Forester SG - jaki układ wydechowy?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Ermenegildo
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 92kW 125KM
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Forester SG - jaki układ wydechowy?

Post 18 wrz 2016, o 15:29

Koledzy...

mój totalnie bezawaryjny foryś robi mi psikusa w postaci dobiegającego, metalicznego dźwięku, który po bliższym wsłuchaniu się dobiega gdzieś z przedniej części tłumika, a słychać ten dźwięk przy lekkim dodawaniu i puszczaniu gazu (w trakcie jazdy dźwięku nie słychać). Na stacji diagnostycznej, diagnosta obstawia tłumik lub katalizator, ale nie bardzo był zorientowany, żeby wskazać, co mam kupić. I tutaj nie wiem...celować od razu w kompletny tłumik, czy wystarczy coś takiego: http://allegro.pl/subaru-forester-2-0-k ... 21782.html (zna ktoś markę?), czy ma być absolutnie kompletny, a może zacząć od katalizatora? Takich objawów jak wypadanie zapłonu, zwiększone zużycia paliwa nie mam, więc mogę wykluczyć katalizator?

lyssy23
0 gwiazdek

Re: Forester SG - jaki układ wydechowy?

Post 23 wrz 2016, o 10:26

To POLMOOSTROW. Chyba najtansze co mozna kupic ale ppnoc sa ok tylko trzeba dodatkowo zabezpieczyc przed korozja. Srebrzanka etc

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 23 wrz 2016, o 20:19

Na początek pojedź do jakiegoś kumatego tłumikarza (albo innego mechanika) i niech posprawdza Ci wszystkie osłony termiczne. Bo one lubią sobie ładnie brzęczeć, czy to na wolnych obrotach, czy też przy przyspieszaniu, liczba kombinacji jest nieograniczona ;)

Ermenegildo
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 92kW 125KM

Post 26 wrz 2016, o 08:32

Okazało się, że to osłona termiczna oberwała się na jednym uchu. 20zł za pospawanie załatwiło sprawę ;-)

ODPOWIEDZ