Zbiornik wyrównawczy GT
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zbiornik wyrównawczy GT
Jestem od nie dawna posiadaczem zielonej Imprezki GT 97',mam pytanie czy normalna rzeczą jest że płyn chlodzacy w zbiorniczku wyrównawczym jest ponizej podziałki L. Po dolaniu do poziomu F po jakims krotkim czasie znow jest poniżej?Troche mnie to niepokoi ,acha nadmieniam ,że po dolaniu do poziomu i przygazowaniu silnika nie bąbelkuje...nie wiem to chyba dobrze? Na postoju nie ma zadnych wycieków.Prosze Kolegów o sugestie .
METALLICA ....SUBARU...a później już tylko ODCHŁAŃ
Re: Zbiornik wyrównawczy GT
Czyli cos juz poszukac na wszelki wypadek?> ...bo jak strzeli to na amen.
Henkovac, nie przejmuj się tym. Jeśli poziom w zbiorniku na płyn chłodzący jest ok to wszystko w porządku.
czarne jest piękne...
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
Henkovac, najprawdopodobniej chłodnica cieknie. Sprawdź to, bo ciężko tak diagnozować na wirtualnie.
Zadnych wyciekow nie widze , moze zaraz paruje czy jak ? przeciez pod nia jest wydech
Ok ...jeszcze poobserwuje , nie mniej dziekuje za rady 

So What!, nie mieszaj chłopakowi. On pisze o zbiorniku wyrównawczym. Tam prawie zawsze jest poniżej minimum. I jest OK. Byle płyn w głównym zbiorniku był.
czarne jest piękne...
Vibowit przeczytałem watek ,gdy miałeś problem z przedmuchem uszczelki w silniku ,dokonałem wszystkich tam sugerowanych czynności i wychodzi na to ze z silnikiem wszystko ok. Chyba troche przeczulony jestem i na wszystko w Imprezce patrze przeczulony ... 

- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 310 razy
- Polubione posty: 60 razy
vibowit, ok. Już się nie wtrącam. Myślałem, że ma wyciek z chłodnicy. To, z tego co czytałem, częsta przypadłość GT.
To ok ...nie mniej chyba zdecyduje sie na komplet połaczen układu chlodzenia ,te ktore mam wydaja sie juz mocno przegrzane ...a guma chyba nie bardzo to lubi.
Koledzy So What i Vibowit dzieki ,ciesze sie że mozna z kims porozmawiac na temat tego niesamowitego auta.Tutaj gdzie mieszkam tylko Agrykolex z Subaru ma doczynienia cala reszta warsztatów jak widzi Subarke nie bardzo maja ochote nawet zerknać...Smieszne troche 

Zgadza się. Puszczają plastiki, ale w tym przypadku chodziło o niski poziom w zbiorniczku wyrównawczym.So What! pisze:Myślałem, że ma wyciek z chłodnicy. To, z tego co czytałem, częsta przypadłość GT.
Mi ostatnio ubywało płynu chłodniczego, miałem mokro pod autem, ale jak się okazało winna nie była chłodnica, a wąż z pompy wody.
Henkovac, gdy miałem problem z uszczelką, to płyn wywalało mi wierzchem przez zbiornik wyrównawczy.
Dobrze, dobrze, na cacka trzeba chuchać i dmuchać.

