Forester - wymiana żarówek - CZARNA ROZPACZ
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
- Auto: Czarny karawan na gnojówkę
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Forester - wymiana żarówek - CZARNA ROZPACZ
Wczoraj stwierdzilem brak postojowego z przodu. Zszedlem dzisiaj radosnie z narzedziami do garazu zeby zrobic z tym porzadek i sie zalamalem. Musialbym chyba pol przodu rozebrac, akumulator wyjac zeby sobie wymienic glupia zarowke. Krew mnie normalnie zalala.
Dla polepszenia humoru rozebralem tylne lampy. Zero problemu. Wymiana jest banalnie prosta. Inna sprawa, ze zarowek nie mozna "prawie" nigdzie kupic. Zwiedzilem stacje BP, Shell, PKN Orlen. Pojechalem do supermarketu samochodowego i tez nie maja. Pojechalem do drugiego w Piasecznie przy LeroyMerlin i tam mieli... JEDNA SZTUKE.
I teraz wez czlowieku niech ci np. kierunek w trasie padnie i trafisz na upierdliwego gliniarza. Pozostaje laweta i nagle sie okaze, ze bedzie to najdrozsza wymiana zarowki na swiecie.
Dla polepszenia humoru rozebralem tylne lampy. Zero problemu. Wymiana jest banalnie prosta. Inna sprawa, ze zarowek nie mozna "prawie" nigdzie kupic. Zwiedzilem stacje BP, Shell, PKN Orlen. Pojechalem do supermarketu samochodowego i tez nie maja. Pojechalem do drugiego w Piasecznie przy LeroyMerlin i tam mieli... JEDNA SZTUKE.
I teraz wez czlowieku niech ci np. kierunek w trasie padnie i trafisz na upierdliwego gliniarza. Pozostaje laweta i nagle sie okaze, ze bedzie to najdrozsza wymiana zarowki na swiecie.
Re: Forester - wymiana żarówek - CZARNA ROZPACZ
Pozycyjne można przeboleć, reflektorowe, jak piszesz z wyciąganiem aku, kierunków jeszcze nie robiłem...
Dolce far niente 

Tasior_Miedziak, sama myślałam o założeniu takiego wątku, ale uznałam, że skoro nikt się nie uskarża, to pewnie tylko mi to nie wychodzi
.
Tył spoko, bez problemu. Ale reflektory...
. Szczęście nie zdarzyło mi się w trasie, ale na miejscu i owszem. Jechałam do mechanika
, bez śrubokrętu trudno sobie poradzić. W hondzie civic było tak samo. Co za patent wymyślili, ech... 

Tył spoko, bez problemu. Ale reflektory...

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Ależ co wy opowiadacie. W instrukcji obsługi jest wszystko napisane. Na stronie 207. Przeczytajmy. Wymiana żarówek. Przednie kierunkowskazy i światła postojowe. Co my tu mamy...
"Wymiana w/w żarówek jest bardzo skomplikowana. Radzimy skorzystać z pomocy ASO Subaru"
I tyle. Fajne
"Wymiana w/w żarówek jest bardzo skomplikowana. Radzimy skorzystać z pomocy ASO Subaru"
I tyle. Fajne

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Ja w Legacy już trzeci miesiąc bez postojówki jeżdżę. Próbowałem, ale nie mam pojęcia jak ją wyjąć... W środę jadę do Jarka, niech on kombinujeKonto usunięte pisze: Ależ co wy opowiadacie. W instrukcji obsługi jest wszystko napisane. Na stronie 207. Przeczytajmy. Wymiana żarówek. Przednie kierunkowskazy i światła postojowe. Co my tu mamy...

