Co za cholera? A może to tak jest po prostu, a ja wcześniej nie zwróciłem uwagi?
Kiedyś rozebrałem silnik Hyundaia z takimi dźwiękami - szukałem panewek. Ale niektórych korbowodowych juz nie było. Moim zdaniem to może być wczesna faza kończących się panewek.Paul_78 pisze:Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)
Jeżeli zepsute panewki w Forysiu brzmią mniej więcej tak jak tu to to nie jest to. Tak czy inaczej, wybiorę się w poniedziałek... zacznę od ASO, bo najbliżej.
Padły Ci na korbach czy na wale?pablonas pisze:Paul_78, nie mam dobrych wieściMnie to wygląda na dźwięk panewki
Dokładnie tak hałasował silnik w Żabie. Panewka się nie obróciła tylko pojawił się na niej luz. Charakterystyczne w tym dźwięku jest właśnie to, że występuje tylko przy stosunkowo niskich obrotach i równomiernej jeździe - rozpędzanie i hamowanie silnikiem powoduje, że dźwięk o którym mówisz cichnie.
Niech ktoś kumaty to jeszcze osłucha bo być może się mylę (i życzę Ci tego z całego serca)... ale raczej szykuj kasę na remont
oczywiście, że STi ....Paul_78 pisze:Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)
Jeżeli zepsute panewki w Forysiu brzmią mniej więcej tak jak tu to to nie jest to. Tak czy inaczej, wybiorę się w poniedziałek... zacznę od ASO, bo najbliżej.
FUX pisze:ET także realcjonował dźwięk, jako plastikowy.
Okazało się, że niestety panweka...
To co, podjechać do Was? ;)Azrael pisze:Metaliczny jest jak występuje praca metal/metal a to jest już po awarii, może u Ciebie jest luz i jeszcze niejest to metal o metal...a może być jakaś osłona, zawor i tryliard innych rzeczy.
Paul_78 pisze: Spytam, może od razu o swap z sti, co się będę na drobne rozmieniał :)
W aso 10 nie wystarczy (delikatnie mówiąc), a poza aso to za mniej niż 8 będzie się miało wzmacniane, a nie serię.pablonas pisze:Nie znam stołecznych kosztów robocizny... ale z 8 - 10 k pln pewnie wyjdzie.
marsd pisze: A jak zapytam, tak trochę w temacie, a trochę nieczy jest gdzieś na forum link do dźwięku silnika OBK 2,5 na biegu jałowym?
Chodzi mi o dźwięk silnika w super stanie, taki wzorzec dźwięku boxera Subaru, który powinien być przechowywany w Sevres pod Paryżem
Dzięki temu taki laik jak ja będzie mógł choć trochę stwierdzić, czy silnik chodzi ok, czy jest z nim coś nie tak![]()
No coś takiego właśnie jest, tylko na luzie nie słychać.wojtekch pisze:marsd pisze: A jak zapytam, tak trochę w temacie, a trochę nieczy jest gdzieś na forum link do dźwięku silnika OBK 2,5 na biegu jałowym?
Chodzi mi o dźwięk silnika w super stanie, taki wzorzec dźwięku boxera Subaru, który powinien być przechowywany w Sevres pod Paryżem
Dzięki temu taki laik jak ja będzie mógł choć trochę stwierdzić, czy silnik chodzi ok, czy jest z nim coś nie tak![]()
Tu jest link do dźwięku silnika EJ25 OBK z piston slap . To jest chyba wzorzec z piston slap
W poniedziałek-wtorek fachowiec będzie osłuchiwał. Jak on stwierdzi, że coś nie halo, to jadę do mechanika.pablonas pisze:Paul_78, jest już jakaś diagnoza?