Witam!
Jak w temacie- mam od paru dni Forestera 1 generacji ( przed liftem ) i jedyną brakującą mi rzeczą w nim jest tempomat ( mam problemy z kolanami, a będzie niebawem parę dłuższych tras ). Wiem, że w wielu autach można zainstalować tempomat, tym bardziej, że w Foresterach 1gen. był on dostępny. Czy orientuje się ktoś jakie części będą mi potrzebne i jak się taki zabieg przeprowadza?
Montaż tempomatu Forester I (SF)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Montaż tempomatu Forester I (SF)
Znajdź katalog części. Tam będziesz miał to rozrysowane.
Aczkolwiek nie wiem, czy zakup nowych części via ASO to dobry pomysł.
robilem to niedawno u siebie. forester sf 97r. kupujesz czesci, podlaczasz wszystko i dziala. kostki sa. potrzebujesz:FUX pisze:Znajdź katalog części. Tam będziesz miał to rozrysowane.
-solenoid pod maske z linka do przepustnicy. podlaczasz szara kostke elektryczna i podcisnienie. kostka w okolicy prawego kielicha, podcisnienie pod kolektor. moze byc od angola, ale ma krotsza linke i zamocowac musisz na trytki albo jakos inaczej. dziala tak samo.
-komputer u kierowcy w nogach na slupku. komp musi byc od manuala, od at nie dziala. roznia sie kolorem naklejki i oznaczeniem mt/at
-czujnik pedalu sprzegla. 2piny. wkreca sie zamiast sruby przy pedale. w sumie kazde subaru ma taki sam. niebieska wtyczka nad nogami.
-czujnik hamulca 4piny. tez kazdy subar ma taka. wtyczka z tej samej wiazki co niebieska wtyczka sprzegla. stara wtyczka 2pin pozostaje od teraz niepodlaczona.
-wlacznik z kontrolka do montazu w deske przy lewym kolanie. brazowa wtyczka z wiazki tej co reszta przelacznikow.
-manetka do kierownicy. moze byc z inna wtyczka niz w tasmie, jeden kabel do masy, dwa pozostale dobierzesz doswiadczalnie. manetka bedzie dzialac najwyzej odwrotnie niz napisy sa na niej.
podlaczasz wszystkie kostki + podcisnienie do solenoidu i dziala.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
- maciek20186
- 1 gwiazdka
- Auto: Forester 02MY NA
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 0
Nie spodziewałem się, że w dobie oszczędzania na wszystkim, subaru szło drogą toyoty.
Około 200zł, ale mam solenoid pod maska od angola przyczepiony na trytki i aktualnie poszukuje takiego jak powinien być.
- maciek20186
- 1 gwiazdka
- Auto: Forester 02MY NA
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 0
Ok Dzięki.
Kiedyś, kilka lat temu badałem temat i było dużo, dużo drożej.
I dlatego odpuściłem.
Dzięki za odpowiedź.
Kiedyś, kilka lat temu badałem temat i było dużo, dużo drożej.
I dlatego odpuściłem.
Dzięki za odpowiedź.