Spróbujcie wymienić w oplu tigrze 

Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Jakiś czas temu w Auto Świecie było zestawienie pt. "ile czasu zajmuje wymiana żarówki reflektora przedniego". Nie pamiętam szczegółów, ale wizyta w ASO to była norma. Rekordzista wymagał zdjęcia przedniego zderzakaKruszyn pisze: Spróbujcie wymienić w oplu tigrze![]()

-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
Tak sie zastanawiam, co kierowalo autorami takich rozwiazan? Nie wiem, czy oni chcieli zrobic na zlosc przyszlym uzytkownikom? Rece opadaja.
Nie ma wyjscia, "trza" sie bedzie "naumić". Powertuje jutro manual od Forka, moze mnie oswieci. Dalem rade z podsufitka, prawie calym kokpitem to moze dam rade wymienic zarowke? Pozyjemy, zobaczymy. Inna sprawa, ze nie wiem czy warto. Dla mnie to bedzie pewnie pol dnia dlubaniny z wydrukowanymi manualami. Nie wiem czy to jest warte pewnie 100 PLN, ktore trzeba bedzie zaplacic w warsztacie za wymiane.
Moze na TheForum jest jakis ginekolog amator ze sprawnymi palcami? Wpadlby jutro do mnie, to moze bysmy dali rade? Kupie piwo, muzyke sie skombinuje. Kto wie co z tego wyjdzie? He he he
Nie ma wyjscia, "trza" sie bedzie "naumić". Powertuje jutro manual od Forka, moze mnie oswieci. Dalem rade z podsufitka, prawie calym kokpitem to moze dam rade wymienic zarowke? Pozyjemy, zobaczymy. Inna sprawa, ze nie wiem czy warto. Dla mnie to bedzie pewnie pol dnia dlubaniny z wydrukowanymi manualami. Nie wiem czy to jest warte pewnie 100 PLN, ktore trzeba bedzie zaplacic w warsztacie za wymiane.
Moze na TheForum jest jakis ginekolog amator ze sprawnymi palcami? Wpadlby jutro do mnie, to moze bysmy dali rade? Kupie piwo, muzyke sie skombinuje. Kto wie co z tego wyjdzie? He he he
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, o 23:01 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 2 razy.
Godlik pisze: Rekordzista wymagał zdjęcia przedniego zderzaka![]()
W sensie EVO? ;)

411KM @ 575Nm
- Godlik
- 6 gwiazdek
Ale za to jaka satysfakcjaTasior_Miedziak pisze: Dla mnie to bedzie pewnie pol dnia dlubaniny z wydrukowanymi manualami. Nie wiem czy to jest warte pewnie 100 PLN, ktore trzeba bedzie zaplacic w warsztacie za wymiane.

Myślisz, że aż 100PLN?

Nie, na pewno nie Evo. W tabelce były same 'cywilne' auta.owoc666 pisze: W sensie EVO? ;)
Eeee..., no co Ty. U mnie zrobili to za "dziękuję", a kiedyś w hondzie pracownik stacji benzynowej pomógł za 10 złTasior_Miedziak pisze: Nie wiem czy to jest warte pewnie 100 PLN, ktore trzeba bedzie zaplacic w warsztacie za wymiane.

Chciałam dodać, że żarówki do forestera są bez problemu dostępne na stacjach CPNTasior_Miedziak pisze: Zwiedzilem stacje BP, Shell, PKN Orlen.

Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
- Godlik
- 6 gwiazdek
eeee, a są jeszcze takie stacje?Doxa pisze: Chciałam dodać, że żarówki do forestera są bez problemu dostępne na stacjach CPN![]()

- grzywaczewski
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza 2.5 N/A '07
Wymienialem z miesiac temu zarowki 'na lepsze' w Imprezie. Na luziku, w przyjemny dzien... 1,5h czasu. Teraz mam praktyke, wiec pewnie w 45 min. bym ogarnal. Z lewej wystarczylo odkrecic mocowanie aku i wlew do spryskiwaczy, z prawej zdemontowac kawalek dolotu. Dwa srubokrety (plaski i krzyzak) i dwa klucze. Mijania i drogowe jeszcze jako-tako, ale pozycyjne W5W masakra. Nie podjalbym sie tego w trasie, w zla pogode lub przy goracym silniku. Nie wiem co za kreton to zaprojektowal 
Dla porownania, kumpel w Lacer Sedan 1.8 zrobil to samo w 5 minut... i jeszcze sie ze mnie nasmiewa

