olej skrzynia/dyfer

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
limesiak
2 gwiazdki
Auto: OBK H6 MY05
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

olej skrzynia/dyfer

Post 1 lut 2016, o 12:07

Hej
Jakieś dwa lata temu po zakupie bloba wymieniłem to co należało, między innymi, olej w skrzyni (5MT) oraz dyfrze, jak to bywa pokusiła mnie cena naszego polskiego koncernu HIPOL SEMISYNTHETIC GL-5 75W-90. Parametry olej posiada wg producenta zbliżone do polecanych na forach Shell Spirax S5 ATE 75W-90 czy Valvoline SynPower™ Gear Oil TDL SAE 75W-90, po dwóch latach jazdy okazuje się, że to tylko polskiego użytkownika marzenia były... Biegi przestają precyzyjnie wchodzić w swe miejsca, zwłaszcza odczuwalne przy znacznych mrozach, chociaż obecnie nawet przy dodatnich temperaturach aż mnie ręka boli (oczywiście nie z powodu braku w niej siły ;-) ) gdy muszę zmienić bieg z 1->2, 3->4 a doszło do tego z 5->4 przy dochamowaniach :wall:

Główne parametry wg kart obydwu olejów:
Shell Spirax S5 ATE 75W-90
Lepkość kinematyczna 40 st. 81 mm2/s
Lepkość kinematyczna 100 st 14,9 mm2/s
Wskaźnik lepkości 194
Valvoline SynPower™ Gear Oil TDL SAE 75W-90
Lepkość kinematyczna 40 st. 101 mm2/s
Lepkość kinematyczna 100 st 15,0 mm2/s
Wskaźnik lepkości 154

Stąd pytanie do Was, czy posiadacie doświadczenia w użytkowaniu Valvoline SynPower™ Gear Oil TDL SAE 75W-90, skłania mnie ku niemu lekko lepsze parametry lejne oraz dodatkowo sentyment do tej marki.

Dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
M

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 2.0 GX blobeye LPG
Polubił: 2268 razy
Polubione posty: 137 razy

Re: olej skrzynia/dyfer

Post 1 lut 2016, o 14:44

limesiak pisze: HIPOL SEMISYNTHETIC GL-5 75W-90. Parametry olej posiada wg producenta zbliżone do polecanych na forach Shell Spirax S5 ATE 75W-90
Przecież już w samej nazwie tego pierwszego oleju jest napisane, że to olej półsyntetyczny. Więc w ujemnych temperaturach będzie znacznie gęstszy od syntetycznego. Ogólnie ten HIPOL SEMISYNTHETIC GL-5 75W-90 to wystarczająco dobry olej na upalne lato :-)
Jest ryzyko, musi być wybór.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 1 lut 2016, o 14:52

ptk22 pisze: to olej półsyntetyczny. Więc w ujemnych temperaturach będzie znacznie gęstszy od syntetycznego.

Primo nie będzie gęstszy tylko bardziej lepki. Secundo - półsyntetyczny olej 75W90 będzie zachowywał podobną lepkość jak syntetyczny 75W90 pod warunkiem, że nie będzie zużyty.

Nie chce mi się szukać lepkości @40 stopni. W @100 stopniach jest 1.49 vs 16.5. Temperaturę płynięcia oba powyższe oleje mają taką samą (-45 stopni C).
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2016, o 15:05

Chloru pisze: Primo nie będzie gęstszy tylko bardziej lepki
Chloru, dziękuję za poprawienie. Ten HIPOL SEMISYNTHETIC GL-5 75W-90 jest jednym z bardziej lepkich olejów w swojej klasie i jest dzięki temu bardzo popularnym olejem do przekładni planetarnych, gdzie spisuje się bardzo dobrze.

szamot
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 41 razy

Post 1 lut 2016, o 15:14

do skrzyni od zawsze leje subarowy i nigdy nie miałem problemów
Tak mi kiedyś poradzili mądrzy ludzie co się znajo :whistle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 1 lut 2016, o 15:16

Ale rozumiesz, że olej lepkość oznacza się właśnie tymi magicznymi 75W90, 5W30 itp.? Mogą występować różnice ale nie są one jakieś bardzo duże.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2016, o 15:38

Chloru, rozumiem, ale w praktyce jak weźmiesz oleje różnych firm, to będziesz miał wrażenie, że jeden jest bardziej "gęsty" niż inny. Czyli jednemu będzie bliżej do smaru a drugiemu do wody. Oczywiście mam na myśli tą samą klasę lepkości SAE a jedynie różnych producentów.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2016, o 15:41

Jak weźmiesz tego Hipola i wodę też będziesz miał wrażenie, że olej jest bardziej gęsty. :-> I tutaj proponuję przestać pisać o wrażeniach a skupić się na faktach i zmierzonych parametrach oleju.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2016, o 15:51

Chloru pisze: I tutaj proponuję przestać pisać o wrażeniach a skupić się na faktach
Pełna zgoda. Moim zdaniem fakt jest taki, że głównym składnikiem oleju jest jego baza. Jeśli ta baza jest syntetyczna, to ma to pewne plusy w stosunku do bazy mineralnej lub półsyntetycznej. Do zalania skrzyni biegów, gdzie pod uwagę trzeba brać bardzo wiele czynników, lepszy będzie olej syntetyczny niż półsyntetyczny.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2016, o 15:55

ptk22 pisze: Do zalania skrzyni biegów, gdzie pod uwagę trzeba brać bardzo wiele czynników, lepszy będzie olej syntetyczny niż półsyntetyczny.

