Dziwny (?) dźwięk silnika

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: najfajnieszy foryś
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Dziwny (?) dźwięk silnika

Post 16 maja 2009, o 15:28

Sprawa przedstawia się następująco: Forester 2.0XT, MY'03. 103 tys. przebiegu, rozrząd dopiero co zrobiony. Po przekroczeniu 3 tys. obrotów silnik zaczyna pracować głośniej (co jest normalne) ale i inaczej, słychać jakby terkotanie? Nie ma tego przy przyspieszaniu, pojawia się przy jeździe stałym tempem, powyżej 3 tys. Działo się też przed wymianą rozrządu, w serwisie powiedziałem, że tak się dzieje i w końcu nie wiem, czy sprawdzali, czy nie. :roll: Powiedzieli, że mogło być od paska rozrządu.
Co za cholera? A może to tak jest po prostu, a ja wcześniej nie zwróciłem uwagi?

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Re: Dziwny (?) dźwięk silnika

Post 16 maja 2009, o 18:03

mam wątpliwości czy ktoś ci z tak lakonicznego opisu wywróży.
w stolicy masz masę miejsc gdzie ktoś może forka osłuchać, aso widzę skasowało najpewniejszy kawałek tortu i w diagnozę bawić się nie chcieli bo to kłopoty itd. ;-)

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 16 maja 2009, o 18:48

Paul_78, nie mam dobrych wieści :-( Mnie to wygląda na dźwięk panewki :-|

Dokładnie tak hałasował silnik w Żabie. Panewka się nie obróciła tylko pojawił się na niej luz. Charakterystyczne w tym dźwięku jest właśnie to, że występuje tylko przy stosunkowo niskich obrotach i równomiernej jeździe - rozpędzanie i hamowanie silnikiem powoduje, że dźwięk o którym mówisz cichnie.

Niech ktoś kumaty to jeszcze osłucha bo być może się mylę (i życzę Ci tego z całego serca)... ale raczej szykuj kasę na remont :-|

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 16 maja 2009, o 19:57

Jaka to jest mniej więcej kasa?

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 16 maja 2009, o 20:15

Nie znam stołecznych kosztów robocizny... ale z 8 - 10 k pln pewnie wyjdzie. Zależy jeszcze co się okaże po rozbiórce i rewizji silnika. Ile gratów trzeba będzie wymienić, a które nie będą związane z usterką panewki.

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 16 maja 2009, o 20:27

Przejechałem się z ojcem, stwierdził, że co jak co, ale panewka to nie jest. Na luzie nie słychać niczego. Właściwie podczas jazdy po mieście też nie było słychać tak, jak w trasie. Zepsuta panewka powinna chyba wydawać dźwięk metaliczny?

AMI
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 16 maja 2009, o 20:32

Zepsuta panewka wydaje dzwiek terkotania.
Ale nie oczekuj tez - zupelnie bez ataku - ze ktos postawi Ci diagnoze przez internet. Nie jezdz z tata czy z kimkolwiek innym po miescie nasluchujac, tylko wez samochod do warsztatu i niech ktos kumaty zajmie sie tematem.
W Warszawie z Subaru masz sie gdzie wybrac.
A na wypadek, gdyby to jednak miala byc panewka - im mniej jezdzisz z uszkodzona, tym lepiej.

Pozdrawiam
Jacek "AMI" Rudowski

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 16 maja 2009, o 20:37

Wiem, że nikt nie postawi diagnozy przez internet, ale po prostu chciałbym się dowiedzieć, co to może być, żeby wiedzieć o co pytać w warsztacie.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 16 maja 2009, o 20:43

to może być milion pięćset różnych rzeczy, jak będziesz pytał o naprawę - spytaj przy okazji o swapa z wrx aż sam jestem ciekaw czy to nie podobne pieniążki :thumb:

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 16 maja 2009, o 21:09

Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)
Jeżeli zepsute panewki w Forysiu brzmią mniej więcej tak jak tu to to nie jest to. Tak czy inaczej, wybiorę się w poniedziałek... zacznę od ASO, bo najbliżej.

filester
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Scooby GT

Post 17 maja 2009, o 00:00

Paul_78 pisze:Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)
Jeżeli zepsute panewki w Forysiu brzmią mniej więcej tak jak tu to to nie jest to. Tak czy inaczej, wybiorę się w poniedziałek... zacznę od ASO, bo najbliżej.
Kiedyś rozebrałem silnik Hyundaia z takimi dźwiękami - szukałem panewek. Ale niektórych korbowodowych juz nie było. Moim zdaniem to może być wczesna faza kończących się panewek.
pablonas pisze:Paul_78, nie mam dobrych wieści :-( Mnie to wygląda na dźwięk panewki :-|

Dokładnie tak hałasował silnik w Żabie. Panewka się nie obróciła tylko pojawił się na niej luz. Charakterystyczne w tym dźwięku jest właśnie to, że występuje tylko przy stosunkowo niskich obrotach i równomiernej jeździe - rozpędzanie i hamowanie silnikiem powoduje, że dźwięk o którym mówisz cichnie.

