Koledzy
macie jakieś sprawdzone serwisy automatycznej skrzyni biegów w Warszawie?
Od pewnego czasu podczas próby sprawnego przyspieszenia obroty wzrastają i zatrzymują się a bieg nie wskakuje. Dopiero jak odpuszczę pedał gazu a obroty zaczną spadać to przy około 5000 wskakuje bieg.
Wymiana oleju nie pomogła.
Chodzi o kogoś takiego kto zna się na robocie i dobrze zajmie się moim autem.
Z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi
Serwis automatycznej skrzyni biegów w Warszawie
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
harnas_007
- 0 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
- AdamMarshall
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester, Canoe
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 20 razy
Re: Serwis automatycznej skrzyni biegów w Warszawie
A kto Ci olej wymieniał?? Nie serwis?
Jak będziesz nim jeździł z awarią w tle, to grubo zapłacisz.
Pakuj go na lawetę i do serwisu. W Warszawie kilka jest na pewno.
Ja skrzynię już 3go samochodu serwisuję tutaj: https://goo.gl/maps/Ks8v3Xcz8Dw
Ale na pewno znajdziesz coś bliżej.
Jak będziesz nim jeździł z awarią w tle, to grubo zapłacisz.
Pakuj go na lawetę i do serwisu. W Warszawie kilka jest na pewno.
Ja skrzynię już 3go samochodu serwisuję tutaj: https://goo.gl/maps/Ks8v3Xcz8Dw
Ale na pewno znajdziesz coś bliżej.
-
harnas_007
- 0 gwiazdek
Chodzi o serwis specjalizujący się w automatycznych skrzyniach. Serwis, który mi wymieniał olej nie zajmuje się naprawami automatycznych skrzyń.
- AdamMarshall
- 4 gwiazdki
No to z doświadczenia Ci powiem, że nawet dobrzy, doświadczeni mechanicy / serwisy samochodowe mają blade pojęcie o automatach.
A wymiana oleju w skrzyni nie odbywa się tak samo jak wymiana w silniku. Prawdopodobnie dobrze tego nie zrobili.
Moja dobra rada: transport auta do zakładu na lawecie. Jak coś się zaczyna ze skrzynią dziać, to masz maksymalnie 50 - 100 km jazdy. Nie więcej. Jeździsz - pakujesz się w koszty.
Może jeszcze Ci ją uratują. A może nawet sama wymiana oleju i filtra pomoże.
Jaki model, rocznik i przebieg?
Ile tys. km temu był ostatni serwis skrzyni (olej, filtr)?
A wymiana oleju w skrzyni nie odbywa się tak samo jak wymiana w silniku. Prawdopodobnie dobrze tego nie zrobili.
Moja dobra rada: transport auta do zakładu na lawecie. Jak coś się zaczyna ze skrzynią dziać, to masz maksymalnie 50 - 100 km jazdy. Nie więcej. Jeździsz - pakujesz się w koszty.
Może jeszcze Ci ją uratują. A może nawet sama wymiana oleju i filtra pomoże.
Jaki model, rocznik i przebieg?
Ile tys. km temu był ostatni serwis skrzyni (olej, filtr)?
Jeżeli chodzi o serwis to mogę polecić Samko ja robiłem jak mieli oddział w Miedznej nie wiem czy dalej tam mają ale w Warszawie też mają serwis.
Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam. Bzikus7.
- lutek34
- 3 gwiazdki
- Auto: '05 Outback 2.5 SOHC + LPG, '17 WRX 6MT
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 9 razy
AdamMarshall pisze: serwisy samochodowe mają blade pojęcie o automatach.
tak? a co w tym aż takiego skomplikowanego? Jeśli dobrali odpowiedni olej i filtr, to co mogli sknocić?
Mnie to wygląda na problem ze sterowaniem skrzyni. Po rożnych forach piszą o super warsztacie w Józefowie, może tam uderz na diagnostykę.
-
Przemyslawn
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy B4 Rsk
Ja robiłem 2 skrzynie w Parysowie kolo Garwolina. Kilka lat temu wysypała mi się skrzynia w audi a6 4.2 ( przy przebiegu 268.000). Skrzynia weszła w tryb awaryjny i samochód jezdził tylko na 3 biegu. Skrzynia została naprawiona, wymienione zostały tylko uszkodzone części tj. kosz forwartu, tarczki i zabierak. Zapłaciłem za naprawę 3.500zł ( miałem swój olej, gdyby nie to było by trochę drożej ). Niestety po jakimś czasie okazało się, że przy zmianie biegów skrzynia potrafi czasem mocno szarpnąć. Zadzwoniłem do warsztatu, opisałem problem, właściciel zapewnił, że usterka zostanie usunięta w ramach gwarancji i słowa dotrzymał. Skrzynia została ponownie rozebrana i złożona, tym razem wszystko było ok, za naprawę nie zapłaciłem ani złotówki. Obecnie Audi jezdzi mój brat, przebieg wynosi 460.000km, silnik już był wymieniany a skrzynia ciągle pracuje jak należy. Oczywiście po remoncie olej był regularnie wymieniany ( co 80.000 km ). Jakiś rok temu uwaliłem skrzynię w Chryslerze Pacyfica. Trochę się spieszyłem, chciałem zawrócić, wjechałem w boczną drogę ( było lekko z górki ), niby depnąłem na pedał hamulca, ale samochód jeszcze się nie zatrzymał kiedy wbiłem wsteczny. Coś zgrzytnęło, silnik wszedł na obroty, lekko zaśmierdzało i od tamtej pory skrzynia na wstecznym "wariowała". Czasem samochód jezdził narmalnie a czasem wyrywał do tyłu na pełnym bucie. Odstawiłem do Parysowa, skrzynia została naprawiona, podobno nie było dużych zniszczeń, zapłaciłem 2.900zł. Od tamtej pory przejechałem około 30.000 km i wszystko jest ok.
