po zagrzaniu pojawia się " check"

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
koja
0 gwiazdek
Auto: legacy 2,5
Polubił: 0
Polubione posty: 0

po zagrzaniu pojawia się " check"

Post 21 lis 2016, o 08:40

Witam,
od paru dni mam taki problem: po przejechaniu kilkunastu km tj. zagrzaniu do normalnej temperatury pojawia się "check engine", jest wyraźnie słabszy i tak od paru dni. Zimny normalnie pracuje.
Silnik wolny 2,5 ostatnio wymieniłem kable bo myślałem, że to jest powodem ale niestety nie.Jasne ,że pozostaje podpięcie ale to jest rok 1998 i pozostaje tylko serwis. Chętnie posłucham mądrych.

arturj
2 gwiazdki
Auto: Forester SF - był, była impreza gd 2.0 n/a, była na szczęście już nie ma e61, jest Forek sh 2,5

Re: po zagrzaniu pojawia się " check"

Post 21 lis 2016, o 10:13

A wtyczek żeby sobie wymrugać błąd nie masz? Obstawiam czujnik spalania stukowego.
Sprzedam bandita 1200

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 21 lis 2016, o 10:31

skoro dzieje się po rozgrzaniu, to znaczy że gdzieś się wtedy rozszczelnia
jakaś uszczelka sparciała (oby nie UPG), może delikatnie pęknięty kolektor, sonda lambda itp - bez sprawdzenia kodu błędu to wróżenie z fusów
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

koja
0 gwiazdek
Auto: legacy 2,5

Post 21 lis 2016, o 10:35

Witaj, dziękuję.
Problem w tym , że chłopcy maja program ale nie mają wtyczki, a wiec nie mogą się podłączyć. Wziąłeś pod uwagę znaczący spadek mocy?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 21 lis 2016, o 15:14

koja pisze: że chłopcy maja program ale nie mają wtyczki, a wiec nie mogą się podłączyć.
Żadni chłopcy ani żaden program nie jest potrzebny.

:arrow: http://forum-subaru.pl/viewtopic.php?f=3&t=949

arturj
2 gwiazdki
Auto: Forester SF - był, była impreza gd 2.0 n/a, była na szczęście już nie ma e61, jest Forek sh 2,5

Post 21 lis 2016, o 18:21

Dla jasności lub jakby nie chciało Ci się czytać wątki podesłanego przez Bergen -a wtyczki masz między kierą a bezpiecznikami, trzeba się schylić i połączyć dwie czarne, wtedy check zaczyna mrugać, wentylatory chyba też się załączają. Reszta to obserwacja kontrolki. Powodzenia.
P.s. u mnie w forku też tak było, jak się rozgrzał to check. Zauważyłem, że jak było mokro na zewnątrz to było git, jak susza i upał - wywalało błąd 22
Sprzedam bandita 1200

ODPOWIEDZ