POTRZEBNUJE ODROBINĘ MOCCCCCCY

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
marsubar
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: subaru impreza gc
Polubił: 0
Polubione posty: 0

POTRZEBNUJE ODROBINĘ MOCCCCCCY

Post 7 sty 2016, o 11:44

Witam wszystkich zwłaszcza z doświadczeniem w przeróbkach zwiększania mocy przy tych autkach.
Obecnie zakupiłem subaru 1997 gcf8 2,0 wolny ssak.Mam jeszcze 1,8 a 1,6 już sprzedałem.Zanim kupę pierwszego GT-ka chce między czasie przejść przez wszystkie silniki.Wcześniej dużo jeździłem ośkami zwłaszcza fiatami 127,128,zastawami,ritmo i regata przerabiając je trochę.
Teraz zakochałem się w subarakach w końcu.Powiem jak w filmie ,,AUTA" że od małych lat mam chopla na sporty motorowe zwłaszcza wyścigi i rajdy.
Proszę was co szybko i nie tak drogo zrobić żeby lepiej ciągnął oczywiście bez turbo1,8 '94 lub 2,0 '97????????
Próbowałem tego 1,8 na imprezie ogólnie tak sposobami pobawiłem się jednak wkurza mnie :x ;-( zwłaszcza jedna rzecz mianowicie szybko na jedynce przerywa tzn.odcina jakby paliwo!!!!!..może pompa albo lepszą może wtryski inne może kompa innego wtedy trzeba go na 2 bieg a to trochę za słabo.Pomóżcie ;-( posłużcie radą bo źle mi tak :wall: Pozdrawiam :roll: i czekam :cofee:
.......jeszcze brakuje tego śniegu ;-( troszkę koło Mielca przyprószyło to od razu troszkę się poślizgałem ale ogólnie nie ma gdzie jedynie wtedy na śliskim tej mocy wystarcza ale jak bardziej sucho to trzeba tej mocy i przynajmniej żeby NIE ODCINAŁ TAK SZYBKO !???????

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: POTRZEBNUJE ODROBINĘ MOCCCCCCY

Post 7 sty 2016, o 12:23

Nikt nie zajmuje się tu zwiększaniem mocy w wolnossących, bo to nie ma najmniejszego sensu. Chcesz szybsze - kup Imprezę turbo.
A potem w tej już można grzebać do woli (i zasobności portfela).

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 7 sty 2016, o 13:11

jarmaj pisze: A potem w tej już można grzebać do woli (i zasobności portfela).
Mylisz się.
Wystarczy zakuć silnik, wymienić skrzynię, wymienić dyfry, wzmocnić budę, Wstawić klatkę, zmienić hamulce, poprawić układ chłodzenia i wymienić wiązkę z komputerami.
Trzeba pamiętać o pozostawieniu szyb

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 7 sty 2016, o 13:39

marsubar,

Obrazek

marsubar
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 8 sty 2016, o 00:55

;-( szkoda ale wracaj do zdrowia a ja jak coś sam wymyśle przed zakupem turbo to Ci opowiem i dźwignę na zdrowiu pozdrawiam Mario fan autosport Racing-Rally :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 8 sty 2016, o 09:59

Do tego czasu będą przerzuty :->
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 8 sty 2016, o 10:08

Dlubanie na... Poszperaj trochę... Dupa blada ale kto Ci zabroni... Zatankuj sobie nitrovpower coś tam i masz tuning... Ps nie obraz się ale najpierw technika jazdy potem moc...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 8 sty 2016, o 10:41

marsubar, szanuję za ripostę 8-)

Inni mają rację, że nie opłaca się tuningować wolnych ssaków pod kątem mocy. Jest kilka osób na tym forum, co wolnossącymi Subaru objeżdżają jak chcą tych, co mają turbo - zatem są żywym dowodem na to, że technika jazdy przede wszystkim, nie moc silnika.

Jeśli chcesz koniecznie coś porobić z tym co masz, rozważyłbym swap silnika na wolnossący o większej pojemności, np. 2.2.

