Hej!
Zakupiłem niedawno Forestera 2006, 2.5 N/A EJ253, 4EAT, wersja USA i mam problem ze sprężynami. Poprzedni właściciel założył do niego jakiś żółty wynalazek (ironman?) - auto stoi nieco wyżej i jest strasznie sztywne - wszelkie nierówności (nawet małe) są aż nadto odczuwalne, a przejazdy kolejowe są bardziej nieprzyjemne niż w byłej 328i e36. Nie da się wprawdzie rozpoznać czy przejechana moneta leżała reszką czy orłem ku górze, ale w rozróżnianie piątki od zetki można się pokusić ;) Dodatkowo przy większych prędkościach na "płynnych" nierównościach auto radośnie sobie podskakuje - strach trochę.
Przewertowałem trochę postów na podobne tematy, ale dotyczyły one głównie zawieszeń SLS (ze wstępnych ustaleń mnie ta "przyjemność" nie dotyczy) i starszych roczników, bądź swapów w drugą stronę czyli podnieść i utwardzić / usztywnić.
Czy powrót do oryginalnych sprężyn poprawi znacznie sytuację prowadzenia i komfortu? Gdzie najlepiej (i jakiej marki) kupować sprężyny do tego modelu i czy różnią się pomiędzy EU i US spec? Zauważyłem nieprzyjemną rzecz - tak jak do modelu poprzedniego i przedliftowego SG, bądź 2.0 sprężyn jest do wyboru do koloru, tak do 2.5 jest problem...
P.S. Na przyszłość planowany wtrysk podtlenku LPG.
Sprężyny Forester 2006 US
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- carcrusher
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru forester 2.5 N/A SG 2006 USA
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Sprężyny Forester 2006 US
Masz na myśli zamienniki? Jeśli tak to ja bym polecał Lesjofors albo KYB.carcrusher pisze: Gdzie najlepiej (i jakiej marki) kupować sprężyny do tego modelu(...)
Zapraszamy forumowiczów do internetowego sklepu z częściami - http://www.iparts.pl/auto/subaru,107.html
- carcrusher
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru forester 2.5 N/A SG 2006 USA
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Sprężyny Forester 2006 US
dzięki! Czy taki wzmacniany tylny Lesjofors będzie bardziej miękki od iron mana? Prześwit wróci do oryginalnego na tych sprężynach? I czy wogóle będą pasować - po wybraniu w Waszym sklepie wersji silnikowej 2.5 129kW wogóle nie ma w wynikach sprężyn...