Stuki w silniku - jeśli nie panewka, to co?

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Yanas
2 gwiazdki
Auto: Subaru Forester 2.0xt
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Stuki w silniku - jeśli nie panewka, to co?

Post 4 paź 2016, o 21:53

Nieszczęścia - jak wiadomo - chodzą parami. Po awarii łożyska klimatyzacji dziś moje ucho wyłapało niepokojące stuki w zakresie 1000-2000 obrotów (powyżej ich nie słychać, ale może są zagłuszane). Odgłosy te lokalizuje gdzieś pod turbosprężarką, w każdym bądź razie z lewej strony silnika. Nie przypominają (jeszcze?) dźwięków padniętych panewek z youtube, wydaje mi się,że mają inną (mniejszą) częstotliwość, nie słychać ich też na wolnych obrotach. Oczywiście nie jest to piston slap, poziom oleju w normie, auto jeździ normalnie. Więc...jeśli nie panewka, to co?A może koniec panewki tak się zaczyna?

Dzięki za pomoc

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6", legacy II 2.2, 2xLegacy III 2.5 MY99, Impuls - Legacy IV H6 5EAT LPG
Polubił: 9 razy
Polubione posty: 307 razy

Re: Stuki w silniku - jeśli nie panewka, to co?

Post 5 paź 2016, o 08:57

wałek rozrządu?
osłona wydechu?
Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

Yanas
2 gwiazdki

Post 5 paź 2016, o 09:38

Do tej pory osłony czasem jedynie rezonowały, to był zupełnie inny dźwięk. A wałek? Można to jakoś zdiagnozować?

Yanas
2 gwiazdki

Post 6 paź 2016, o 18:09

Na przyszłość - jeśli coś Wam stuka w silniku to warto sprawdzić wężyki podciśnienia. U mnie rozleciał się trójnik "purge valve" i to było przyczyną takich dziwnych dźwięków.

ODPOWIEDZ