LEGACY I 2.2 spalanie stukowe na gazie

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Tamer2410
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: FORESTER 98 / LEGACY I
Polubił: 0
Polubione posty: 0

LEGACY I 2.2 spalanie stukowe na gazie

Post 2 sty 2016, o 00:57

Witam serdecznie forumowiczów w 2016 roku :-)
Mam mały duży probelm jak w temacie, czyli samochód ma spalanie stukowe, ale tylko na gazie... ogólnie z poprzedniego mojego tematu można się dowiedzieć, że zmieniałem skrzynie w aucie i samochód stał nie odpalany przez pół roku... w końcu go zrobiłem, jeździ chodzi ok, itd (pomijając fakty, że muszę chyba silniczek krokowy jeszcze zmienić, bo jak mi się nagrzeje, to nie może złapać równych obrotów, i go puszcza na niskie - dodaje gazu, tak w kółko, i jakiś błąd się pojawiał dolotu powietrza na biegu jałowym, chyba, że to nie zależy od tego silniczka) ale wracając do wątku, jak już go uruchomiłem, to jechałem do gazownika, bo mi w ogóle gaz nie działał, tylko piszczał, jakby jakiś błąd. Gazownik zmienił mi filtry, powiedział, że mam do wymiany jeszcze mapsensor, kupiłem nowy taki sam, wymieniłem, wtedy się jeden wtryskiwacz zawieszał, to też kupiłem nowy, wymieniłem i było ok, zaczął chodzić na gazie, ale właśnie ze spalaniem stukowym... brak mocy itp. pojechałem do gazownika, usunął stare błędy, wgrał nową mapę, i powiedział, że mam teraz jeździć na gazie przez 1000 km i przyjechać z powrotem do niego... wg mnie jest to bez sensu, bo nie wiem ile sobie tak pojeżdżę, dobrze wiadomo, że silnik, zawory itp dostają w dupe... ostatnio jeszcze zmieniłem świece...
Co może być tego przyczyną?
Jak to naprawić?
Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam!

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 2 sty 2016, o 01:27

mało to możliwe, że stuka na gazie, bo lpg ma wyższą liczbę oktanową niż pb... instalacja jest uszkodzona, zmień gazownika - poszukaj na podforum lpg jakiegoś sprawdzonego gazownika w okolicy.

ps. skąd wiesz, że stuka?
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Tamer2410
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Re: LEGACY I 2.2 spalanie stukowe na gazie

Post 2 sty 2016, o 01:37

to fakt, mam zamiar zmienić gazownika. jestem z dalszych okolic gdańska.
nie jestem 100% pewny, że to spalanie stukowe, ale pojawia mi się ten błąd, i jak chodzi na gazie, to przy tłumiku czuć, jak się przyłoży np rękę, że zaciąga spaliny z powrotem, tak jakby zasysa je. gdyby robił mi to też na benzynie, to bym się zastanowił, nad tym, czy czasem nie jest zapłon przestawiony - kąt wyprzedzenia wtrysku, ale tak jak pisałem, to tylko na gazie.

siewcu
5 gwiazdek

Post 2 sty 2016, o 10:53

może któryś wtryskiwacz jest uszkodzony i stuka? czujnik stuku to tylko mikrofon i każdy dźwięk w danym zakresie częstotliwości jest widziany przez ecu jako stuk..
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Tamer2410
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 2 sty 2016, o 21:20

a jak to można ręcznie sprawdzić? odłączenie poszczególnych wtryskiwaczy coś by dało, czy w ogóle nie załączy gazu?

