Co za cholera? A może to tak jest po prostu, a ja wcześniej nie zwróciłem uwagi?
Dziwny (?) dźwięk silnika
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Dziwny (?) dźwięk silnika
Sprawa przedstawia się następująco: Forester 2.0XT, MY'03. 103 tys. przebiegu, rozrząd dopiero co zrobiony. Po przekroczeniu 3 tys. obrotów silnik zaczyna pracować głośniej (co jest normalne) ale i inaczej, słychać jakby terkotanie? Nie ma tego przy przyspieszaniu, pojawia się przy jeździe stałym tempem, powyżej 3 tys. Działo się też przed wymianą rozrządu, w serwisie powiedziałem, że tak się dzieje i w końcu nie wiem, czy sprawdzali, czy nie.
Powiedzieli, że mogło być od paska rozrządu.
Co za cholera? A może to tak jest po prostu, a ja wcześniej nie zwróciłem uwagi?
Re: Dziwny (?) dźwięk silnika
mam wątpliwości czy ktoś ci z tak lakonicznego opisu wywróży.
w stolicy masz masę miejsc gdzie ktoś może forka osłuchać, aso widzę skasowało najpewniejszy kawałek tortu i w diagnozę bawić się nie chcieli bo to kłopoty itd.
w stolicy masz masę miejsc gdzie ktoś może forka osłuchać, aso widzę skasowało najpewniejszy kawałek tortu i w diagnozę bawić się nie chcieli bo to kłopoty itd.
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
- Polubione posty: 0
Paul_78, nie mam dobrych wieści
Mnie to wygląda na dźwięk panewki 
Dokładnie tak hałasował silnik w Żabie. Panewka się nie obróciła tylko pojawił się na niej luz. Charakterystyczne w tym dźwięku jest właśnie to, że występuje tylko przy stosunkowo niskich obrotach i równomiernej jeździe - rozpędzanie i hamowanie silnikiem powoduje, że dźwięk o którym mówisz cichnie.
Niech ktoś kumaty to jeszcze osłucha bo być może się mylę (i życzę Ci tego z całego serca)... ale raczej szykuj kasę na remont
Dokładnie tak hałasował silnik w Żabie. Panewka się nie obróciła tylko pojawił się na niej luz. Charakterystyczne w tym dźwięku jest właśnie to, że występuje tylko przy stosunkowo niskich obrotach i równomiernej jeździe - rozpędzanie i hamowanie silnikiem powoduje, że dźwięk o którym mówisz cichnie.
Niech ktoś kumaty to jeszcze osłucha bo być może się mylę (i życzę Ci tego z całego serca)... ale raczej szykuj kasę na remont
- pablonas
- 5 gwiazdek
- Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
- Polubił: 1 raz
Nie znam stołecznych kosztów robocizny... ale z 8 - 10 k pln pewnie wyjdzie. Zależy jeszcze co się okaże po rozbiórce i rewizji silnika. Ile gratów trzeba będzie wymienić, a które nie będą związane z usterką panewki.
Przejechałem się z ojcem, stwierdził, że co jak co, ale panewka to nie jest. Na luzie nie słychać niczego. Właściwie podczas jazdy po mieście też nie było słychać tak, jak w trasie. Zepsuta panewka powinna chyba wydawać dźwięk metaliczny?
Zepsuta panewka wydaje dzwiek terkotania.
Ale nie oczekuj tez - zupelnie bez ataku - ze ktos postawi Ci diagnoze przez internet. Nie jezdz z tata czy z kimkolwiek innym po miescie nasluchujac, tylko wez samochod do warsztatu i niech ktos kumaty zajmie sie tematem.
W Warszawie z Subaru masz sie gdzie wybrac.
A na wypadek, gdyby to jednak miala byc panewka - im mniej jezdzisz z uszkodzona, tym lepiej.
Pozdrawiam
Ale nie oczekuj tez - zupelnie bez ataku - ze ktos postawi Ci diagnoze przez internet. Nie jezdz z tata czy z kimkolwiek innym po miescie nasluchujac, tylko wez samochod do warsztatu i niech ktos kumaty zajmie sie tematem.
W Warszawie z Subaru masz sie gdzie wybrac.
A na wypadek, gdyby to jednak miala byc panewka - im mniej jezdzisz z uszkodzona, tym lepiej.
Pozdrawiam
Jacek "AMI" Rudowski
Wiem, że nikt nie postawi diagnozy przez internet, ale po prostu chciałbym się dowiedzieć, co to może być, żeby wiedzieć o co pytać w warsztacie.
to może być milion pięćset różnych rzeczy, jak będziesz pytał o naprawę - spytaj przy okazji o swapa z wrx aż sam jestem ciekaw czy to nie podobne pieniążki 
Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)
Jeżeli zepsute panewki w Forysiu brzmią mniej więcej tak jak tu to to nie jest to. Tak czy inaczej, wybiorę się w poniedziałek... zacznę od ASO, bo najbliżej.
