.
Odświeżam temat, mam dokładnie te same błędy co Ty miałeś napisane w tym poście, co było przyczyną jeśli można wiedzieć?marcincbr111 pisze:Mam problem z moim Subaru 2002 WRX. Mieszanka paliwowo - powietrzna jest zbyt bogata co powoduje zalewanie swiec. Moze na początek zrobie maly opis aby naświetlić sytuacje. Autko sprowadzilem z USA uderzone z przodu. Został uszkodzony pasek rozrządu ktory zaoferowal sie wymienic warsztat dokonujacy naprawy blacharskiej. Okazalo sie ze 4 zawory wymagaly wymiany oraz nowy pasek co zostalo zrobione. Naprawa taaaaaaak bardzo sie przeciagala ze zdecydowalem sie odebrac samochod nie skonczony i skonczyc go sam. WRX niestety nie odpalal i po wielu probach okazalo sie ze niema kompresji po prawej stronie. Powod oczywisty wykwalifikowany? mechanik zle zalozyl pasek (nie byl to jednyny blad popelniony w trakcie naprawy przez ten warsztat:/) Tym razem sam wymienilem zawory i ustawilem pasek. Kompresja OK. Samochod zapala jednak po kilku sekundach chodzi coraz gorzej i w koncu gasnie. Niema mozliwosci kolejnego zapalenia z powodu zalanych swiec. W samochodzie byly przeprowadzone znaczne modyfikacje w USA. Wieksza turbina + Blow off, intercooler w zderzaku z dolotem 2,5", przelotowy uklad wydechowy 2,5", downpipe 3,5", walki rozrządu. Dodatkowo byl tam zainstalowany TXS DTEC ktory z powodu braku elementu sterującego wymontowalem. Jest to urządzenie w ktorym ze srodka na monitorze mozna zadawac cisnienie doladowania i momenty otwarcia zaworu blow off. Ma dodatkowa wlasna sonde lambda i inne czujniki jedanak nie zauwazylem aby bylo tam wyjscie sterujące ilością paliwa. Jedynie wskazanie parametrow silnika i sterowanie doladowaniem jednak tego teraz juz niema. Mam tester diagnostyczny po OBD i komputer nie wskazuje zadnych bledow a w trybie testowym wyswietla dziwne bledy ktorych sie nie da usunac jednak nie sa oznaczone jako PENDING. Nie wiem o co chodzi czy to sa stare bledy ktore byly kiedys a w trybie testowym je ciagle wyswietla? P0131 i P0132 przednia sonda lambda, P0136 tylna sonda lambda, P1591 Przełącznik luzu, P1518 przełącznik rozrusznika, P0500 błąd czujnika prędkości. Zaznacze ze mam skrzynie manualną a błąd P1591 chyba dotyczy automatu. Te błędy są tylko po zwarciu w tryb testowy i normanie nie wystepują. W trybie live data przeplywomierz pokazuje okolo 3g/s przy zgaszonym silniku a na obrotach do 40g/s nie wiem czy tak ma być. Wszystkie inne wskazania z czujnikow wyglądają prawidłowo. Samochod podaje tak duzo paliwa ze w kilka sekund zalewa swiece az z kolektorow paliwo kapie. Po wypięciu przeplywomierza przechodzi w tryb awaryjny 1,5g/s powietrza i -40 st celcjusza. Wtedy samochod zapala i peracuje OK jednak mieszanka jest dalej za bogata i swiece sa bardzo czarne. Czy to mozliwe ze z powodu uszkodzenia rozrzadu za pierwszym razem komputer przeadaptowal sie do zlej mapy wtrysku i teraz jest ona za bogata. Tak mi powiedzial znajomy mechanik? Czy ma ktos jakies pomysly co to moze być. Odwierdzilem ASO Subaru w Rzeszowie jednak oni powiedzieli ze samochodow z USA nie naprawiają. Moze ktoś zna dobrego mechanika lub kogos kto mapuje subaraki ( najlepiej w poludniowo wschodniej Polsce)
Pany mógłby ktoś napisać maila do autora tego postu? bo ja nie moge wysłać a zależy mi na odpowiedzi z jego strony 

A wpisałeś temat ?Mateoss pisze:Pany mógłby ktoś napisać maila do autora tego postu? bo ja nie moge wysłać a zależy mi na odpowiedzi z jego strony
Mateoss, marcincbr111, Jego tu nie było 4 lata
Utworzył konto tylko dla tego tematu i zniknął

ehhh szkodaKubik1 pisze:Mateoss, marcincbr111, Jego tu nie było 4 lata![]()

"Nie masz wystarczających uprawnień, żeby wysłać wiadomość do tego użytkownika."Kubik1 pisze:A wpisałeś temat ?Mateoss pisze:Pany mógłby ktoś napisać maila do autora tego postu? bo ja nie moge wysłać a zależy mi na odpowiedzi z jego strony
Mateoss, Masz taki sam problem to załóż nowy temat .
Może wspólnie coś da się zrobić ?
Może wspólnie coś da się zrobić ?