Duniek
2 gwiazdki
Auto: tak brzydkie, że aż ładne
Polubił: 1 raz

Post 3 sty 2016, o 00:08

Może wpadnie tu Soltys to bardziej naświetli sytuację, ale dorzucą coś od siebie skoro już tu jestem.
Jaki masz parownik, wtryski i ile lat ma cała instalacja?
Nie ma czegoś takiego jak "wgrał nową mapę", to jest zwykła autokalibracja i niewiele ma to wspólnego z prawidłową mapą lpg choć przypuszczam, że 70% aut w PL tak jeździ.

siewcu
5 gwiazdek

Post 3 sty 2016, o 00:51

Duniek pisze: zwykła autokalibracja i niewiele ma to wspólnego z prawidłową mapą lpg choć przypuszczam, że 70% aut w PL tak jeździ.
yyy, myślę, że bardziej 90% tak jeździ, i stąd się biorą kiepskie opinie o lpg...

a w temacie - powiem szczerze, nie wiem jak to sprawdzić. może odpinając wtryski po kolei...

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Post 3 sty 2016, o 09:09

mysle ze warto polaczyc sie z sterownikiem instalacji LPG i sprawdzic czy tam nie ma opcji przelaczania na benzyne po 1 wtryskiwaczu.

A stukowe moze jest dlatego ze jest mega ubogo?

kolego Tamer - pochwal sie co bylo nie tak ze silnik zle pracowal

siewcu
5 gwiazdek

Post 3 sty 2016, o 13:10

PajakWlochaty no ale jak mega ubogo to jeszcze musialby pechowy kąt zapłonu dojść, zeby stukało... ciężki temat

Tamer2410
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 6 sty 2016, o 00:31

tak się zastanawiam... ale jeżeli zmieniłem jeden wtryskiwacz od gazu, to teoretycznie nie powinien na nim chodzić dobrze?
a co do zapłonu, to czy nie powinien chodzić na benzynie też jakoś lipnie?
tak w ogóle przypomniałem sobie (wydaje, mi się, że może to być ważne), że miałem przy aucie jeden wyciek, a mianowicie pękł wężyk od chłodzenia oleju od skrzyni automatycznej zalewając wszystko tym właśnie olejem, ale to było ponad pół roku temu, ale czy to mogłoby coś uszkodzić, i jeżeli tak, to co?
a np mieszalnik, on by mógł mieć coś z tym wspólnego? fakt faktem chyba nic złego się nic z nim nie działo, i w ogóle on jest z drugiej strony, więc ten olej do niego nie doleciał...
nie mam pojęcia co z tym autem może być nie tak...
a jak w razie czego sprawdzić czy zapłon jest ok?
zastanawiałem się też, czy np przedłużenie wężyka między wtryskiwaczem gazu, a kolektorem dolotowym, by coś dało, ale nie wiem... teoretycznie zapłon byłby w tym samym momencie, ale sama dawka gazu byłaby późniejsza...

Tamer2410
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 6 sty 2016, o 00:33

PajakWlochaty pisze: kolego Tamer - pochwal sie co bylo nie tak ze silnik zle pracowal
nie do końca rozumiem pytanie.

siewcu
5 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 10:31

jak na benzynie działa a na gazie nie, to masz odpowiedź na pytanie czy szukać problemów w instalacji lpg...

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Post 6 sty 2016, o 12:04

Tamer2410 pisze:
PajakWlochaty pisze: kolego Tamer - pochwal sie co bylo nie tak ze silnik zle pracowal
no pisales w poprzednim watku ze masz problemy z praca silnika, nie chce sie wkrecac na obroty, nie ma mocy, bledami wali czy cos takiego

Tamer2410
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 6 sty 2016, o 15:54

PajakWlochaty pisze:
Tamer2410 pisze:
no pisales w poprzednim watku ze masz problemy z praca silnika, nie chce sie wkrecac na obroty, nie ma mocy, błędami wali czy coś takiego
a to przyznam szczerze, że z braku odpowiedzi na moje pytania już nie wchodziłem na tamten wątek. Jak już udało mi się ogarnąć żeby chodził normalnie, to pojeździłem, trochę go potem przepaliłem, to błędy poginęły, oprócz tego z rozrusznikiem, nadal mam przekaźnik do wymiany, ale to mnie tam nie rusza, zrobiłem sobie rozruch na przycisk itd.

Tamer2410
Awatar użytkownika
1 gwiazdka

Post 8 sty 2016, o 22:31

wracając do wątku, jakieś pomysły?

ODPOWIEDZ