Dla porownania, kumpel w Lacer Sedan 1.8 zrobil to samo w 5 minut... i jeszcze sie ze mnie nasmiewa

- Godlik
- 6 gwiazdek
w GTku wymiana pozycyjnych to też 5 minut. w Legacy 2004 jakaś masakra...grzywaczewski pisze: ale pozycyjne W5W masakra. Nie podjalbym sie tego w trasie, w zla pogode lub przy goracym silniku. Nie wiem co za kreton to zaprojektowal
Dla porownania, kumpel w Lacer Sedan 1.8 zrobil to samo w 5 minut... i jeszcze sie ze mnie nasmiewa![]()
No! Gdzieniegdzie jeszcze sąGodlik pisze: eeee, a są jeszcze takie stacje?![]()

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Godlik pisze: w GTku wymiana pozycyjnych to też 5 minut. w Legacy 2004 jakaś masakra...
Z tego co pamiętam w legacu, to prawa żarówka - wystarczy odkręcić wlot powietrza i już. Lewa wymaga odkręcenia mocowania wlewu płynu do spryskiwacza i posiadania szczupłych, sprawnych dłoni. W wypadku dłoni niesprawnych trzeba ruszyć aku

Godlik pisze: w Legacy 2004 jakaś masakra...
No to mnie pocieszyłeś....

A mi właśnie dzisiaj na skutek zalanego wodą rozszczelnionego reflektora walnęła żarówka xenonowa w Subarbie. Boję się myśleć... i o cenie i o wymianie... 

barbie, chyba nie jest to duży koszt 

Kruszyn, jeśli na allegro kosztuje 250zł, to w ASO... http://www.allegro.pl/item643163719_zar ... _nowa.html 

-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
2.0 znowu górą!
W Imprezie do wymiany żarówek wystarczy jeden klucz, taki jakim się aku odkręca, nim też można dolot z drugiej strony i to wszystko.
Czy wam też bez przerwy padają tylne żarówki podświetlające tablicę rejestracyjną?

W Imprezie do wymiany żarówek wystarczy jeden klucz, taki jakim się aku odkręca, nim też można dolot z drugiej strony i to wszystko.
Czy wam też bez przerwy padają tylne żarówki podświetlające tablicę rejestracyjną?
- Arti
- 6 gwiazdek
- Auto: GT Rally Car & STI GH
barbie, ale jeśli uznają Ci rozszczelniony reflektor (a muszą uznać!) to moim zdaniem i lampę wyładowczą wymienią jako konsekwencje jej pracy w wilgoci. Głowa do góry.

Tak, tylko że na reflektor czekam już od... cholery i ciut ciut i jeszcze se pewnie poczekam, a żarówka nie działa już teraz. I co mam zrobić? Wiesz jak tu w okolicy nas lubią, więc są szanse że dość szybko się ktoś dowali do braku światła. A nie wydam 250zł na żarówkę po to żeby zaraz znowu walnęła, bo oczekiwanie na wiadomość o reflektorze pozwoli mi przejść na emeryturę... 

-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
Kolega z biura mi sie chwalil ostatnio ze w ASO Audi wymiana wlasnie kosztuje stowke. Jego to w ogole szlag trafia, bo w jego A4 musi to robic srednio co 2-3 miesiaceGodlik pisze: Myślisz, że aż 100PLN?

-
Tasior_Miedziak
- 4 gwiazdki
Wszystko jest proste jak sie to wieDoxa pisze: To trwa 2 minutki, trzeba tylko odkręcić tą "osłonkę" od wewnątrz, żeby wsadzić rękę.

Jak pierwszy raz zdejmowalem podsufitke, to zajelo mi to prawie cala sobote. Za drugim razem... godzine z zalozeniem z powrotem

Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, o 01:46 przez Tasior_Miedziak, łącznie zmieniany 2 razy.