Lepszy będzie olej prawidłowo dobrany i zmieniany zgodnie z zaleceniami producenta.

limesiak
2 gwiazdki

Post 1 lut 2016, o 16:10

szamot pisze:do skrzyni od zawsze leje subarowy i nigdy nie miałem problemów
Tak mi kiedyś poradzili mądrzy ludzie co się znajo :whistle:
Możesz zdradzić co to za olej? O ile się nie mylę leją Shella oraz Valvoline, zależy w jakich latach była współpraca?
Chloru pisze:
Lepszy będzie olej prawidłowo dobrany i zmieniany zgodnie z zaleceniami producenta.
No i tutaj jest coś czego nie rozumiem :wall: Zachowując wszystkie zalecenia producenta auta, postanowiłem go zmienić na zgodny z jego wytycznymi: klasa jakości GL-5 oraz lepkość 75W90.

Cena oby wymienionych na początku wątku produktów tożsama, różnica kilku PLN/l, jakieś doświadczenia?
Autem nie jeżdżę "wyczynowo" ;-)
Pozdrawiam
M

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 lut 2016, o 16:48

Chloru pisze: Lepszy będzie olej prawidłowo dobrany i zmieniany zgodnie z zaleceniami producenta.
Tutaj zgoda w 100%
limesiak pisze: Cena oby wymienionych na początku wątku produktów tożsama, różnica kilku PLN/l, jakieś doświadczenia?
Różnica polega na dodatkach do oleju jakie zastosował producent. Ten HIPOL jest zoptymalizowany pod kątem prostych przekładni np, planetarnych, skrzyń biegów pozbawionych synchronizatorów itd. W tych warunkach ten olej spisuje się rewelacyjnie.

Do skrzyni biegów subaru trzeba nieco inny olej. To nie jest przekładnia planetarna, czy skrzynia pozbawiona synchronizatorów. Najlepszy będzie tak jak to trafnie wyżej ujął Chloru.

W praktyce najlepiej zapytać swojego mechanika, żeby on dobrał olej. Bo może akurat kupują w beczkach odpowiedni olej i wtedy nie ma sensu upierać się, że to musi być ta czy inna firma. Ważne aby to był on odpowiednio dobrany.

szamot
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Czarne
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 41 razy

Post 1 lut 2016, o 18:05

limesiak pisze: Możesz zdradzić co to za olej? O ile się nie mylę leją Shella oraz Valvoline, zależy w jakich latach była współpraca?
mogę, taki

Obrazek

a z kim i kiedy współpracują to mi to koło d@py lata :-p

ma działać i działa

limesiak
2 gwiazdki

Post 2 lut 2016, o 09:33

Podsumowując, ciekawa dyskusja o niczym :giggle:
Pozdrawiam
M

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2016, o 09:39

szamot pisze: a z kim i kiedy współpracują to mi to koło d@py lata :-p
A ja co 40kkm przebiegu auta, proszę mojego mechanika o wymianę oleju w skrzyni i dyfrze. I też mi to lata z kim współpracują. Zawsze jestem bardzo zadowolony z takiego rozwiązania. Cenowo wychodzi taniej niż sam bym kupił olej w sklepie i nigdy nie miałem najmniejszych zastrzeżeń co do działania skrzyni.

limesiak
2 gwiazdki

Post 2 lut 2016, o 10:14

ptk22 pisze: A ja co 40kkm przebiegu auta, proszę mojego mechanika o wymianę oleju w skrzyni i dyfrze. I też mi to lata z kim współpracują. Zawsze jestem bardzo zadowolony z takiego rozwiązania. Cenowo wychodzi taniej niż sam bym kupił olej w sklepie i nigdy nie miałem najmniejszych zastrzeżeń co do działania skrzyni.
Może po prostu kończy się skrzynia? niemniej spróbuję zmiany oleju na jeden z polecanych na różnych forach/wątkach czy dostępny w sklepach, muszę wybrać coś... liczyłem na jakąś konstruktywną pomoc szczerze mówiąc z grona tutaj obecnych ludzików

Pzdr
Pozdrawiam
M

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2016, o 10:38

limesiak, to że ciężko wchodzą biegi to nie znaczy, że skrzynia się kończy. Gorzej jak zgrzytają, to wtedy znaczy, że kończą się synchronizatory na tych biegach gdzie zgrzyta.

