Witam
poszukuje wzorów oraz schematu na rozkład mas bezwładności pierwszego i drugiego rzędu silników spalinowych typu boxer.
W wielu książkach jest rozkład tego silnika ale to nie jest boxer, ponieważ tam dwa korbowody są zamocowane na tym samym czopie wału, niestety to jest silnik widlasty o kącie rozwidlenia 180 stopni.
Czy ktoś posiada jakieś materiały na ten temat??
Masy bezwładności
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Re: Masy bezwładności
W B4 siły masowe pierwszego i drugiego rzędu się znoszą.
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
deLux pisze:no to mamy V4 nie boxery, dwa subaraki to już V8 i to poważnie wygląda
ja tam się nie znam, ale: jeśli masz wzory na układy widlaste, które uwzględniają kąty podstawiasz 180 i masz wzory na niby-boxera subarowskiego
Dlaczego "niby boxera"?
cytrus69 pisze: silnik widlasty o kącie rozwidlenia 180

no i proszę się nie obrażać ja wszak jestem członkiem Kościoła Subaru (jakby coś to ja pierwszy wymyśliłem

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Ale cytrus69 własnie napisał, że tylko o takim silniku znalazł info odnośnie momentów bezwładności, a on nie jest boxerm, jak ten w Subaru, czy dajmy na to w Porsche czy czymś tam jeszcze.deLux pisze:cytrus69 pisze: silnik widlasty o kącie rozwidlenia 180
no i proszę się nie obrażać ja wszak jestem członkiem Kościoła Subaru (jakby coś to ja pierwszy wymyśliłem)
Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post

zaimki, interpunkcja itd. chyba faktycznie są przynajmniej dwie interpretacje
no dobra, zatem subarowski boxer liczyłbym jak dwie przeciwsobne rzędówki o ilości cylindrów będącej najmniejszą parzystą liczbą naturalną większą od 0
a może ktoś chce podyskutować o różnicy między mikrokontrolerami a mikroprocesorami?
no dobra, zatem subarowski boxer liczyłbym jak dwie przeciwsobne rzędówki o ilości cylindrów będącej najmniejszą parzystą liczbą naturalną większą od 0

a może ktoś chce podyskutować o różnicy między mikrokontrolerami a mikroprocesorami?
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Tu nie ma żadnych dwóch interpretacji.deLux pisze:są przynajmniej dwie interpretacje
Boxer to taki silnik, w którym tłoki pracują przeciwbieżnie. Czyli albo oba z pary idą w górę (w stronę głowic), albo w dół.
V-ileś-tam o rozwarciu 180 stopni będzie miał tak, że jak jeden idzie w dół, to drugi w górę.
I tu naprawdę nie ma co kombinować.