Forester SG wyciek

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
miszczu
0 gwiazdek
Auto: Forester 2.0XT
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Forester SG wyciek

Post 20 lip 2017, o 10:41

Cześć,

Mam mały problem a może duży :). 3 tygodnie temu po jakiejś krótkiej jeździe w upalny dzień....zauważyłem spory wyciek.:)
Po krótkiej analizie , brak płynu chłodzącego który znalazł sobie ujście w skrzyni biegów (manual), reszta na chodniku. Laweta do mechanika i tam wstępna diagnoza chłodnica oleju skrzyni. Po wymianie , przepłukaniu skrzyni i uzupełnieniu płynu chłodzącego auto jeździło przez 2 tygodnie. Dzisiaj wsiadam do samochodu i znowu plama pod samochodem, scenariusz identyczny.
W czasie jazdy przed awariami temperatura ok. Jedyna prawidłowość to taka że upalna pogoda i zawsze wyciek na postoju. Macie jakieś pomysły ?. Zapraszam do dyskusji :). Sprawa dosyć pilna bo niedługo wakacje :(
Pacjent to Forester 2,0xt r. 2003 manual.

Dzięki i pozdrawiam
Tomek

PS
Wątek umieszczam także na forum SIP.

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Forester 2.5XT
Polubił: 4 razy
Polubione posty: 52 razy

Re: Forester SG wyciek

Post 20 lip 2017, o 13:22

Sprawdź lepiej skąd dokładnie cieknie, bo mi to wygląda na odpływ z klimatyzacji :D

miszczu
0 gwiazdek

Post 20 lip 2017, o 13:39

Bardzo śmieszne :). Może mi ktoś wytłumaczyć skąd płyn chłodzący w skrzyni ?(dla kochających inaczej dodam że bagnet mam :)).

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 lip 2017, o 14:11

Jedyne miejsce styku układu chłodzenia i skrzyni biegów to chłodnica, której dolna część służy jako chłodnica oleju skrzyni. Tylko w tym miejscu płyn chłodniczy może się dostać do skrzyni. Chyba że masz rozszczelnione rurki od nagrzewnicy i płyn leci na skrzynię biegów.

koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 9 razy

Post 20 lip 2017, o 14:29

skwaro pisze:Jedyne miejsce styku układu chłodzenia i skrzyni biegów to chłodnica, której dolna część służy jako chłodnica oleju skrzyni. Tylko w tym miejscu płyn chłodniczy może się dostać do skrzyni. Chyba że masz rozszczelnione rurki od nagrzewnicy i płyn leci na skrzynię biegów.
Tak jest w przypadku skrzyń AT,MT nie mają chłodzenia oleju.

miszczu
0 gwiazdek

Post 20 lip 2017, o 14:32

skwaro pisze: Chyba że masz rozszczelnione rurki od nagrzewnicy i płyn leci na skrzynię biegów.
Ale to by chyba nie tłumaczyło,że poziom oleju w skrzyni mam pod niebieski ogranicznik i w dodatku w kolorze zielonkawym.

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 lip 2017, o 14:33

koziolek pisze:
skwaro pisze:Jedyne miejsce styku układu chłodzenia i skrzyni biegów to chłodnica, której dolna część służy jako chłodnica oleju skrzyni. Tylko w tym miejscu płyn chłodniczy może się dostać do skrzyni. Chyba że masz rozszczelnione rurki od nagrzewnicy i płyn leci na skrzynię biegów.
Tak jest w przypadku skrzyń AT,MT nie mają chłodzenia oleju.
Mają, poniżej zdjęcia skrzyni, którą mam na sprzedaż, te czarne rurki po boku to właśnie do chłodzenia oleju. Idą do chłodnicy wody:
Obrazek
miszczu pisze:
skwaro pisze: Chyba że masz rozszczelnione rurki od nagrzewnicy i płyn leci na skrzynię biegów.
Ale to by chyba nie tłumaczyło,że poziom oleju w skrzyni mam pod niebieski ogranicznik i w dodatku w kolorze zielonkawym.
Jeśli masz płyn w środku to nie ma takiej opcji. Sprawdź chłodnicę wody.

koziolek
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: Forester XT 2.5
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 9 razy

Post 20 lip 2017, o 15:06

Mój błąd,takiej skrzyni nie widziałem :o
Jest jakaś dodatkowa pompa do tłoczenia oleju przekładniowego przez chłodnicę?

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 lip 2017, o 15:21

Tak:
Obrazek

miszczu
0 gwiazdek

Post 20 lip 2017, o 15:44

Jeśli masz płyn w środku to nie ma takiej opcji. Sprawdź chłodnicę wody.
Co konkretnie może być uszkodzone ?. Czy to efekt nieszczelności układu czy możliwe że uszkodzenie mechaniczne/ jakiś chochlik "majstrował" ?

skwaro
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 20 lip 2017, o 15:47

Może być nieszczelność między częściami chłodnicy od oleju i wody i płyn miesza się z olejem w chłodnicy.

ODPOWIEDZ