Outback H6 wypadanie zapłonów 2,4,6
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
vielebny
- 0 gwiazdek
- Auto: Jest: OBK H6 BE Był: Forester SF5 4EAT
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Outback H6 wypadanie zapłonów 2,4,6
Witajcie, mam problem z wypadaniem zapłonów na 2,4,6 cylindrze i bardzo złej pracy na wolnych obrotach. Moje podejrzenia (po wymianie zaworu PCV, który nic nie zmienił) poda na czujnik położenia wałka rozrządu. I mam kilka wątpliwości:
1. nie wiedziałem, że są czujniki położenia wału oraz czujniki położenia wałka rozrządu
2. czy czujniki położenia wałków rozrządu sa 4,2 czy tylko 1? :)
3. czy uszkodzenie któregoś z nich może powodować wypadanie zapłonów po jednej stronie?
4. jeżeli tak, to gdzie one są :) i ile kosztują
Dzięki piękne za pomoc
1. nie wiedziałem, że są czujniki położenia wału oraz czujniki położenia wałka rozrządu
2. czy czujniki położenia wałków rozrządu sa 4,2 czy tylko 1? :)
3. czy uszkodzenie któregoś z nich może powodować wypadanie zapłonów po jednej stronie?
Dzięki piękne za pomoc
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Re: Outback H6 wypadanie zapłonów 2,4,6
U mnie przyczyną był katalizator. Małe oszustwo polegające na odsunięciu sondy lambda rozwiązało definitywnie problem.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

-
vielebny
- 0 gwiazdek
Napisz coś więcej o objawach jakie u Ciebie były i jak do tego doszedłeś? Sonda już wcześniej dawała błąd niskiego napięcia.... ale rzadko.rrosiak pisze:U mnie przyczyną był katalizator. Małe oszustwo polegające na odsunięciu sondy lambda rozwiązało definitywnie problem.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Zaczęło się od migania "check engine", a odczytywane błędy wskazywały właśnie na wypadanie zapłonów. Ponieważ zawsze były to 2-4-6, to z jednej strony łatwo było wykluczyć cewki i świece, bo mało prawdopodobne, aby padły 3 na raz, a z drugiej strony musiało to być coś związanego z jedną stroną silnika. Po jakimś czasie CE zaczęło się co jakiś czas zapalać na stałe, a błąd dotyczył katalizatora. Jedynym koszernym rozwiązaniem była wówczas kosztowna wymiana wydechu, więc się na nią nie zdecydowałem, bo poza zapalaniem kontrolki nic złego się działo, ponadto ASO przyznało, że jest to związane z wada oprogramowania, które miało zbyt niski próg błędu dla odczytów z sondy lambda.
Po jakimś czasie pojawiło się rozwiązanie harcerskie polegające na zamontowaniu przedłużki (kolanko hydrauliczne) dla sondy, tak aby była nieco oddalona od strumienia spalin i tym samym wskazywała niższe wartości. Zastosowanie tego patentu definitywnie rozwiązało problem z błędami dotyczącymi katalizatora i wypadania zapłonu.
Po jakimś czasie pojawiło się rozwiązanie harcerskie polegające na zamontowaniu przedłużki (kolanko hydrauliczne) dla sondy, tak aby była nieco oddalona od strumienia spalin i tym samym wskazywała niższe wartości. Zastosowanie tego patentu definitywnie rozwiązało problem z błędami dotyczącymi katalizatora i wypadania zapłonu.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

-
vielebny
- 0 gwiazdek
No tak, ale u Ciebie to zapewne działo się przewlekle, a objawy były mało zauważalne... U mnie z całkiem sprawnego auta nagle mam traktor, który się dusi na światłach. Wątpię więc aby to była sonda. Zresztą, gdyby to była sonda, to po odpaleniu powinien przez jakiś czas chodzić dobrze bo wtedy odczyty z sondy są ignorowane. U mnie od razu po odpaleniu silnik ma problemy.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Fakt, u mnie takiego objawu nie było.vielebny pisze: który się dusi na światłach

vielebny pisze: 2. czy czujniki położenia wałków rozrządu sa 4,2 czy tylko 1? :)
ad.2 - są cztery
ad.4 - 350 zł/szt
powinno Ci wywalić błąd jeżeli któryś czujnik nawala..
-
vielebny
- 0 gwiazdek
3.0rafeekk pisze:Jaki silnik 3.0 czy 3.6 ??
Sent from my D6633 using Forum Fiend v1.3.3.
-
vielebny
- 0 gwiazdek
Ale gdzie lewe powietrze może powodować wypadanie z jednej strony? Chyba tylko kolektor?Soltys pisze:Lewe powietrze?
A gdzie są? Bo intrukcje piszą tylko o jednym, z tyłu za listwą paliwową po stronie pasażera. Już go zresztą wymontowałem. Innych nie widzęszamot pisze: ad.2 - są cztery

-
vielebny
- 0 gwiazdek
wymieniłem czujnik położenia walka (1, po stronie pasażera bo innych nie znalazłem) - żadnej zmiany. teraz posprawdzam katalizatory i sondy
a kiedy regulowałeś zawory ostatnio?
u mnie w OBKu skończyły się błędy po zrobieniu poprawnej regulacji zaworów
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
nie mam pojęcia, że są 4 powiedział mi mój subarowy guruvielebny pisze: A gdzie są? Bo intrukcje piszą tylko o jednym, z tyłu za listwą paliwową po stronie pasażera. Już go zresztą wymontowałem. Innych nie widzę
Jak chcesz na pw dam Ci do chłopaka nr tel. - bardzo życzliwy człowiek który dużo wie i zawsze chętnie tą wiedzą się dzieli
-
vielebny
- 0 gwiazdek
Problem z wypadaniem zapłonow zaczął się nagle na 3 cylindrach na raz. to raczej przemawia przeciwko zlemu ustawieniu luzow. Ale zapewne będzie trzeba sprawdzić jak inne pomysły nie wypala.busik pisze:a kiedy regulowałeś zawory ostatnio?
Ja w forku tak miałem jak rozrząd był przesunięty na jednej głowicy. Było słabe ciśnienie i była bida.