UPG czy nie UPG-->OTO JEST PYTANIE?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
luki_man
4 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 2 razy

UPG czy nie UPG-->OTO JEST PYTANIE?

Post 1 cze 2016, o 17:02

Hej,
Dziś rano przejechałem forkiem jakieś 40km. 60% trasa 40% miasto. Na zewnątrz było 31 stopni pana Celsjusza, więc całkiem ciepło. Jak dojechałem do domu to standardowo posłuchałem chwilę bokserka i postanowiłem uzupełnić płyn w spryskiwaczach. Więc zgasiłem silnik otworzyłem maskę i standardowo dolanie płynu do spryskiwaczy zacząłem od sprawdzenia poziomu wszystkich płynów. Okazało się że płyn chłodniczy (Prestone) w zbiorniczku podskoczył z minimum do maksimum. Więc zdziwiony odpaliłem samochód i znów patrzę na zbiorniczek a tam leci sobie jeden bąbelek na 10sekund. Potem dodałem gazu troszkę i znów parę bąbli poleciało. Po jakichś 3minutach bąbelki przestały lecieć. Od razu pomyślałem że to UPG, ale widzę że poziom płynu dalej się nie podnosi. Auto postało z 20min i poziom płynu troszkę opadł. Potem moja żona przejechała forkiem jakieś 40km 100% trasa i wszystko się unormowało. Zniknęły bąbelki. Teraz czasem jak "przy-gazuję" na postoju do 4-5tyś obr. to poleci z jeden bąbelek, ale to naprawdę sporadycznie.

Auto to Forester 1998r silnik to SWAP 2.2 z legacy 136km + LPG STAG4

Dodam że auto jedzie idealnie. Przyspiesza jak szalone. Oleju nie przybywa i nie kopci na biało, a ogrzewanie działa tak że spalić się można. Temperatura silnika idealna, węże idące do chłodnicy są w miarę miękkie (czuć że jest w nich ciśnienie ale nie są jak kamień), wszystkie węże są gorące.

Sądzicie że to może być objaw padniętej uszczelki pod głowicą ?

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: UPG czy nie UPG-->OTO JEST PYTANIE?

Post 1 cze 2016, o 17:09

A wskaźnik temperatury?

luki_man
4 gwiazdki

Post 1 cze 2016, o 17:13

Temperatura idealnie w połowie. Jak zawsze zresztą.

Kubik1
5 gwiazdek

Post 1 cze 2016, o 22:08

To się nie stresuj. Możesz mieć płyn do wymiany

luki_man
4 gwiazdki

Post 1 cze 2016, o 22:58

Być może bo coś mi się przez mgłę przypomina ze w tamtym roku troszkę wody dolalem bo już nie miałem płynu. Na wszelki wypadek wymienię. Nie zaszkodzi a pomoc może

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

luki_man
4 gwiazdki

Post 2 cze 2016, o 17:09

Dziś cały dzień latałem po mieście i dopiero pod koniec dnia ze 20km trasy. Płyn ani drgną. Tak sobie myślę że może to była jeszcze wina korka w chłodnicy. Bo wczoraj kilkukrotnie go poruszałem i może się doszczelnił. Znaczy wcześniej coś na przykład podeszło pod uszczelkę, a jak ruszyłem korek to się uszczelniło.
Płyn w weekend wymienię. Dla pewności ;-)
I pożyjemy to zobaczymy. Czas swoje zrobi i pokaże co to było :cofee:

luki_man
4 gwiazdki

Post 4 lip 2016, o 16:16

Nooo więc mamy kolejne objawy :(
Dziś jechałem sobie z Rzeszowa. Czasem dawałem mocniej ale ogólnie leciałem jakieś 80-100km/h. Po około 100km drogi wywaliło mi płyn z przepełnionego zbiorniczka wyrównawczego. Temperatura była cały czas idealnie i ogrzewanie też super działało. Płynu wyrzuciło troszkę. Postanowiłem jechać delikatniej i potem już płynu nie wywalało. Dojechałem do domu i płyn był cały czas pod korek w wyrównawczym. Po ostygnięciu auta poziom płynu nie opadł ani grama. Odkręciłem korek w chłodnicy i pod korkiem było pusto. Brak płynu. Przelałem nadmiar w zbiorniczku do chłodnicy i minimalnie dolałem płynu. Pewnie to co wywaliło nadmiarem.