Niech ktoś kumaty to jeszcze osłucha bo być może się mylę (i życzę Ci tego z całego serca)... ale raczej szykuj kasę na remont :-|
Padły Ci na korbach czy na wale?

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 17 maja 2009, o 07:51

Na korbowodzie. Jednym.

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 17 maja 2009, o 08:19

Paul_78 pisze:Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)
oczywiście, że STi ....

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 maja 2009, o 17:37

ET także realcjonował dźwięk, jako plastikowy.
Okazało się, że niestety panweka...
Dolce far niente ;-)

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 17 maja 2009, o 22:17

FUX pisze:ET także realcjonował dźwięk, jako plastikowy.
Okazało się, że niestety panweka...

ET = ?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 17 maja 2009, o 22:26

Metaliczny jest jak występuje praca metal/metal a to jest już po awarii, może u Ciebie jest luz i jeszcze niejest to metal o metal...a może być jakaś osłona, zawor i tryliard innych rzeczy.

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 maja 2009, o 07:56

Azrael pisze:Metaliczny jest jak występuje praca metal/metal a to jest już po awarii, może u Ciebie jest luz i jeszcze niejest to metal o metal...a może być jakaś osłona, zawor i tryliard innych rzeczy.
To co, podjechać do Was? ;)

Na luzie niczego nie słychać, ujawnia się to przy jeździe powyżej 100 km/h, IV bieg, 3000+ obrotów. Dlatego nie wiem, czy warto jechać do pewnego ASO, gdzie pewnie przejadą się na tyłach warsztatu i stwierdzą, że niczego niezwykłego nie usłyszeli. Już sam cholera nie wiem, może to tak ma być? To nie jest dźwięk "dodatkowy" jak silnik i coś jeszcze, tylko jakby inny ton silnika.

marsd
0 gwiazdek
Auto: Outback 2,5

Post 21 maja 2009, o 15:21

A jak zapytam, tak trochę w temacie, a trochę nie ;-) czy jest gdzieś na forum link do dźwięku silnika OBK 2,5 na biegu jałowym?
Chodzi mi o dźwięk silnika w super stanie, taki wzorzec dźwięku boxera Subaru, który powinien być przechowywany w Sevres pod Paryżem ;-)
Dzięki temu taki laik jak ja będzie mógł choć trochę stwierdzić, czy silnik chodzi ok, czy jest z nim coś nie tak :-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 21 maja 2009, o 15:31

Paul_78,
Paul_78 pisze: Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)

Pewnie. Po co sam silnik wymieniać skoro można od razu z silnikiem skrzynię, wał, szpery, półosie i jeszcze kilka rzeczy. :whistle:
pablonas pisze:Nie znam stołecznych kosztów robocizny... ale z 8 - 10 k pln pewnie wyjdzie.
W aso 10 nie wystarczy (delikatnie mówiąc), a poza aso to za mniej niż 8 będzie się miało wzmacniane, a nie serię. ;-)

wojtekch
0 gwiazdek
Auto: było Subaru Forester S-Turbo 99, jest OBK 2.5 AT

Post 21 maja 2009, o 18:58

marsd pisze: A jak zapytam, tak trochę w temacie, a trochę nie ;-) czy jest gdzieś na forum link do dźwięku silnika OBK 2,5 na biegu jałowym?
Chodzi mi o dźwięk silnika w super stanie, taki wzorzec dźwięku boxera Subaru, który powinien być przechowywany w Sevres pod Paryżem ;-)
Dzięki temu taki laik jak ja będzie mógł choć trochę stwierdzić, czy silnik chodzi ok, czy jest z nim coś nie tak :-)

Tu jest link do dźwięku silnika EJ25 OBK z piston slap . To jest chyba wzorzec z piston slap :o

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 22 maja 2009, o 08:21

wojtekch pisze:
marsd pisze: A jak zapytam, tak trochę w temacie, a trochę nie ;-) czy jest gdzieś na forum link do dźwięku silnika OBK 2,5 na biegu jałowym?

Tu jest link do dźwięku silnika EJ25 OBK z piston slap . To jest chyba wzorzec z piston slap :o
No coś takiego właśnie jest, tylko na luzie nie słychać.

marsd
0 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 10:19

to już nie wiem, czy ten dieslowski klekot to normalna rzecz, czy nie?

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 22 maja 2009, o 17:31

Paul_78, jest już jakaś diagnoza?

Paul_78
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 maja 2009, o 08:25

pablonas pisze:Paul_78, jest już jakaś diagnoza?
W poniedziałek-wtorek fachowiec będzie osłuchiwał. Jak on stwierdzi, że coś nie halo, to jadę do mechanika.

marsd
0 gwiazdek

Post 23 maja 2009, o 09:49

A co sądzicie o tym silniku? Wydaje normalny dźwięk?

ODPOWIEDZ