wrosty temperatury silnika

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Mion_Ando
0 gwiazdek
Auto: Legacy 2.0 138 KM, 2005 r.
Polubił: 0
Polubione posty: 0

wrosty temperatury silnika

Post 14 maja 2017, o 11:12

Witajcie, jestem tutaj nowy wiec się przedstawie, jestem krzysiek.
Wiem, że przede mną bylo wiele wątków na ten temat, ale żaden nie opisywal wszystkich spostrzeżen jakie zaobserwowałem.

Zaczynając powiem, że posiadam Legacy z roku 2005, 2.0 benzyna BEZ LPG, 138 kucyków, silnik wolnossący EJ20, SOHC.

Problem jaki mam to skoki temperatury, a w zasadzie podnoszenie sie jej w trakcie jazdy.
Po ok 10 min, od odpalenia silnika, temperatura podnosi sie do zadanej, czyli troszke poniżej połowy wskaźnika, po kolejnych 10 minutach, podnosi sie do takiej, jak na zdj.
temperatura (2).jpg
przy ostrzejszej jezdzie, szybszej, bądz na wzniesieniach, przy niższym biegu, wyższych obrotach temperatura idzie w górę

dzisiaj zauważyłem również, że w niespełna 5 min od uruchomienia silnika, płyn w chłodnicy juz jest cieły.(odkręcony korek chłodnicy, wolne obroty silnika przez cały czas), układ odpowietrzony, żadnych bąbelków nie widać, ani w zbiorniku wyrównawczym ani w chłodnicy. po odpaleniu sinika nie ma fontanny płynu z chłodnicy, wiec UPG wykluczam. Może to byc wina termostatu ? gdzie go szukać ?

Dodam, że w zeszlym tygodniu wymieniony został komplet paska rozrządu wraz z pompą wody i uszczelniaczem termostatu, po tym jak, albo posypał mi sie napinacz paska, albo któraś rolka prowadząca. (jestem w Niemczech i nie do konca wszystko rozumiem :lol: )

otome
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Re: wrosty temperatury silnika

Post 14 maja 2017, o 11:51

Mion_Ando pisze:Może to byc wina termostatu ? gdzie go szukać ?
A może i tak być... W serwisówkach podają wysokość na jaką powinien się otworzyć termostat i temperaturę przy której się powinien otwierać (na termostacie też jest napisana). Może się otwierać za późno albo za mało. U mnie termostat jest przy pompie wody.
A jak nie termostat to może wentylator nawala.
Dodam, że w zeszlym tygodniu wymieniony został komplet paska rozrządu wraz z pompą wody i uszczelniaczem termostatu, po tym jak, albo posypał mi sie napinacz paska, albo któraś rolka prowadząca. (jestem w Niemczech i nie do konca wszystko rozumiem :lol: )
A to od tej wymiany masz te problemy? Jak coś schrzanili to niech naprawiają. :-) ihr habt mein auto kaputt gemacht, bitte reparieren

Mion_Ando
0 gwiazdek

Post 14 maja 2017, o 12:07

otome pisze: A jak nie termostat to może wentylator nawala.
wentylatory pracuja normalnie, fakt, jak złapie wysoka temperature to napier.... jak szalone ale to zrozumiałe...
otome pisze: A to od tej wymiany masz te problemy? Jak coś schrzanili to niech naprawiają.
tyle, że codziennie musze do pracy dojeżdzać, a do serwisu mam 20 km, a za jedną dniówkę mi tego nie zrobią...

lutek34
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: '05 Outback 2.5 SOHC + LPG, '17 WRX 6MT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 9 razy

Post 14 maja 2017, o 18:01

układ masz odpowietrzony i stan płynu w chłodnicy na zimnym masz pod korek?

Mion_Ando
0 gwiazdek

Post 14 maja 2017, o 18:15

jak na zdj.
woda (2).jpg

recki
2 gwiazdki
Auto: Legaś 05 2.0 SOHC MT lpg
Polubione posty: 4 razy

Post 14 maja 2017, o 20:04

W chłodnicy ma tak być, wyrównawczym ma być między znaczkami. Albo siadł termostat i nie do końca się otwiera albo żaby w chłodnicy (szlam). Bo rozumiem że po montażu LPG było ok i ten trop raczej wykluczasz?

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Mion_Ando
0 gwiazdek

Post 14 maja 2017, o 22:35

nie mam założonej instalacji LPG, silnik pracuje w pełni na benzynie

otome
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 14 maja 2017, o 22:49

Mion_Ando pisze:
otome pisze: A jak nie termostat to może wentylator nawala.
wentylatory pracuja normalnie, fakt, jak złapie wysoka temperature to napier.... jak szalone ale to zrozumiałe...
No tak, mają działać.
tyle, że codziennie musze do pracy dojeżdzać, a do serwisu mam 20 km, a za jedną dniówkę mi tego nie zrobią...
Tylko jeśli to oni coś spieprzyli, to teoretycznie powinni naprawić nieodpłatnie. Jeśli od czasu wizyty w serwisie masz ten problem, to oni będą wiedzieć, co mogło pójść nie tak, a Ty będziesz się głowił.
Nie dają tam aut zastępczych?

Rozumiem, że wymienili płyn w chłodnicy, jak robili ten rozrząd i pompę? Ciekawe jak stary płyn wyglądał, może przydałoby się układ chłodzenia przepłukać. No i sprawdź ten termostat.

Mion_Ando
0 gwiazdek

Post 15 maja 2017, o 08:00

sprawa ma sie tak, że jak odbierałem auto to bylo juz na parkingu i nie widzialem nawet w jakim stanie byly stare części. z dokumentacji plyn jest wlany nowy, znajomy mechanik doradzil mi zebym sprawdzil czy wentylator sie włącza przy 90 stopniach... okazalo sie, że jesli system klimatyzacji jest wyłączony, to gdy silnik złapie te 90 stopni wentylatory stoją, za to jak odpale klime to oba wentylatory pracują, czyli włączą sie, pokręcą sie kilka sekund i zatrzymają sie, ale to dopiero jak uruchomie klime. wiem że pisałem wczesniej, że wszystko jest ok. czujnik temperatury padł ?

otome
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 15 maja 2017, o 11:54

Może być coś niesprawne w układzie sterowania wentylatorami, trzeba posprawdzać cały układ.

Mion_Ando
0 gwiazdek

Post 15 maja 2017, o 12:21

usterka sie znalazła, winnym całego zamieszania był termostat, ktory otwierał sie za późno :x , przy sprawdzeniu go w czajniku, otwarł sie dopiero przy 100 stopniach, jak woda zaczęła wrzec :lol:
wentylatory są prawdopodobnie połączine razem z układem kimatyzacji, a wlasciwie klimatronik, gdy pracują widac na odkręconym korku chłodnicy, że poziom płynu opada, czyli płyn sie schładza.

usterka wyeliminowana, uważam że temat można zamknąć, za wszystkie sugestie dziekuje :thumb:

ODPOWIEDZ