Stuki po zakuciu silnika

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
kasimen
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: white wrx 2006
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Stuki po zakuciu silnika

Post 28 paź 2016, o 21:24

Witam.niedawno zakulem silnik w wrx 2.5.obecnie docieram ma przejechane 1300km.
Dzwiek silnika na wolnych obrotach przypomina diesla.
Na zimnym silniku zaczyna klepac gdy minimalnie zaczyna obnizac obroty na ssaniu.(mozliwe ze to tloki).
Gdy silnik jest zagrzany stukanie nadal jest slyszane ale jaky nierownomierne(czasem po zatrzymaniu jest slyszalne dopiero po kilku sekundach pracy na wolnych obrotach i raczej nie jest proporcjonalne do obrotow silnika).Slychac tylko na wolnych obrotach 800-1500.
Moga to byc kute tloki?czy moze luzy zaworowe za duze(firma ktora regenerowala glowice twierdzila ze ustawili idealnie ale jak odebralem glowice po zmierzeniu okazalo sie ze wszyskie o 5 setak za male wiec popawilismy to i bylo ok 20 i 35 chyba ze popelnilem jakis blad przy pomiarze i sa teraz za duze luzy)

luki_man
4 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 2 razy

Re: Stuki po zakuciu silnika

Post 28 paź 2016, o 22:06

Jakiej firmy masz tłoki? Bo kute tłoki czesto są luźniej pasowane. Ktoś na forum miał identyczny problem. Tylko nienwiem czy czytałem to na kresce czy na kropce. Dobrze poszukaj to znajdziesz.

kasimen
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 28 paź 2016, o 22:36

Tloki mahle na 1 szlif(pasowanie podobno 4 setki) ,panewki acl nominal,glowice regenerowane,uszczelki cosworth,szpilki arp,smok xbike,pompa oleju 11mm

luki_man
4 gwiazdki
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 2 razy

Post 29 paź 2016, o 08:36

To na moje oko tłoki tak klepią. Ale tak jak pisałem wcześniej. Dokładnie takie same objawy miał ktoś jeszcze na forum. Pisał że po zakuciu chodzi jal diesel.
Wiem że slończyło sie na tym że kute tłoki tak mają. I tego nie wyeliminujesz. Ale przydalo by sie żeby ktoś to na żywo posłuchał.

kasimen
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 29 paź 2016, o 14:46

Bylem w Carficie i sluchali silnika ale na zewnatrz(bo nie umawialem sie wczesniej tylko przy okazji bylem) przy duzym deszczu i wtedy tego nie bylo slychac.ale ogolnie stwierdzili ze jest wszystko ok.najwyzej umowie sie i podjade jeszcze raz.a ten podobny temat na forum znalazlem i nawet dzwonilem do wlasciciela auta i tam cos bylo z walkiem rozrzadu i kolem pasowym ale po wymianie ten dzwiek slabiej slyszalny ale jednak pozostal.

arkadius 73
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: sti prodrive

Post 29 paź 2016, o 22:42

Kucizna lużno pasowana ma taki objaw - mam i ja ale na ciepłym nic mi nie klepie

wałek
0 gwiazdek

Post 31 paź 2016, o 07:23

Kucizna prawie zawsze głośniej pracuje. Na ciepłym ustaje czy bez zmian ?

kasimen
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 31 paź 2016, o 07:36

Na cieplym jest delikatne nierownomierne stukanie w zakresie 800-1500

wałek
0 gwiazdek

Post 31 paź 2016, o 09:01

Nie martw się ;)

NADZIOS
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Impreza wrx. Legacy 2.5 my99

Post 31 paź 2016, o 10:09

Obserwuj olej bo możesz miec nie miłe zaskoczenie ! . A stuki nagraj i wrzuć .

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 31 paź 2016, o 11:08

kasimen pisze:Na cieplym jest delikatne nierownomierne stukanie w zakresie 800-1500
Też tak mam. Taka "uroda" kutych tłoków. U mnie na razie cicho jak w kościele po śmierci organisty (dopiero kilkaset km od remontu). Słychać tylko trochę na wolnych obrotach i zimnym silniku, po nagrzaniu niemal nie słychać, ale wiem że będzie się nasilało ze wzrostem przebiegu. TTTM [WINKING FACE]

zaklinaczwrc
0 gwiazdek

Post 3 lis 2016, o 13:28

Kucizna kucizną, ale luz na wydechu chyba za duży trochę (w 2,0 jest to 0,25), chyba że 2,5 ma inne nastawy...
Pozdrawiam
MK

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Post 3 lis 2016, o 13:31

zaklinaczwrc pisze:Kucizna kucizną, ale luz na wydechu chyba za duży trochę (w 2,0 jest to 0,25), chyba że 2,5 ma inne nastawy...
Pozdrawiam
MK
W 2.5 jest 0.35

ODPOWIEDZ