Luzy na układzie napędowym a wiskoza

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
grubcio
0 gwiazdek
Auto: Forester
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Luzy na układzie napędowym a wiskoza

Post 20 cze 2016, o 19:18

Witam, może ktoś bedzie w stanie odpowiedziec na to pytanie, mianowicie, auto to Forester SF MY00 polift, 92kW 125 KM. W aucie występują luzy w układzie napędowym a konkretnie na tylnym moście, są na tyle duże, że niejednokrotnie przy zmianie biegu, lub szybkim puszczeniu sprzegła ruszajac slychac stukanie wlasnie z tylnego mostu. Pytanie nastepujace : czy taki luz na ukladzie napedowym, moze spowodowac szybkie, bardzo szybkie uszkodzenie sprzegla wiskotycznego, ktore proboje skompensowac ten luz przy kazdorazowej zmianie biegu.
Ostatnio zmieniony 21 cze 2016, o 08:15 przez grubcio, łącznie zmieniany 1 raz.

helo
2 gwiazdki
Auto: Outback 2.5 '08

Re: Luzy na układzie napędowym a wiskoza

Post 20 cze 2016, o 22:00

Czy jestes pewien ze to luzy w moscie? Tez tak myslalem, kupilem drugi a swoj rozebralem i pomierzyłem - luzy w tolerancjach. Na podmienionym i na wlożonym sprawdzonym wali tak samo. elementy gumowe napedu wymienilem wszytkie - po za podpora wału- bez zmian. Jakl walilo tak wali po strzale ze sprzegla. Silnik i skrzynie mam jak ty w forku.

grubcio
0 gwiazdek
Auto: Forester

Post 20 cze 2016, o 22:32

Po strzale ze sprzegła zawsze slychac uderzenie ale takie bardziej głuche - to tez wystepuje, jednak tutaj to inny przypadek. Na moscie luz jest widoczny golym okiem, krecac walem przed mostem robimy 1/8 obrotu bez praktycznie zadnej reakcji za wałem. Same luzy jako takie na tę chwile mnie nie interesuja a jedynie to czy moga miec wplyw na sprzeglo wiskotyczne ktore skonczylo sie po 2000 km jazdy po plaskich trasach i miescie, jesli nie maja to co jeszcze ma ? Opony wszystkie takie same.

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 3 lip 2016, o 02:46

uuuu strzaly ze sprzegla.... wiskozy nie zabijesz tak o od paru mm luzu... 2000km czyli byla regenerwona ?? widocznie zle... popatrz dokladnie ile masz tulejek w calym tylnym zawiasie-tam szukaj luzow, co do luzu walu i dyfry tyl to bez przesady... pare stopni pewnie masz ale wydaje sie ze jest duzo... podpora walu ok ? poduszki skrzyni ?? bo to ze slychac od tylu nie znaczy ze stamtad dzwiek pochodzi... no i sumaryczny luz wszystkiego po drodze czyli samej skrzyni, polosi, przegubow zew plus dyfra...
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Post 11 lip 2016, o 22:08

w A/T mam to samo...i sprzęgła nie strzelam :whistle: ale po dodaniu lekkim gazu i leciutkim odjęciu słychać stuk, denerwuje mnie to :wall:
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

no69scania
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 17 lip 2016, o 13:07

Ja też mam luz na wale u siebie, gc 115km na. Więc to chyba raczej normalne że jakiś luz jest.

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Post 18 lip 2016, o 18:10

jakim cudem się dziwicie że w przynajmniej 15 letnich autach są luzy w napędach :giggle:
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

komin
4 gwiazdki
Auto: Legacy 2.5 A/T

Post 19 lip 2016, o 22:02

dzixd pisze:jakim cudem się dziwicie że w przynajmniej 15 letnich autach są luzy w napędach :giggle:
dziwić sie nie dziwię ale mnie irytuje
Regeneracja felg ;
Malowanie proszkowe
Prostowanie felg
Spawanie felg
Świętokrzyskie 507304269

zinc
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester NA MY 99 rally car i Legacy IV 2.0 138hp
Polubił: 1 raz

Post 22 lip 2016, o 21:58

to masz polowe napedu do wymiany... polosie/przeguby, dyfer, wal, podpora, i ciullll wie c jeszcze... daj glosniej radio alb lepiej zaloz lepszy wydech:)
Proste sa dla szybkich samochodow, zakrety-dla szybkich kierowcow

ODPOWIEDZ