MSK_WRX
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza GH WRX

Post 8 sty 2016, o 11:50

@marsubar, jest spora możliwość modyfikacji wolnego ssaka, możesz wymienić wałek rozrządu, planować głowicę, zrobić porting, zrobić jakiś konkretny dopływ powietrza, pytanie tylko po co :)? Robiąc mocniejszy mod możesz dość mocno skrócić żywotność jednostki, o ile nie zainwestujesz w to sporych pieniędzy. A jeśli już inwestować, to lepiej od razu kupić wersje z turbo. Druga sprawa to kwestia skrzyni, zawieszenia, hamulców itd. Silnik to nie wszystko :)

marsubar
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 9 sty 2016, o 03:20

Kochani no dobra wszystko się zgadza dobrze doradzacie :thumb: :arrow: rozsądnie i ekonomicznie ale jednak dobre oswojenie wolnego ssaka dobrze zrobi a między czasie choć troszeczkę coś np.najlepiej starymi sposobami przynajmniej dobry dolocik świeżego powietrza i szybki wylocik plus potężna iskra do tego sprężynka i klocuszki z tarczkami plus fajniutka kierowniczka i jedziemy.Dobrze radzicie pozdrawiam Mario fanautosport Racing-Rally.
..a lepszą pompę paliwa tzn troche wydajniejszą można tylko jaką moze od turbo co wy na to? :oops:

AMI
5 gwiazdek

Post 9 sty 2016, o 13:36

Zrob sobie tuning opon, klockow/tarcz hamulcowych, ew. zawieszenia, jesli cos mu brakuje i - przede wszystkim - wkladki miesnej.
Jacek "AMI" Rudowski

MacGregor
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Outback III '05 3.0 H6 5EAT, Legacy IV MY06 Kombi 2.0 165KM Było:Impreza ej16 turbo

Post 14 sty 2016, o 00:54

Czytałeś te tematy:
http://forum-subaru.pl/viewtopic.php?f=10&t=6955
http://forum-subaru.pl/viewtopic.php?f=10&t=12372
http://forum-subaru.pl/viewtopic.php?f= ... 42#p405942

na angielskojęzycznych forach jest o tym jeszcze więcej

Jak masz zdolne ręce lub dobrych kolegów mechaników, na pewno z sensem można przerobić wolnossaka.

Czytając wypowiedzi "dyżurnych odradzaczy" można na raka ale ze śmiechu wyzionąć. :lol:

Amen

siewcu
5 gwiazdek

Post 14 sty 2016, o 01:04

aha, czyli lepiej jest wsadzić kupę kasy, żeby dalej nie mieć mocy. fajna porada, nie ma co.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Re:

Post 14 sty 2016, o 11:38

siewcu pisze:aha, czyli lepiej jest wsadzić kupę kasy, żeby dalej nie mieć mocy. fajna porada, nie ma co.
moze autor mial na mysli ze nie ma jedynej slusznej drogi? Jesli ktos wie czego chce i wie co robi to dlaczego nie?

Sam przerabiam seryjna MX5 w najslabszej wersji i mimo ze wszyscy mi mowia ze to bez sensu uwazam ze efekt (zauwazalny) jest wart nakladow (niewielkich).

pozdr

siewcu
5 gwiazdek

Re: Re:

Post 14 sty 2016, o 11:47

PajakWlochaty pisze:
siewcu pisze:aha, czyli lepiej jest wsadzić kupę kasy, żeby dalej nie mieć mocy. fajna porada, nie ma co.
moze autor mial na mysli ze nie ma jedynej slusznej drogi? Jesli ktos wie czego chce i wie co robi to dlaczego nie?