Czyli pewnie uszczelka ? ;-( Co o tym myślicie?

pszemq
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Outback 2.5 SOHC 2005 rok
Polubił: 3 razy

Post 4 lip 2016, o 16:52

Nie panikuj spokojnie;)UPG to nie koniec swiata temp. W normie to duzy plus.jak chcesz sprawdzic czy to UPG to zrob test na co2 wiekszosc warsztatow ci to zrobi.
Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem - Nieważne jak dobrze grasz, gołąb i tak przewróci wszystkie figury, nasra na szachownicę i będzie dumny z "wygranej"...

luki_man
4 gwiazdki

Post 4 lip 2016, o 21:44

Dzięki za słowa pocieszenia. Na pewno podjadę gdzieś na taki test.

luki_man
4 gwiazdki

Post 5 lip 2016, o 15:33

Dziś objechałem ze 4 warsztaty po drodze z Lublina i nikt nie miał testera. Chyba sam sobie kupię tester.

A tak z ciekawości. Jakie uszczelki pod głowice polecacie? Jakiej firmy? Czy w razie konieczności wymiany kupować oem czy coś innego?

arturj
2 gwiazdki
Auto: Forester SF - był, była impreza gd 2.0 n/a, była na szczęście już nie ma e61, jest Forek sh 2,5

Post 5 lip 2016, o 19:06

Dla mnie te testery to o d... potłuc są. za każdym razem wychodziło mi że mam upg, ani razu nie miało racji. Więc nie zawsze jak wyjdzie to jest upg, robiłem u siebie i mogę stwierdzić, że to nie jest żadna 100% diagnoza.
Sprzedam bandita 1200

luki_man
4 gwiazdki

Post 11 lip 2016, o 15:08

Mam kolejny postęp w diagnostyce. Zrobiłem test na zawartość CO2. Test robiłem dwa razy i za każdym razem wyszło negatywnie. Czyli niby uszczelka ok. Aleee... znalazłem coś takiego w zlanym do butelki płynie który wyrzuciło mi wcześniej do zbiorniczka wyrównawczego. Jak płyn się odstał to na dnie jest taki chochlik:

http://ifotos.pl/galeria/exnnn/mini

Mi to wygląda na kamień. Myślicie że kamień może powodować coś takiego?

Kubik1
5 gwiazdek

Post 11 lip 2016, o 16:12

Z kilku litrów wody nie może być tyle kamienia.
Spróbuj wypłukać cały układ chłodzenia wodą destylowaną.

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 11 lip 2016, o 21:13

JAką masz chłodnicę z automata może? Pytanie drugie odpowietrzyłes dobrze układ?
Subaru ma to do siebie że nie jest prosto dobrze odpowietrzyć układ, a to powoduje takie rzeczy.

luki_man
4 gwiazdki

Post 11 lip 2016, o 23:29

Chłodnicę mam z manuala. Czy dobrze odpowietrzyłem układ... Hyyy... No zawszę robię to tak samo. Zalewam układ korkiem w chłodnicy i dolewam do stanu max w zbiorniczku. Potem rozgrzewam auto do odpalenia się wentylatora, potem uruchamiam ogrzewanie. Jeżeli w wyrównawczym coś ubędzie to dolewam. W między czasie przejadę się troszkę mocniej i znów sprawdzam poziom. A potem po kilku dniach sprawdzam jeszcze raz. I tyle. Czy robię coś źle?

