Gacek 2005 2.0 problem ER HC potrzebna pomoc !!

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
recki
2 gwiazdki
Auto: Legaś 05 2.0 SOHC MT lpg
Polubił: 0
Polubione posty: 4 razy

Gacek 2005 2.0 problem ER HC potrzebna pomoc !!

Post 22 cze 2016, o 22:53

Witam szanowne grono.

Dwa dni temu kombinowałem z przeciagnięciem kabli z kabiny przez ścianę grodziową, finalnie z małymi męczarniami ale udało mi się przejść razem z linką do otwierania machy. W trakcie odłączałem aku, zdemontowałem osłony nad nogami kierownika i pasażera. Po zakończeniu akcji poskładałem wszystko ładnie do kupy i niespodzianka- auto nie odpala.

Po przekręceniu kluczyka w pozycję "jazda" (jedno przed rozruchem) na liczniku pojawia się ER HC, czujnik temp po teście leci na maxa a wskazówka paliwa na minimum (chociaż zdażyło się że pokazywała faktyczny stan paliwa) i nie działa w ogóle ins lpg (kontrolki nie świecą, nie pstryka zawór na butli). Dodatkowo brak napięcia na cewce WN. Poza tym wszystko wygląda ok (rozrusznik kręci, inne odbiorniki działają). Przypuszczam że ruszyłem którąś kostkę i stąd brak zasilania ECU i całe zamieszanie tylko którą ? Dzisiaj sprawdziłem bezpieczniki (nad lewym kolankiem kierownika i pod maską obok aku) - wszystko ok.

Gdzie zacząć szukać (dopychałem kostki pod deską ale bez rezultatu)? Może jakieś inne bezpieczniki, jakiś przekaźnik (obok bezpieczników są przekaźniki- te kwadratowe kostki czy to też bezpieczniki?) Z tyłu deski, w okolicy gniazda bezpieczników znalazłem niepodpiętą kostkę (biała, 10 albo 12 złączy w dwóch rzędach) ale ni cholery nie wiem gdzie ją podpiąć bo brak pustego gniazda!

Próbowałem podpiąć kompa - łączy się ale za chwilę wywala błąd połączenia z ECU (jeżeli ECU nie ma zasilania to nic dziwnego).

Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie - gdyby autko odpaliło pojechałbym do aso albo jakiegoś magika ale holowanie .... no mam kawałek co by nie powiedzieć. A może na forum jest jakaś dobra dusza która para się takimi usterkami i zechciałaby podjechać w okolice Wieliczki (oczywiście odpłatnie) i coś zdziałać?

Do końca tyg mam inny dupowóz ale potem lipa a busami nie uśmiecha mi się wozić do roboty !! Więc POMOCY !!!

Mały update:
Sprawdzone bezpieczniki (nad lewą nogą kierowcy oraz obok aku)- ok.
Sprawdzone zasilanie BIU (zarówno + jak i masy) - zgodnie ze schematem - jest ok.
Wtyczki wyglądają na dociśnięte.
Po podpięciu czy kompa czy elma bt, łączy się z modulem ale zaraz później zrywa- nie może nic odczytać.
Jest jakiś sposob żeby wyklikać na którym module są błędy (coś mi się tłucze po głowie że były jakieś wtyczki które się zwierało?) ?
Ginie i wraca wskaźnik paliwa - z reguły jak zdechnie wystarczy na wyłączonym zapłonie odpiąć wtyczkę A od BIU, podłączyć z powrotem i działa (a temp zawsze na maks).

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale ten nieszczęsny błąd ER HC oznacza błędy komunikacji z którymś z modułów (czyli ABS, airbag albo np komputer silnika) a nie z czujnikami podpiętymi do tych modułów? Nie wiem czy sprawdzać też czujniki czy wertować same moduły ( w sensie kompy od airbaga itd) bo w komorze silnika to trochę tego jest !
Jakby ktoś mógł mnie nakierować gdzie szukać poszczególnych modułów - BIU i komp silnika (ten w nogach pasażera, coś on jest podejrzany najbardziej bo nie zasila cewki WN) zlokalizowane.
Ponawiam też prośbę o jakiegoś kumatego elektronika z okolic Krakowa który zgodziłby się na "sesję wyjazdową" w pięknych okolicznościach przyrody (5 km od Wieliczki z cudną panoramą na Kraków), w gratisie funduję coś fajnego z grilla :)

SubaruGARAGE
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: WRX 04MY
Polubione posty: 0

Re: Gacek 2005 2.0 problem ER HC potrzebna pomoc !!

Post 24 cze 2016, o 14:02

recki pisze: funduję coś fajnego z grilla :)
Jak na grila to ja zawsze chętny jestem :-d

recki
2 gwiazdki

Post 24 cze 2016, o 20:08

SubaruGARAGE pisze:
recki pisze: funduję coś fajnego z grilla :)
Jak na grila to ja zawsze chętny jestem :-d
Kolego! Jak masz wolną niedzielę to czuj się zaproszony! Jak jeszcze pomożesz mi uzdrowić moją.... któraś tam z kolei miłość życia (no co! żona to może kiedyś przeczytać) to już w ogóle będzie super!
Pm jak reflektujesz!

recki
2 gwiazdki

Post 26 cze 2016, o 19:07

Koledzy i koleżanki !! Sprawa sie rozwiązała. Winnym okazał się .... dołożony przez poprzedniego właściciela wyłącznik, tak sprytnie schowany że przez te kilkanaście godzin spędzonych na diagnostyce go nie zauważyłem. Dzisiaj przypadkiem przyszedł pewien zaprzyjaźniony Hondziarz, popatrzył, "co robisz" no to mówię, popatrzył przez ramię "a ten knefel to od czego? katapulta?". Nożesz jego mać !

Wygląda na to że Gacio "back on the road" !! Hurra !! :yahoo:

Aha ! Co by ku potomności zostało - kody błędów bez kompa można odczytać:

łączymy ze sobą dwie pojedyncze białe kostki zaraz obok skrzynki bezp. w kabinie, przekecamyt kluczyk bez odpalenia i zanim skończy się test liczników raz wciskamy guzior od resetowania licznika i potem tym samym guzikiem przełączamy między DTS. Wciśnięcie guziora 2 razy wywołuje test liczników i wskaźników.

ODPOWIEDZ