Z mojej strony jak najbardziej polecam. Warsztat nazywa się Dec Auto-Mat.
Jak będziesz poszukiwał warsztatu, dokładnie pytaj o szczegóły. Nie daj się naciągnąć na dodatkowe koszty. Ja jak szukałem byłem osobiście w warsztacie naprawiającym skrzynie w Lublinie ( jestem z Lubelskiego ) i kiedy pytałem o koszty, na dzień dobry usłyszałem, że w grę wchodzi tylko generalny remont całej skrzyni, koszt to 4000 do 7000zł czyli znając życie okazałoby się, że 7000.
Namiar na warsztat w Parysowie dostałem od znajomego, który ma komis samochodowy i naprawiał u nich skrzynię. Zadzwoniłem, właściciel wydawał mi się konkretny, nie walił ściemy, stwierdził, że wymienia tylko to co jest zepsute i zdecydowałem się naprawić u nich.
Z mojej strony jak najbardziej polecam. Warsztat nazywa się Dec Auto-Mat.
Jak będziesz poszukiwał warsztatu, dokładnie pytaj o szczegóły. Nie daj się naciągnąć na dodatkowe koszty. Ja jak szukałem byłem osobiście w warsztacie naprawiającym skrzynie w Lublinie ( jestem z Lubelskiego ) i kiedy pytałem o koszty, na dzień dobry usłyszałem, że w grę wchodzi tylko generalny remont całej skrzyni, koszt to 4000 do 7000zł czyli znając życie okazałoby się, że 7000.
Namiar na warsztat w Parysowie dostałem od znajomego, który ma komis samochodowy i naprawiał u nich skrzynię. Zadzwoniłem, właściciel wydawał mi się konkretny, nie walił ściemy, stwierdził, że wymienia tylko to co jest zepsute i zdecydowałem się naprawić u nich.
- AdamMarshall
- 4 gwiazdki
Dokładnie to co napisałeś. Nie wystarczy zlać stary olej, zmienić filtr i zalać świeży. Przy wymianie obowiązują specjalne procedury (temp. skrzyni, zalewanie na P lub na N, albo na zapiętym D, etc), które również dla różnych typów/producentów skrzyni się często różnią. Tyle wiem z rozmów ze specem od skrzyń. Więcej nic nie powiem bo to nie ja jestem tym specem.lutek34 pisze: tak? a co w tym aż takiego skomplikowanego? Jeśli dobrali odpowiedni olej i filtr, to co mogli sknocić? (...)
Automatami jeżdżę od kilkunastu lat więc temat dla mnie jest jasny - problem ze skrzynią - BIEGUSIEM do serwisu skrzyń. Doradzanie komuś żeby podjechał do "jakiegoś" zakładu na diagnostykę uważam za bezsensowne. Na takiej diagnostyce wyjdzie, że "jest jakiś problem ze skrzynią, może ze sterowaniem".
Moja rada jest prosta - jeśli przejechałeś na skrzyni z problemami więcej niż 100 km, pakuj auto na lawetę i zawieź do warsztatu, który zajmuje się PRND, np. do tego wspomnianego polecanego z Parysowa.
- lutek34
- 3 gwiazdki
- Auto: '05 Outback 2.5 SOHC + LPG, '17 WRX 6MT
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 9 razy
Co to za rakietowa teoria z pozycją wybieraka podczas zalewania świeżego oleju do ASB? Jaki wpływ ma pozycja wybieraka biegów kiedy silnik jest wyłaczony?AdamMarshall pisze:Przy wymianie obowiązują specjalne procedury (temp. skrzyni, zalewanie na P lub na N, albo na zapiętym D, etc), które również dla różnych typów/producentów skrzyni się często różnią. Tyle wiem z rozmów ze specem od skrzyń. Więcej nic nie powiem bo to nie ja jestem tym specem.
Wystarczy popatrzyć do manuala a nie powtarzać głupot. Ale tak myślę że ta procedura o której piszesz, to Ci się pomyliła z pomiarem poziomu oleju w ASB.