Jeżeli zepsute panewki w Forysiu brzmią mniej więcej tak jak tu to to nie jest to. Tak czy inaczej, wybiorę się w poniedziałek... zacznę od ASO, bo najbliżej.
Kiedyś rozebrałem silnik Hyundaia z takimi dźwiękami - szukałem panewek. Ale niektórych korbowodowych juz nie było. Moim zdaniem to może być wczesna faza kończących się panewek.Paul_78 pisze:Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)
Padły Ci na korbach czy na wale?pablonas pisze:Paul_78, nie mam dobrych wieściMnie to wygląda na dźwięk panewki
oczywiście, że STi ....Paul_78 pisze:Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)
ET także realcjonował dźwięk, jako plastikowy.
Okazało się, że niestety panweka...
Dolce far niente 
FUX pisze:ET także realcjonował dźwięk, jako plastikowy.
ET = ?
Metaliczny jest jak występuje praca metal/metal a to jest już po awarii, może u Ciebie jest luz i jeszcze niejest to metal o metal...a może być jakaś osłona, zawor i tryliard innych rzeczy.
To co, podjechać do Was? ;)Azrael pisze:Metaliczny jest jak występuje praca metal/metal a to jest już po awarii, może u Ciebie jest luz i jeszcze niejest to metal o metal...a może być jakaś osłona, zawor i tryliard innych rzeczy.
Na luzie niczego nie słychać, ujawnia się to przy jeździe powyżej 100 km/h, IV bieg, 3000+ obrotów. Dlatego nie wiem, czy warto jechać do pewnego ASO, gdzie pewnie przejadą się na tyłach warsztatu i stwierdzą, że niczego niezwykłego nie usłyszeli. Już sam cholera nie wiem, może to tak ma być? To nie jest dźwięk "dodatkowy" jak silnik i coś jeszcze, tylko jakby inny ton silnika.
A jak zapytam, tak trochę w temacie, a trochę nie
czy jest gdzieś na forum link do dźwięku silnika OBK 2,5 na biegu jałowym?
Chodzi mi o dźwięk silnika w super stanie, taki wzorzec dźwięku boxera Subaru, który powinien być przechowywany w Sevres pod Paryżem
Dzięki temu taki laik jak ja będzie mógł choć trochę stwierdzić, czy silnik chodzi ok, czy jest z nim coś nie tak
Chodzi mi o dźwięk silnika w super stanie, taki wzorzec dźwięku boxera Subaru, który powinien być przechowywany w Sevres pod Paryżem
Dzięki temu taki laik jak ja będzie mógł choć trochę stwierdzić, czy silnik chodzi ok, czy jest z nim coś nie tak
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
Paul_78,
Pewnie. Po co sam silnik wymieniać skoro można od razu z silnikiem skrzynię, wał, szpery, półosie i jeszcze kilka rzeczy.

Paul_78 pisze: Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)
Pewnie. Po co sam silnik wymieniać skoro można od razu z silnikiem skrzynię, wał, szpery, półosie i jeszcze kilka rzeczy.
W aso 10 nie wystarczy (delikatnie mówiąc), a poza aso to za mniej niż 8 będzie się miało wzmacniane, a nie serię.pablonas pisze:Nie znam stołecznych kosztów robocizny... ale z 8 - 10 k pln pewnie wyjdzie.
-
wojtekch
- 0 gwiazdek
- Auto: było Subaru Forester S-Turbo 99, jest OBK 2.5 AT
- Polubił: 0
marsd pisze: A jak zapytam, tak trochę w temacie, a trochę nieczy jest gdzieś na forum link do dźwięku silnika OBK 2,5 na biegu jałowym?
Dzięki temu taki laik jak ja będzie mógł choć trochę stwierdzić, czy silnik chodzi ok, czy jest z nim coś nie tak![]()
Tu jest link do dźwięku silnika EJ25 OBK z piston slap . To jest chyba wzorzec z piston slap
No coś takiego właśnie jest, tylko na luzie nie słychać.wojtekch pisze:marsd pisze: A jak zapytam, tak trochę w temacie, a trochę nieczy jest gdzieś na forum link do dźwięku silnika OBK 2,5 na biegu jałowym?
Dzięki temu taki laik jak ja będzie mógł choć trochę stwierdzić, czy silnik chodzi ok, czy jest z nim coś nie tak![]()
Tu jest link do dźwięku silnika EJ25 OBK z piston slap . To jest chyba wzorzec z piston slap
to już nie wiem, czy ten dieslowski klekot to normalna rzecz, czy nie?
W poniedziałek-wtorek fachowiec będzie osłuchiwał. Jak on stwierdzi, że coś nie halo, to jadę do mechanika.pablonas pisze:Paul_78, jest już jakaś diagnoza?