zaslepienie zaworow secondary air valve / egru w 2.0R

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
PajakWlochaty
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

zaslepienie zaworow secondary air valve / egru w 2.0R

Post 24 cze 2016, o 20:35

Witam,

czy ktos probowal tego typu operacji w wolnossaku 2.0 DOHC 160KM (EJ20F)? W moim oba zawory secondary air valve wygladaja na przycinajace sie gdyz gumowe uszczelnienia (kto wymyslil zeby w takim miejscu gdzie moze byc goraco dawac gume??) sa kompletnie sparciale. Bledow zadnych ECU nie wyrzuca. Kupowac nowych zaworow za 800-900 zlociszy sztuka zbytnio mi sie nie chce.

W WRXach czytalem ze zawory sie zaslepia i blokuje bledy, ale ECU do wolnossakow nie umozliwia tego. Ale czy ECU w ogole monitoruje przeplyw powietrza czy tylko uruchamia pompe i sprawdza wychylenie grzybka lewego zaworu (ten ma wiecej pinow we wtyczce).

Co w temacie zaworu EGR ? Swoj wyjalem, nie byl zbyt brudny ale nie mam pewnosci czy lekko sie nie przycina (musialbym miec w rekach drugi nowy dla porownania).

Kombinuje poniewaz mam lekkie przydlawienia przy przyspieszaniu (NIE jest to typowe mulenie 2.0DOHC, logowalem parametry RomRaiderem - zaplon nie jest opozniany) i mysle czy nie ma to jakiegos zwiazku z ww.

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Re: zaslepienie zaworow secondary air valve / egru w 2.0R

Post 9 lip 2016, o 16:11

nikt? nic?

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 10 lip 2016, o 19:25

Zapomniałeś języka polskiego?

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Post 11 lip 2016, o 22:33

nie, dlaczego pytasz?

akir
1 gwiazdka

Post 13 lip 2016, o 06:57

Ten uklad dziala przeciez tylko przy odpalaniu auta, więc to nie moze buc powodem dlawienia

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Post 13 lip 2016, o 13:15

akir pisze:Ten uklad dziala przeciez tylko przy odpalaniu auta, więc to nie moze buc powodem dlawienia
w chwili gdy jest sprawny tak, jednak gdy zawory nie dzialaja do konca tak jak powinny to juz niekoniecznie. W moim przypadku jednak zaslepienie nic nie zmienilo, auto jezdzi tak samo. Wyskoczyl mi raz blad "niedostateczny wznios zaworu lewego" czy jakos tak, skasowalem wczoraj, na razie nie wrocil. Mozliwe jednak ze trzeba bedzie jednak zawory "odslepic". Potestuje jeszcze i dam znac.

czy zawsze zalacza sie ww. pompa przy zimnym odpaleniu niezaleznie od temperatury na zewnatrz? Bo blad wyskoczyl dopiero po ktoryms dniu jezdzenia, za to od razu momentalnie po odpaleniu, bylo rano i niezbyt cieplo moze 15st. Wczoraj dodatkowo mialem dziwny przypadek ze auto po poludniu nie chcialo w ogole odpalic. Krecenie i kompletne nic. Zalapalo po tym jak podpialem RomRaidera w celu odczytania bledow - bylo czysto. Ale wykasowana byla adaptacja wtrysku i zaplonu. wtf??!!

Co w kwestii zaworu EGR? Tzn jakie macie doswiadczenie w tej kwestii w EJ20?

akir
1 gwiazdka

Post 15 lip 2016, o 07:23

PajakWlochaty pisze:
akir pisze:Ten uklad dziala przeciez tylko przy odpalaniu auta, więc to nie moze buc powodem dlawienia
w chwili gdy jest sprawny tak, jednak gdy zawory nie dzialaja do konca tak jak powinny to juz niekoniecznie. W moim przypadku jednak zaslepienie nic nie zmienilo, auto jezdzi tak samo. Wyskoczyl mi raz blad "niedostateczny wznios zaworu lewego" czy jakos tak, skasowalem wczoraj, na razie nie wrocil. Mozliwe jednak ze trzeba bedzie jednak zawory "odslepic". Potestuje jeszcze i dam znac.

czy zawsze zalacza sie ww. pompa przy zimnym odpaleniu niezaleznie od temperatury na zewnatrz? Bo blad wyskoczyl dopiero po ktoryms dniu jezdzenia, za to od razu momentalnie po odpaleniu, bylo rano i niezbyt cieplo moze 15st. Wczoraj dodatkowo mialem dziwny przypadek ze auto po poludniu nie chcialo w ogole odpalic. Krecenie i kompletne nic. Zalapalo po tym jak podpialem RomRaidera w celu odczytania bledow - bylo czysto. Ale wykasowana byla adaptacja wtrysku i zaplonu. wtf??!!

Co w kwestii zaworu EGR? Tzn jakie macie doswiadczenie w tej kwestii w EJ20?
To pytasz o egr czy o zawory od pompy?
Zawór egr jest na środku za alternatorem, mozesz sprawdzić czy nie przepuszcza na zewnatrz na odpalonym silniku psokac go zobacztsz czy obroty będą wariowac

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Post 26 lip 2016, o 08:37

pytam o 2 rzeczy: zaslepienie zaworow secondary air oraz dzialanie EGR - czy czeste jest ze powoduje problemy etc.

Wiem gdzie sa poszczegolne komponenty zarowno secondary air jak i EGR, wszystko juz wyciagalem i czyscilem

SubaruGARAGE
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: WRX 04MY

Post 26 lip 2016, o 09:56

PajakWlochaty pisze: Wiem gdzie sa poszczegolne komponenty zarowno secondary air jak i EGR, wszystko juz wyciagalem i czyscilem
Skoro wszystko wiesz :-)

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Post 28 lip 2016, o 12:02

SubaruGARAGE pisze:
PajakWlochaty pisze: Wiem gdzie sa poszczegolne komponenty zarowno secondary air jak i EGR, wszystko juz wyciagalem i czyscilem
Skoro wszystko wiesz :-)
nigdzie nie napisalem ze wiem wszystko, jedynie to ze wiem gdzie sa elementy. Brak mi natomiast doswiadczenia ze np. "w silniku xxx zwykle po przebiegu yyy uwagi wymaga czesc zzz".

W tej chwili interesuje mnie glownie EGR, czy zdarza sie przycinanie i skad/za ile wziasc nowy do ew. podmianki

akir
1 gwiazdka

Post 30 lip 2016, o 16:03

W aso 775zl, czesto bywa ze nowy nieszczelny... ja wymienialem dwa razy

PajakWlochaty
0 gwiazdek

Post 23 sie 2016, o 20:52

akir pisze:W aso 775zl, czesto bywa ze nowy nieszczelny... ja wymienialem dwa razy
a jak zweryfikowac jego prawidlowa / nieprawidlowa prace? Inaczej mowiac czym objawia sie wadliwy zawor?

ODPOWIEDZ