błąd P2090 , Forester SH 2.0 FB20

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
sopelek82
0 gwiazdek
Auto: szukam Forestera III
Polubił: 0
Polubione posty: 0

błąd P2090 , Forester SH 2.0 FB20

Post 13 cze 2017, o 22:28

Panowie liczę na waszą pomoc. Dzisiaj przy parkowaniu  na parkingu zapaliła mi się kontrolka silnika , kontrola trakcji i zaczął migać CRUISE. Normalnie aż mi się włos zjeżył na głowie bo to mój pierwszy błąd silnika w FORKU w ogóle.  Sczytałem błąd i okazało się to błąd P2090 (  'B' Camshaft Position Actuator Control Circuit Low Bank 1 ) . Po skasowaniu błędu, wszystko powraca do normy ale tylko na chwilę ponieważ kontrolki pojawiają się ponownie dosłownie po paru sekundach. Silnik chodzi normalnie. Czy ktoś już miał do czynienia z takim problemem? Trochę pogrzebałem w temacie i prawdopodobnie chodzi nastawnik faz rozrządu. Ktoś się orientuje który to dokładnie czujnik i gdzie jest on umiejscowiony?

sopelek82
0 gwiazdek
Auto: szukam Forestera III
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: błąd P2090 , Forester SH 2.0 FB20

Post 19 cze 2017, o 21:04

Problem zlokalizowany i naprawiony. Winny był czujnik nastawnika faz rozrząd a dokładnie chodzi o czujnik prawy wydechowy ( na każdą ze stron silnika przypada czujnik wdechowy i wydechowy , prawa i lewa strona co w sumie daje 4 sztuki ). Temat do zamknięcia.

ODPOWIEDZ