Witam.
Mam pytanie do innych posiadaczy Forka 1 gen. w manualu. Czy u Was również nie da się wrzucić jedynki gdy auto bardzo powoli się toczy?
Muszę się zatrzymać i dopiero mogę wbić 1. W innych autach nie mam z tym problemu. Kwestia regulacji skrzyni czy ten typ tak ma?
Z góry dzięki za pomoc :)
Forester 1 gen. - problem z wrzucaniem jedynki
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- ptk22
- 6 gwiazdek
- Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
- Polubił: 2268 razy
- Polubione posty: 137 razy
Re: Forester 1 gen. - problem z wrzucaniem jedynki
TTTM ale czasem pomaga też zwolnić sprzęgło, ponownie je wcisnąć i spróbować ponownie. Czasem zaskakuje. Ale skoro już się toczy to śmiało można wbijać 2ke, ewentualnie 2 z reduktorem.
Jest ryzyko, musi być wybór.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Jedynka i wsteczny wchodzą ciężej niż w innych autach. Podbij gaz przed włożeniem, wystarczy do 1.5k rpm, lub jak napisał ptk22 ponownie wysprzęgl.
Z dwójki jednak nie proponuję, bo będziesz przeciągać ruszanie na sprzęgle i może się skończyć przedwczesną wymianą sprzęgła.
Z dwójki jednak nie proponuję, bo będziesz przeciągać ruszanie na sprzęgle i może się skończyć przedwczesną wymianą sprzęgła.
Ja mam też w forku 1gen ten sam problem. Ale ja czaswm robię tak że przycisnę lekko wajchę od biegów w stronę dwójki, ale tylko tak żeby synchronizator lekko załapał a potem duuuużo lżej jedynka wchodzi. Choć myślę że to nie jest zbyt zdrowe dla skrzyni.
Generalnie to nie ma się co bać. To nie jest nic niepokojącego. Taka konstrukcja skrzyni.
Generalnie to nie ma się co bać. To nie jest nic niepokojącego. Taka konstrukcja skrzyni.
Dzięki!
Już myślałem że to coś u mnie, bo poprzedni właściciel coś motał ze skrzynią.
Następnego się kupi w turbo i z automatem i nie będzie problemu
Już myślałem że to coś u mnie, bo poprzedni właściciel coś motał ze skrzynią.
Następnego się kupi w turbo i z automatem i nie będzie problemu

- zinc
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Automat... Fuj. Jedynka jak pisali wymaga podbicia obrotów. Tzn póki auto nie stoi często ciężko jest ja wepchnac. Ale jeśli klepniesz gaz to wchodzi lekko. Ps jedynka powinna służyć do ruszania, tak to kiedyś wymyślili... A że życie jest inne...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow
- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Automat... Fuj
Nie znasz się

Nie tylko problem z wrzuceniem jedynki podczas toczenia auta występuje. Impreza którą miałem było to samo. Strasznie uciążliwe to było