Zmień olej na odpowiedni do Twojej skrzyni i powinno znów być wszystko OK.

limesiak
2 gwiazdki

Post 2 lut 2016, o 10:50

Odpowiedni - słowo klucz. Jak wspomniałem przed zmianą na Orlenowski, wybrałem go na podstawie informacji od producenta auta, GL-5 75W90 - i jak pisał Chloru - nie ma znaczenia czy syntetyk czy pół. Pozostaje wiara, że jednak kwestia leży w tajemnej wiedzy producenta oleju i jego składu chemicznego, który może mieć wpływ na poprawne działanie danego zespołu.
Nadal nie wiem, który to odpowiedni :wall:
Pozdrawiam
M

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2016, o 11:05

limesiak, do skrzyni oba, które wymieniłeś będą OK. Możesz też pokusić się o Motul lub ten, który podał szamot. Motul i ten subaru są to droższe oleje ale efekt będzie jeszcze lepszy. Do tylnego dyfra Hipol jest wystarczający.

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 2 lut 2016, o 12:59

Hipolem to zalewa się ładowacz doczepiany do Ursusa zwany "cyklopem" :giggle:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2016, o 13:22

dzixd, cyklopa zalewa się Hipolem jak już bardzo cieknie... ;-) Wcześniej HL 46 wystarcza.

Za to Hipol, super sprawdza się od lat, w zastosowaniach do: "tylnych mostów pojazdów mechanicznych – samochodów osobowych, ciężarowych, autobusów, maszyn budowlanych i rolniczych - pracujących w bardzo trudnych warunkach".

Źródło:
http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/P ... W-140.aspx

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 2 lut 2016, o 21:39

ptk22 pisze: Za to Hipol, super sprawdza się od lat, w zastosowaniach do: "tylnych mostów pojazdów mechanicznych – samochodów osobowych, ciężarowych, autobusów, maszyn budowlanych i rolniczych - pracujących w bardzo trudnych warunkach".

Źródło:
http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/P ... W-140.aspx

A co mają pisać ? Że się nie sprawdza ? :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 2 lut 2016, o 23:14

leon, to nie był sarkazm z mojej strony. Ten olej naprawdę tam się sprawdza. Jest jednym z najtańszych na rynku do tego typu zastosowań i jest wystarczająco dobry. Wymienia się go przeważnie co 500-1000mth w zależności od zaleceń producenta przekładni. Wtedy cena ma znaczenie i na rynku polskim jest on jednym z najpopularniejszych olei do ww. zastosowań.

TOMA52
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Był Forester SG jest Impreza GH
Polubione posty: 1 raz

Post 3 lut 2016, o 11:29

ptk22 pisze:limesiak, do skrzyni oba, które wymieniłeś będą OK. Możesz też pokusić się o Motul lub ten, który podał szamot. Motul i ten subaru są to droższe oleje ale efekt będzie jeszcze lepszy. ...
Ale szamot wkleił olej do skrzyni automatycznej !!! Owszem słyszałem o przypadkach, gdy ktoś wlewa ATF do MT, ale to już eksperymenty na własną odpowiedzialność ...

limesiak, sam podałeś dane:

Shell Spirax S5 ATE 75W-90
Lepkość kinematyczna 40 st. 81 mm2/s
Lepkość kinematyczna 100 st 14,9 mm2/s
Wskaźnik lepkości 194
Valvoline SynPower™ Gear Oil TDL SAE 75W-90
Lepkość kinematyczna 40 st. 101 mm2/s
Lepkość kinematyczna 100 st 15,0 mm2/s
Wskaźnik lepkości 154

A Hipol ma Wskaźnik lepkości 145. To nie są parametry zbliżone, albo właśnie to, że są tylko "zbliżone" odpowiada po części za Twoje problemy.
Jak chcesz łatwą zmian biegów to z tych trzech zdecydowanie Shell. A najłatwiej Motul Gear 300. Ale ktoś na kropce pisał, że ciemnieje szybko i nawet za rzadki (zużywają się szybciej synchronizatory).
http://Motoroils.pl - najlepsze oleje MOTUL i Millers Oils, filtry, części nie tylko do Subaru.
Zniżki dla Forum: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=4&t=7446
Tanie wycieraczki: http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.php?f=5&t=10407

ptk22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 3 lut 2016, o 12:14

TOMA52 pisze: Ale szamot wkleił olej do skrzyni automatycznej !!!
Bardzo słuszna uwaga. Dzięki za poprawienie.

TOMA52, a można u Ciebie kupić olej przekładniowy GL-5 SAE 250 z dodatkami EP?
I jeśli tak to czy mógłbyś podać cenę?

ODPOWIEDZ