Sam przerabiam seryjna MX5 w najslabszej wersji i mimo ze wszyscy mi mowia ze to bez sensu uwazam ze efekt (zauwazalny) jest wart nakladow (niewielkich).

pozdr
tylko tu nie ma mowy o niewielkich nakładach, za to jest o składaniu jednego silnika z kilku innych.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Re: Re:

Post 14 sty 2016, o 12:07

siewcu pisze:
PajakWlochaty pisze:

pozdr
tylko tu nie ma mowy o niewielkich nakładach, za to jest o składaniu jednego silnika z kilku innych.
A kto bogatemu zabroni?
:whistle:

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 14 sty 2016, o 14:13

MacGregor pisze:Jak masz zdolne ręce lub dobrych kolegów mechaników, na pewno z sensem można przerobić wolnossaka.
Na pewno trzeba to dobrze policzyć:
1. ile będzie kosztowało sprzedanie wolnego ssaka i zakup np: GT
2. a ile przerabianie iluś tam rzeczy i czy w wyniku tej przeróbki efekt będzie porównywalny z punkt 1
Jest ryzyko, musi być wybór.

melina26
2 gwiazdki
Auto: Legacy antyk ej18t megasquirted

Post 18 sty 2016, o 09:44

Koszt prostych modyfikacji dających jakiś efekt jest śmieszny, o ile dłubie się to samemu. Dla przykładu w forkowym NA 122 KM własnoręcznie zmodyfikowałem czujnik położenia wału - koszt 0 zł, przyrost 2,5 KM. Dorobienie kolektora wydechowego i przeróbka ssącego - koszt około 100 zł, przyrost 9,7 KM. Spalanie na tym samym poziomie lub delikatnie mniejsze. Zawsze jest więc inny punkt widzenia.
Jednak najlepszy mod jaki do tej pory zrobiłem w NA to blok z ej22 + głowice ej205 i takie rozwiązanie wszystkim polecam.
Stay tuned! ;-)

siewcu
5 gwiazdek

Post 18 sty 2016, o 10:56

2,5 KM, 9,7 KM... to są pomiary z jakiejś niesamowicie dokładnej hamowni silnikowej, tak?

vojta
4 gwiazdki
Auto: tojka jariska
Polubił: 66 razy
Polubione posty: 2 razy

Re:

Post 18 sty 2016, o 12:07

siewcu pisze:2,5 KM, 9,7 KM... to są pomiary z jakiejś niesamowicie dokładnej hamowni silnikowej, tak?
....można przypuszczać iż jest to super dokładna hamownia silnikowa, organoleptyczna...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 18 sty 2016, o 12:22

Model AssDyno 9000 ;-)

melina26
2 gwiazdki

Post 18 sty 2016, o 22:58

Widze ze niektorzy wiedza lepiej :thumb: Mimo wszystko ja jezdze na Parowcowa i tak juz zostanie ;-)

siewcu
5 gwiazdek

Post 19 sty 2016, o 11:04

yhy, czyli jak na forum mamić ludzi niewiarygodnymi wynikami... a pieniądze możesz marnować, dopóki nie zrozumiesz, że pisanie o 2,5 KM jest żenujące

melina26
2 gwiazdki

Post 19 sty 2016, o 11:44

siewcu, uważasz że Ecu Performance jest niewiarygodne ???? :o Jesteś pierwsza osobą która na to wskazuje. Może jakieś dowody? Wiesz jaki autorytet podwarzasz?
PS "a pieniądze możesz marnować" - dzięki za pozwolenie. Pieniądzde wydaję tak jak chcę i Tobie też nie będe sugerował jak je wydawać ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 sty 2016, o 11:54

melina26, a skąd wiadomo, że jest? Chcesz powiedzieć, że Godula jest niewiarygodny? :giggle:

http://www.godula.pl/?page=article&kat= ... t&artid=14

Przypomniała mi się anegdotka kolegi, który kiedyś sprzedawał specjalistyczne oprogramowanie dla wyższych uczelni. Pojechał pogadać na wysokich sczeblach UJ i rozpoczęła się dyskusja:

- Panie Kolego ... ile ta Pana firma istnieje na rynku?
- Panie Rektorze działamy już od 6 lat.
- Widzi Pan... my już 600 :mrgreen:

ODPOWIEDZ