Skrzynia z Forka Turbo w Imprezie GT

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Lewy_Rally
0 gwiazdek
Auto: Impreza
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Skrzynia z Forka Turbo w Imprezie GT

Post 16 wrz 2016, o 18:42

Witam,

Odkąd kupiłem swoją Impreze GT MY94 nie zagłębiałem się mocno w temat przełożenia jakie posiadam, ale wcześniejszy właściciel coś mi wspominał, że skrzynia i dyfer wsadzone są od Forka Turbo.
Podczas aktualnych prac nad autem sprawdziłem oznaczenie skrzyni biegów i wynika z tego, że pochodzi od JDM Forka Turbo MY98 (TY753VB1AA) i wedle tabeli posiada przełożenie główne 4.44. Niestety wydaje mi się, że biegi są jakieś przydługie... Wprawdzie nie jeździłem Gt'kiem z ori skrzynią więc nie mam porównania do ori ale jeździłem Impreza Type, R gdzie przełożenie główne też jest 4.44 i różnica była bardzo duża. Czy aż taka różnica wynika z różnych dyfrów w tych autach? Czy może u mnie siedzi jeszcze ori dyfer, czy jest w ogóle taka możliwość. Ma ktoś doświadczenie jak to wygląda w ori Gt'ku i ze skrzynią od Forka? Aktualnie żeby przestawić jakiś obraz przełożenia, na 2-gim biegu osiąga ok. 90 km/h.
Przeczytałem dużo wątków o wymianie skrzyni ale nigdzie nie było napisane jaka jest praktyczna poprawa.

Z góry dziękuję za pomoc :)

misiek00781
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru Impreza GT

Re: Skrzynia z Forka Turbo w Imprezie GT

Post 16 wrz 2016, o 22:47

Troche mylisz pojęcia. Przełożenie glówne to jedynie przełożenie główne. 4.44 jest to najkrótsze główne jednak pomiędzy impreza Type R a Twoim jest olbrzymia równica polegająca na tym że w R-ce są różne przełożenia poszczególnych biegów które są krótsze. Ogólnie po przejściu ze zwykłej skrzyni gt-kowej na np forkową jaką posiadasz jest olbrzymia różnica. Auto chętniej się napędza co jest jednak okupione zdecydowanie szybszym zmienianiem biegów. Skrzynie 4.44 są jednak przede wszystkim krótkie na pierwszych 3 biegach 4 i 5 są dłuższe żebyś dał rade tym autem jakoś podróżować na dalsze trasy. Na gtkowej skrzyni na 2 biegu ja zamykałem jak dobrze pamiętam koło 120km/h przy odcince.
Pozdrowienia dla wszystkich miłośników marki SUBARU ;-)

Lewy_Rally
0 gwiazdek
Auto: Impreza

Post 17 wrz 2016, o 16:45

Wiem, że przełożenie na poszczególnych biegach może być różne ale nie wiedziałem, że różnica może być aż tak duża między GT a Type R. Widziałem właśnie filmiki gdzie GT na 2 gim biegu jechało ok. 120 km/h. Przy codziennym użytkowaniu może i to nie przeszkadza ale jeżeli auto służy do zabawy i KJS to nie wyobrażam sobie takiej jazdy jeszcze przy późnym "wstawaniu" turbo jak to jest w GT'kach.
Czyli nic tylko się cieszyć z tego co teraz mam aktualnie ! A na przyszłość chyba trzeba szukać zestawu z Type R.

ODPOWIEDZ