czarne jest piękne...
Podpinam się pod temat układu chłodzącego.
Otóż od kilku dni jestem w stanie odczuć zapach płynu chłodzącego pod maską a przy otwartym oknie lub nawiewie także wewnątrz auta. Chłodnica to raczej nie jest gdyż ok 2 m-ce temu ją wymieniałem. Zauważyłem również, choć może jestem już przeczulony, że płyn chłodzący w zbiorniku wyrównawczym nieco zmętniał. Wydaje mi się, że jego stan jest jednak cały czas taki sam. Ogólnie auto się nie grzeje, jest tak jak przed wystąpieniem "śmierdzącej" woni czyli temperatura wody w normie-poniżje połowy a temp oleju max ok 95 stopni przy upalaniu(choć nie wiem czy to ma znaczenie). Subaru chyba nie kopci a przynajmniej ja tego nie widzę.
Any pomysłos?
Z góry dzięki:)
Otóż od kilku dni jestem w stanie odczuć zapach płynu chłodzącego pod maską a przy otwartym oknie lub nawiewie także wewnątrz auta. Chłodnica to raczej nie jest gdyż ok 2 m-ce temu ją wymieniałem. Zauważyłem również, choć może jestem już przeczulony, że płyn chłodzący w zbiorniku wyrównawczym nieco zmętniał. Wydaje mi się, że jego stan jest jednak cały czas taki sam. Ogólnie auto się nie grzeje, jest tak jak przed wystąpieniem "śmierdzącej" woni czyli temperatura wody w normie-poniżje połowy a temp oleju max ok 95 stopni przy upalaniu(choć nie wiem czy to ma znaczenie). Subaru chyba nie kopci a przynajmniej ja tego nie widzę.
Any pomysłos?
Z góry dzięki:)
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A nie cieknie Ci z górnego zbiornika? Mi kiedyś popękały i rozszczelniły się spoiny którymi przyspawany jest króciec na którym jest korek i przy większym ciśnieniu płyn się wydostawał.
Jakby co, to zupełnie przypadkiem posiadam teraz taki zbiorniczek na sprzedaż (nie, nie ten cieknący
) 
Jakby co, to zupełnie przypadkiem posiadam teraz taki zbiorniczek na sprzedaż (nie, nie ten cieknący

A gdzie sprawdzasz poziom płynu chłodzącego?sophisty pisze:Zauważyłem również, choć może jestem już przeczulony, że płyn chłodzący w zbiorniku wyrównawczym nieco zmętniał. Wydaje mi się, że jego stan jest jednak cały czas taki sam.
czarne jest piękne...
Moim zdaniem błąd. Odkręć metalowy korek w górnym zbiorniczku i zobacz czy tam masz odpowiedni stan.sophisty pisze:Jedynie w zbiorniku wyrównawczym
błąd?
czarne jest piękne...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A jak już będziesz ten korek odkręcał, to przyjrzyj się tej poziomej części tago zbiorniczka, czy nie ma plam po wyciekającym płynie.
To, że nie na gorącym wiem:)
Dziś przeprowadzę operację i zobaczymy jak to w rzeczywistości wygląda.
Relację zdam na bieżąco
dzięki za podpowiedzi
Dziś przeprowadzę operację i zobaczymy jak to w rzeczywistości wygląda.
Relację zdam na bieżąco
dzięki za podpowiedzi
Szukam i szukam na forum. Co może oznaczać ubywanie płynu z górnego zbiornika, przy dobrym stanie w zbiorniczku wyrównawczym plastikowym?
Auto się nie grzeje, temp w normie. Wycieków brak.
Auto się nie grzeje, temp w normie. Wycieków brak.
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
konrad, niech mnie poprawią mądrzejsi jeśli się mylę, ale dla mnie to oznacza remont silnika.
- darecki1981
- 5 gwiazdek
- Auto: EVO 6 500 KM
- Polubił: 0
- Polubione posty: 1 raz
Proponuje sprawdzic wszystkie przewody!ja pamietam mialem podobnie, juz mechanik szykowal wymiane uszczelek.Co sie okazalo, przy odpalaniu auta po lewej stronie bryzgalo woda, nawet jak bylo sucho.Odpal samochod i podotykaj wszystkie przewody,u mnie byl pekniety na zbiorniczku powrotnym do silnika, byl poluzowany cybant, i pekniety waz.I ze ja tak jezdzilem:)teraz po wymianie weza za 10 zl, wszystko wrocilo do normyHenkovac pisze:Jestem od nie dawna posiadaczem zielonej Imprezki GT 97',mam pytanie czy normalna rzeczą jest że płyn chlodzacy w zbiorniczku wyrównawczym jest ponizej podziałki L. Po dolaniu do poziomu F po jakims krotkim czasie znow jest poniżej?Troche mnie to niepokoi ,acha nadmieniam ,że po dolaniu do poziomu i przygazowaniu silnika nie bąbelkuje...nie wiem to chyba dobrze? Na postoju nie ma zadnych wycieków.Prosze Kolegów o sugestie .