Forester SG wyciek
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Forester SG wyciek
Cześć,
Mam mały problem a może duży :). 3 tygodnie temu po jakiejś krótkiej jeździe w upalny dzień....zauważyłem spory wyciek.:)
Po krótkiej analizie , brak płynu chłodzącego który znalazł sobie ujście w skrzyni biegów (manual), reszta na chodniku. Laweta do mechanika i tam wstępna diagnoza chłodnica oleju skrzyni. Po wymianie , przepłukaniu skrzyni i uzupełnieniu płynu chłodzącego auto jeździło przez 2 tygodnie. Dzisiaj wsiadam do samochodu i znowu plama pod samochodem, scenariusz identyczny.
W czasie jazdy przed awariami temperatura ok. Jedyna prawidłowość to taka że upalna pogoda i zawsze wyciek na postoju. Macie jakieś pomysły ?. Zapraszam do dyskusji :). Sprawa dosyć pilna bo niedługo wakacje :(
Pacjent to Forester 2,0xt r. 2003 manual.
Dzięki i pozdrawiam
Tomek
PS
Wątek umieszczam także na forum SIP.
Mam mały problem a może duży :). 3 tygodnie temu po jakiejś krótkiej jeździe w upalny dzień....zauważyłem spory wyciek.:)
Po krótkiej analizie , brak płynu chłodzącego który znalazł sobie ujście w skrzyni biegów (manual), reszta na chodniku. Laweta do mechanika i tam wstępna diagnoza chłodnica oleju skrzyni. Po wymianie , przepłukaniu skrzyni i uzupełnieniu płynu chłodzącego auto jeździło przez 2 tygodnie. Dzisiaj wsiadam do samochodu i znowu plama pod samochodem, scenariusz identyczny.
W czasie jazdy przed awariami temperatura ok. Jedyna prawidłowość to taka że upalna pogoda i zawsze wyciek na postoju. Macie jakieś pomysły ?. Zapraszam do dyskusji :). Sprawa dosyć pilna bo niedługo wakacje :(
Pacjent to Forester 2,0xt r. 2003 manual.
Dzięki i pozdrawiam
Tomek
PS
Wątek umieszczam także na forum SIP.
Re: Forester SG wyciek
Sprawdź lepiej skąd dokładnie cieknie, bo mi to wygląda na odpływ z klimatyzacji :D
Bardzo śmieszne :). Może mi ktoś wytłumaczyć skąd płyn chłodzący w skrzyni ?(dla kochających inaczej dodam że bagnet mam :)).
Jedyne miejsce styku układu chłodzenia i skrzyni biegów to chłodnica, której dolna część służy jako chłodnica oleju skrzyni. Tylko w tym miejscu płyn chłodniczy może się dostać do skrzyni. Chyba że masz rozszczelnione rurki od nagrzewnicy i płyn leci na skrzynię biegów.
- koziolek
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester XT 2.5
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 9 razy
Tak jest w przypadku skrzyń AT,MT nie mają chłodzenia oleju.skwaro pisze:Jedyne miejsce styku układu chłodzenia i skrzyni biegów to chłodnica, której dolna część służy jako chłodnica oleju skrzyni. Tylko w tym miejscu płyn chłodniczy może się dostać do skrzyni. Chyba że masz rozszczelnione rurki od nagrzewnicy i płyn leci na skrzynię biegów.
Ale to by chyba nie tłumaczyło,że poziom oleju w skrzyni mam pod niebieski ogranicznik i w dodatku w kolorze zielonkawym.skwaro pisze: Chyba że masz rozszczelnione rurki od nagrzewnicy i płyn leci na skrzynię biegów.
Mają, poniżej zdjęcia skrzyni, którą mam na sprzedaż, te czarne rurki po boku to właśnie do chłodzenia oleju. Idą do chłodnicy wody:koziolek pisze:Tak jest w przypadku skrzyń AT,MT nie mają chłodzenia oleju.skwaro pisze:Jedyne miejsce styku układu chłodzenia i skrzyni biegów to chłodnica, której dolna część służy jako chłodnica oleju skrzyni. Tylko w tym miejscu płyn chłodniczy może się dostać do skrzyni. Chyba że masz rozszczelnione rurki od nagrzewnicy i płyn leci na skrzynię biegów.

Jeśli masz płyn w środku to nie ma takiej opcji. Sprawdź chłodnicę wody.miszczu pisze:Ale to by chyba nie tłumaczyło,że poziom oleju w skrzyni mam pod niebieski ogranicznik i w dodatku w kolorze zielonkawym.skwaro pisze: Chyba że masz rozszczelnione rurki od nagrzewnicy i płyn leci na skrzynię biegów.
- koziolek
- 4 gwiazdki
- Auto: Forester XT 2.5
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 9 razy
Mój błąd,takiej skrzyni nie widziałem 
Jest jakaś dodatkowa pompa do tłoczenia oleju przekładniowego przez chłodnicę?

Jest jakaś dodatkowa pompa do tłoczenia oleju przekładniowego przez chłodnicę?
Co konkretnie może być uszkodzone ?. Czy to efekt nieszczelności układu czy możliwe że uszkodzenie mechaniczne/ jakiś chochlik "majstrował" ?Jeśli masz płyn w środku to nie ma takiej opcji. Sprawdź chłodnicę wody.
Może być nieszczelność między częściami chłodnicy od oleju i wody i płyn miesza się z olejem w chłodnicy.