Forester SF turbo - dziwne zachowanie
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Forester SF turbo - dziwne zachowanie
Cześć,
mam taki mały problem.
Kiedy jest zimny to potrafi zgasnąć, ale nie zawsze (nie ma reguły).
Jak odpalę i zostawię na np 5min - to wiem, że problem nie wystąpi, ale jak przejadę kawałek (obroty powyżej 2tys) to zgaśnie. Jak zgaśnie to odpala normalnie (bez katowania rozrusznika). Jak zgaśnie i zostawię go na np 30sek - odpali i już jest ok.
Dodam, że jest z LPG ( przejechane jakieś 30kkm). Wymieniłem przepławkę ale dalej to samo.
Poza tym nie brakuje mu mocy (mam porównanie do Audi B4 2.8 quattro i moim zdaniem Subaru lepiej się zbiera ;) )
Żadne kontrolki nie świecą na kompie też nie ma błędów. oleju bierze ok 75ml na 1000km. Pracuje równo.
Teraz nie wiem ocb.
mam taki mały problem.
Kiedy jest zimny to potrafi zgasnąć, ale nie zawsze (nie ma reguły).
Jak odpalę i zostawię na np 5min - to wiem, że problem nie wystąpi, ale jak przejadę kawałek (obroty powyżej 2tys) to zgaśnie. Jak zgaśnie to odpala normalnie (bez katowania rozrusznika). Jak zgaśnie i zostawię go na np 30sek - odpali i już jest ok.
Dodam, że jest z LPG ( przejechane jakieś 30kkm). Wymieniłem przepławkę ale dalej to samo.
Poza tym nie brakuje mu mocy (mam porównanie do Audi B4 2.8 quattro i moim zdaniem Subaru lepiej się zbiera ;) )
Żadne kontrolki nie świecą na kompie też nie ma błędów. oleju bierze ok 75ml na 1000km. Pracuje równo.
Teraz nie wiem ocb.
Re: Forester SF turbo - dziwne zachowanie
Sprawdź luzy zaworowe bo objaw masz podobny do ciasnych zaworów.
Cześć,
Ostatnio pojawiło się lekkie szarpanie w zakresie 2-3tys obrotów - tak wiec ewidentnie regulacja zaworów. Mam jednak pytanie:
Silnik EJ205
Regulacja jest na płytkach czy całe szklanki muszę wymienić?
Ostatnio pojawiło się lekkie szarpanie w zakresie 2-3tys obrotów - tak wiec ewidentnie regulacja zaworów. Mam jednak pytanie:
Silnik EJ205
Regulacja jest na płytkach czy całe szklanki muszę wymienić?
no tak płytki znajdują się na szklankach. Ale moje pytanie raczej brzmiało czy będę musiał demontować wałki, żeby wyregulować luz zaworowy.
Nie przeczytałem dokładnie, przepraszam. Płytki w szklankach możesz przeszlifować jeśli będzie potrzeba, zazwyczaj wymiana całych szklanek nie jest konieczna. Co do wałków - nie wiem.
Mam jeszcze jedno pytanie.
Ma ktoś może namiar gdzie dostanę płytki regulacyjne luz zaworowy?
Bo szukam w necie i znaleść nie mogę.
Wolałbym nie szlifować, bo pewnie płytki są wzmocnione na płaszczyznach pracy a szlifując pozbędę się tej warstwy (to tylko teoria oczywisćie)
Ma ktoś może namiar gdzie dostanę płytki regulacyjne luz zaworowy?
Wolałbym nie szlifować, bo pewnie płytki są wzmocnione na płaszczyznach pracy a szlifując pozbędę się tej warstwy (to tylko teoria oczywisćie)
- SubaruGARAGE
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX 04MY
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
A próbowałeś w ASO Subarukonej pisze: Ma ktoś może namiar gdzie dostanę płytki regulacyjne luz zaworowy?

Pokaż mi które ASO ma od ręki płytki w wymaganych rozmiarach, a nie na zamówienie na za tydzień. Ja przestałem kupować je w ASO bo nie będę kazał klientowi czekać tydzień na dostawę, no chyba że chce. Oddaję je na szlifiernię, podaję jakie mają mieć grubości, odbieram max kilka godzin później. A płytki szlifuje się od wewnętrzej strony co nie wpływa na ich trwałość.SubaruGARAGE pisze:A próbowałeś w ASO Subarukonej pisze: Ma ktoś może namiar gdzie dostanę płytki regulacyjne luz zaworowy?
- SubaruGARAGE
- 1 gwiazdka
- Auto: WRX 04MY
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
No tak - każdy robi jak uważaskwaro pisze: Pokaż mi które ASO ma od ręki płytki w wymaganych rozmiarach, a nie na zamówienie na za tydzień. Ja przestałem kupować je w ASO bo nie będę kazał klientowi czekać tydzień na dostawę, no chyba że chce. Oddaję je na szlifiernię, podaję jakie mają mieć grubości, odbieram max kilka godzin później. A płytki szlifuje się od wewnętrzej strony co nie wpływa na ich trwałość.

Skoro uważasz, że szlifowanie ("od wewnętrznej strony") nie wpływa na żywotność - to czapki z głów

A jak niby wpływa? :) Bo ja przetestowałem oba rozwiązania w praktyce i nie zauważyłem zwiększonych luzów przy szlifowanych płytkach w stosunku do fabrycznych z ASO przy takich samych przebiegach.
Dziś ppodjąłem się walki z zaworami. ogólnie to nie ma tragedii choć miejsca jest dość mało.
Ma ktoś może jakiś patent na wyciąganie płytek? Bo ja już walczę od 3h i udało mi się wydobyć jedna a jeszcze trochę został.
Tak. Zdemontować silnik, pomierzyć dokładnie bez łamania nadgarstka, odkręcić wałki wymienić szklanki, złożyć, odtłuścić, dać nowe uszczelki i gotowe
W te 3 h ten silnik by juz był na zewnątrz około 2 razy

Centrum-Subaru
Kolega wyżej pisze o wersji z płytkami, tam nie trzeba zdejmować wałków i wymieniać szklanek :)
Tak na płytkach.
Normalnie te dwie co są z tyłu silnika to istny Armageddon.
Da się podnieść silnik bez rozłączania klimatyzacji?
choć na tyle aby dostęp był lepszy?
Normalnie te dwie co są z tyłu silnika to istny Armageddon.
Da się podnieść silnik bez rozłączania klimatyzacji?
choć na tyle aby dostęp był lepszy?
"Good News Everyone" po modyfikacji starego śrubokręta udało mi się wyciągnąć wszystkie płytki w 50min. Kwestia odpowiednich narzędzi i za się to zrobić bez wyciągania silnika. Tak więc do ogarnięcia.