Napięcie ładowania a automat

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
ewemarkam
3 gwiazdki
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Forester '98 2.0 N/A AT
Polubił: 0
Polubione posty: 18 razy

Napięcie ładowania a automat

Post 6 sty 2019, o 21:56

Witam
Jak w temacie, zastanawia mnie jedna rzecz. Od kiedy kupiłem sobie kiedyś ładowarkę z wyświetlaniem napięcia w instalacji. Z ciekawości sprawdziłem na zasilaczu laboratoryjnym itd czy przypadkiem wskaz nie jest przekłamany. Ale działa dobrze, 12V to 12V nie mniej i nie więcej. Ale do rzeczy. Zauważyłem że gdy mam lewarek na D i stoję na światłach to napięcie ładowania (napięcie w zapalniczce) spada do ok 12.8V. Na włączonych światłach. Gdy je wyłącze to wzrasta do ok 13.5V, Gdy przełącze na P to czy z wlączonymi światłami czy z wyłączonymi, utrzymuje się na poziomie 14.2V. Porównywałem to z napięciem mierzonym na akumulatorze i się to pokrywa. Rozumiem że obroty są obniżone bo silnik napędza konwerter, ten chce skrzynie a ja mam hamulec wciśnięty. Ale jest to normalne zachowanie czy mam coś z alternatorem? Akumulator jest "nowy" zakupiony w marcu zeszłego roku. W miarę możliwości niech ktoś kto ma automat to zweryfikuje u Siebie.



lutek34
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Lokalizacja: Krosno
Auto: '08 Subaru Tribeca 3.6l+LPG BRC P&D Plus
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 4 razy

Napięcie ładowania a automat

Post 6 sty 2019, o 22:49

Masz jakiś problem z odpaleniem po dłuższym nieużywaniu samochodu? Jak nie to nie doszukuj się problemu tam gdzie go nie ma.

ewemarkam
3 gwiazdki
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Auto: Forester '98 2.0 N/A AT
Polubił: 0
Polubione posty: 18 razy

Napięcie ładowania a automat

Post 6 sty 2019, o 22:58

Nie mam problemów żadnych. To jest sprawa która mnie nurtuje. Jeśli nie jesteś w stanie mi odpowiedzieć to dzięki. Może ktoś inny sprawdzi i potwierdzi czy ten typ tak ma.

dzixd
Awatar użytkownika
Moderator działu
Lokalizacja: Dziki Zachód
Auto: Legacy IV "prawie spec b h6" i legacy II 2.2 my 96
Polubił: 0
Polubione posty: 96 razy

Napięcie ładowania a automat

Post 6 sty 2019, o 23:21

Moim zdaniem normalne, bo komputer skrzyni widzi że zaraz będzie jazda to czeka w gotowości żeby puszczać prund na elektrozawory. :giggle:
Po drugie jak stoisz na D to wciśnięty hamulec masz i światła stopu zapalone.
Tak na mój chłopski rozum, bo automatem może raz w życiu jechałem.

Wysłane z mojego mądrego telefonu

Jeździć nie umiem, ale się staram :mrgreen:
Naprawiać też nie umiem, ale się staram.
Konto usunięte pisze:
29 gru 2018, o 17:15
masz dobre serducho i ostrego pierdolca :lol: :thumb:
Obrazek

ODPOWIEDZ