luki_man
4 gwiazdki

Post 12 lip 2016, o 20:24

Dziś zauważyłem że minimalnie "poci się" to takie połączenie obu polówek silnika. Mam na myśli tą rurę która przekazuje płyn z jednej części do drugiej, czy jakoś tak. Z prawej strony widać że tam wysycha płyn. Myślicie że taka nieszczelność może coś takiego powodować?

darecki1981
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: EVO 6 500 KM
Polubione posty: 1 raz

Post 12 lip 2016, o 20:26

to wali uszczelką ! szybko oddawaj na wymianę uszczelek, póki nie narobisz większej biedy!

luki_man
4 gwiazdki

Post 12 lip 2016, o 20:46

wiem że to tak wygląda, ale na przykład dziś po tym jak wczoraj wypłukałem cały układ, wszystko jest ok. Przejechałem o 4 rano odcinek do Lublina z prędkością 140km/h i totalnie żadnych bąbelków. Może to dopiero pierwsze podrygi uszczelki. Sam nie wiem.

luki_man
4 gwiazdki

Post 13 lip 2016, o 12:28

Dziś znów przejechałem spory odcinek i znów kompletnie żadnych oznak bąbelkowania. Zobaczymy. Oby to tylko wina brudnego układu.

luki_man
4 gwiazdki

Post 14 lip 2016, o 16:17

Nadal wszystko jest ok. Jedynie jak na postoju dam w kość z obrotami to puści kilka bąbelków, odpali się wentylator, a potem już cisza. Puki co śmigam na wodzie destylowanej w ramach testów. Zobaczymy co będzie dalej. Jeszcze zrobię płukanie dla pewności octem i zobaczymy. Może to tylko kwestia kamienia. W sumie to mógłbym też zrobić test termostatu dla pewności.

Kubik1
5 gwiazdek

Post 14 lip 2016, o 21:09

luki_man pisze:Nadal wszystko jest ok. Jedynie jak na postoju dam w kość z obrotami to puści kilka bąbelków, odpali się wentylator, a potem już cisza. Puki co śmigam na wodzie destylowanej w ramach testów. Zobaczymy co będzie dalej. Jeszcze zrobię płukanie dla pewności octem i zobaczymy. Może to tylko kwestia kamienia. W sumie to mógłbym też zrobić test termostatu dla pewności.
Dobry pomysł. Rozumiem, że cały czas jeździsz na tej wodzie destylowanej?

luki_man
4 gwiazdki

Post 15 lip 2016, o 12:39

Na wodzie destylowanej śmigam od jakichś 5dni. Czyli od czasu przepłukania układu. Plyn który miałem wcześniej to prestone, ale był on już po przejściach. Był conajmniej trzykrotnie zlewany i wlewany ponownie, a podczas zmiany silnika był przelany z jednego do drugiego i dolałem z 1l wody do niego. Teraz jak go odstawiłem to widzę że na dnie zebrała się warstwa około 1cm szarego szlamu. Chyba to kamień.

rederyk
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Forester SH 2.5 XT, CBR1100XX

Post 15 lip 2016, o 22:09

Może termostat Ci się przycina i nie otwiera się na rozgrzanym.

luki_man
4 gwiazdki

Post 15 lip 2016, o 22:38

Sugerujesz wymianę termostatu na wszelki wypadek? Może i faktycznie warto by było. Nawet z samego faktu że nie wiadomo kiedy był wymieniany.

luki_man
4 gwiazdki

Post 16 lip 2016, o 19:51

Dziś znów sprawdziłem kilka rzeczy. Mianowicie zrobiłem test termostatu i obejrzałem świece. Na moje oko wszystko jest jak najbardziej ok. Filmik z testem termostatu wrzucę za chwilę bo jest dość długi i troszkę mi zajmie zanim dodam go na youtube. Zdjęcia świec zamieszczam poniżej:
http://ifotos.pl/galeria/exnsn/mini

ODPOWIEDZ