upierdliwe drobiazgi

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
geos
4 gwiazdki
Auto: Forester 2.0X 2003
Polubił: 18 razy
Polubione posty: 43 razy

upierdliwe drobiazgi

Post 20 sty 2016, o 00:14

tak sobie czytam nt. Subaru Forester tu i ówdzie, i natrafiłem na artykuł http://magazynauto.interia.pl/uzywane/o ... Id,1420922. napisali w nim m.in, że:
Kilka rzeczy niemile zaskakuje, np. brak kontrolki włączonych świateł, niefortunna lokalizacja włącznika spryskiwacza reflektorów, niezwykle ograniczona regulacja prędkości wycieraczek i kolumna kierownicy przesuwana tylko w pionie. To w sumie drobne mankamenty, ale w aucie tej klasy są irytujące. Nachylenie oparć foteli przednich zmienia się skokowo, a nie płynnie, natomiast fabryczne radio ma obsługę daleką od intuicyjnej. Trudna, a nawet niemożliwa jest też wymiana żarówki reflektora.
czy w generacji II też są takie upierdliwe niuanse? czy coś jeszcze możecie dodać z własnego doświadczenia? :)

pozdrawiam
geos

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Re: upierdliwe drobiazgi

Post 20 sty 2016, o 08:30

Tak, ale moim zdaniem, istotnym może być jedynie brak pełnej regulacji kierownicy i ta regulacja fotela ale nie na pewno ... Przymierz się do Forestera i ustaw sobie miejsce za kierownicą. Jeśli będzie Ci wygodnie, to po co ta regulacja? ;-) Nie wiem czy brak tej kontrolki świateł to wada. Szybko można się przyzwyczaić (jak masz włączone światła to widać po podświetleniu licznika i położenie włącznika świateł jet bardzo dobrze widoczne) a o jedną kontrolkę, która w nocy raczej może przeszkadzać, mniej. Regulacja prędkości wycieraczek jest 4 stopniowa i to nie jest wcale mało. Spryskiwacze reflektorów uruchamiają się gdy dłużej wciśniesz przycisk od spryskiwaczy szyb. Też kwestia przyzwyczajenia; dla mnie od początku nie było to problemem. nie jest prawdą, że nie jest możliwa wymiana żarówek. Jedynie z lewej strony trzeba wyjąć akumulator. Już wymieniałem i uważam, że to nie jest problem. Zresztą, to wszystko w zestawieniu z zaletami tego auta, to zwykłe pierdoły :lol:
Pozdrawiam :-)

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 20 sty 2016, o 11:03

piotruś pisze:Tak, ale moim zdaniem, istotnym może być jedynie brak pełnej regulacji kierownicy i ta regulacja fotela ale nie na pewno ... Przymierz się do Forestera i ustaw sobie miejsce za kierownicą. Jeśli będzie Ci wygodnie, to po co ta regulacja? ;-) Nie wiem czy brak tej kontrolki świateł to wada. Szybko można się przyzwyczaić (jak masz włączone światła to widać po podświetleniu licznika i położenie włącznika świateł jet bardzo dobrze widoczne) a o jedną kontrolkę, która w nocy raczej może przeszkadzać, mniej. Regulacja prędkości wycieraczek jest 4 stopniowa i to nie jest wcale mało. Spryskiwacze reflektorów uruchamiają się gdy dłużej wciśniesz przycisk od spryskiwaczy szyb. Też kwestia przyzwyczajenia; dla mnie od początku nie było to problemem. nie jest prawdą, że nie jest możliwa wymiana żarówek. Jedynie z lewej strony trzeba wyjąć akumulator. Już wymieniałem i uważam, że to nie jest problem. Zresztą, to wszystko w zestawieniu z zaletami tego auta, to zwykłe pierdoły :lol:
Pozdrawiam :-)
A czy Ty piszesz o tym samy rocznikowo?
Dla mnie nie wszystko co napisane jest prawdą. Światła mijania ma cały czas zapalone, więc gasną po wyłączeniu stacyjki i włączają po zapaleniu silnika. Nie muszę o tym myśleć i tym zajmować. Tylko po włączeniu drogowych włączała się kontrolka świateł
Nie miałem problemu z dobraniem pozycji za kierownicą.
W starszych modelach włącznik spryskiwaczy reflektorów był na konsoli środkowej pod radiem i dla mnie to wygodna pozycja ( nigdy nie włączyłem przypadkowo).
Wymiana w żarówki w XT jest trochę problematyczna, ale w starszych modelach nie ma problemu z wymianą.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 20 sty 2016, o 11:23

Dokładnie, jedynie trudna wymiana żaróweczek jest wadą. Cała reszta to zaleta tego auta np. bardzo szybka regulacja foteli, brak zbędnych kontrolek, czy fakt, że światła gasną gdy gasimy auto.

Z tymi żarówkami to forek nie jest szczególnie gorszym autem niż inne marki. W mało którym współczesnym aucie jest tak łatwo jak w starych autach z lat '90-tych gdzie były stosowane żarówki H4.
Jest ryzyko, musi być wybór.

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 20 sty 2016, o 18:58

Wymień żarówkę w pt cruiser na drodze w Czasie deszczu a poznasz czym jest trudna wymiana... Albo mazda 323f BG z unoszonymi lampami, ewentualnie focus mk1...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Post 20 sty 2016, o 20:49

zinc, albo postojową w imprezie blob :-p
Jest ryzyko, musi być wybór.

mark
1 gwiazdka
Auto: foryś, volviś
Polubił: 0

Post 27 sty 2016, o 23:18

Jak dla mnie to mój FXT mógłby mieć dwa dodatkowe "cósie": lampkę wskazującą na niski poziom płynu do spryskiwania szyb oraz regulację podparcia lędźwiowego w fotelu. Ale to drobiazgi ...

ODPOWIEDZ