Ratunku

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Tadek
0 gwiazdek
Auto: Subaru Impreza 1.6 1994
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Ratunku

Post 11 lip 2009, o 13:33

Witam wszystkich, mam problem z moją subaru imprezą 1.6 1994 roczek, otóż zapalanie mi szwankuje, raz mi zapala od razu, a raz to muszę kręcić z 3-4 razy by zapaliła, byłem u znajomego mechanik- elektronika to wypiął mi immobiliser bo coś szwankował(raz działał a raz nie) ale ten problem nie znikł do końca, co to może być? proszę o pomoc

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Re: Ratunku

Post 11 lip 2009, o 14:05

Jakiś tuzin rzeczy. Zacząłbym od przyjrzenia się oczywistym, kable świece, czujnik położenia wału i wałka

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 11 lip 2009, o 19:40

Czujnika położenia wałka nie ma w 1.6, jest tylko wału i to jego bym wyczyścił i wypsikał kontakt-sprayem na samym początku.

Tadek
0 gwiazdek

Post 12 lip 2009, o 09:13

Subaru pójdzie do mechanika, to przekaże mu wasze sugestie , dziękuje :->

Tadek
0 gwiazdek

Post 13 lip 2009, o 10:20

a czy możliwe jest, by immobiliser się na tyle popsuł by czasami odłączał a czasami nie? a może akumulator już klęka i nie pracuje jak należny, nie wiem ile ma latek ale jest bezobsługowy...

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat

Post 14 lip 2009, o 08:31

Tak, immo może Ci namieszać i autko nie zapali. W samochodzie żony ostatnio pojawił się taki problem, ale nie była to bezpośrednio wina samego immo. W kabel od immo do kompa podpiety był alarm, który niestety się uszkodził. Po zczytaniu błędów za każdym razem pojawiał się problem z immo. Po odłczeniu alarmu autko zapala.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 14 lip 2009, o 08:50

Skoro to rocznik '94, to raczej nie jest to fabryczny immobiliser, więc tym bardziej możliwe, że może mieszać.

MISIEK062006
2 gwiazdki
Auto: IMPREZA WRX

Post 15 lip 2009, o 09:43

może zawór zwrotny od paliwa nie trzyma czy jest takie coś że im dłużej stoi tym gożej? wedłóg mnie gdyby był to immo to w ogóle by nie odpalił

Tadek
0 gwiazdek

Post 15 lip 2009, o 20:50

Po namyśle i zbadaniu objawów, myślę że mogły pójść świece, bo mogą być już przepalone, albo po prostu stare, bo ja jest zimny silnik to zapala, a jak ciepły, to nie może chwycić, a tak poza tym to SUBARU IMPREZA to cudowne auto, tylko że je trochę za dużo ale nie można mieć wszystkiego

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator

Post 15 lip 2009, o 21:22

Tadek, powszechnie wiadomo, że Subaru jest bardzo czułe na złe świece i kable (np. nawet na nowych świecach marki Bosch nie chce zapalać).

Luk
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester 2.0 99r

Post 16 lip 2009, o 22:31

Podobny problem mialem kiedys z honda civic, ktora na cieplym silniku nie chciala palic. Kazdy z mechanikow mial rozne diagnozy. Na szczescie nie skonczylo sie wymiana wszystkich elementow elektronicznych w aucie bo okazalo sie ze byl to przekaznik pompy paliwa i przy nagrzanym aucie po prostu jej nie zalaczal.. A mianowicie byl na nim zimny lut. Wymontowalem, przelutowalem wszystkie luty i problem znikl. Moze subarynka naten sam problem choruje, w koncu tez przez skosniookich ludkow montowana. Pozdrawiam.

Tadek
0 gwiazdek

Post 17 lip 2009, o 21:15

Bergen pisze:Tadek, powszechnie wiadomo, że Subaru jest bardzo czułe na złe świece i kable (np. nawet na nowych świecach marki Bosch nie chce zapalać).
Oj to moje pierwsze subaru, i dopiero się uczę, jeszcze wiele przede mną

Tadek
0 gwiazdek

Post 19 lip 2009, o 11:06

A czy subaru to wasze jedyne autko w domu? czy raczej to jest wasza zabawka, którą wykorzystujecie w weekendy?, Subcia idzie do mechanika jutr;]

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 19 lip 2009, o 11:21

Tadek pisze: czy raczej to jest wasza zabawka, którą wykorzystujecie w weekendy?
Zabawka. Którą wykorzystuję codziennie na dojazdy do pracy i po bułki do sklepu. :mrgreen:

A posiadanie drugiego auta i tak byłaby kompletnie bez sensu, niegdy nie miałbym ochoty nim jeździć. No chyba, że ten drugi to byłby jakiś Prosiak ;-)

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 19 lip 2009, o 20:28

jarmaj pisze:
Tadek pisze: czy raczej to jest wasza zabawka, którą wykorzystujecie w weekendy?
Zabawka. Którą wykorzystuję codziennie na dojazdy do pracy i po bułki do sklepu. :mrgreen:

A posiadanie drugiego auta i tak byłaby kompletnie bez sensu, niegdy nie miałbym ochoty nim jeździć. No chyba, że ten drugi to byłby jakiś Prosiak ;-)
i subi zamienił byś na prosiaka jak tym jeździc wierchem??? :lol: :giggle: :lol:

jarmaj
6 gwiazdek

Post 19 lip 2009, o 20:55

Jasne że wierzchem. I to bez siodła (wersja dla hardcorów)! :mrgreen:

Tadek
0 gwiazdek

Post 19 lip 2009, o 21:01

jarmaj pisze:Jasne że wierzchem. I to bez siodła (wersja dla hardcorów)! :mrgreen:
Nie którzy lubią bez... :giggle: ja do takich nie należę, dzięki chłopaki za pomoc.... ile wam wasza suba spala na 100km? Mechanik zrobi robote i diablica będzie hulała jak wściekla

jarmaj
6 gwiazdek

Post 19 lip 2009, o 21:05

Tadek pisze:ile wam wasza suba spala na 100km

Nie chcesz wiedzieć. Uwierz. :mrgreen:

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 19 lip 2009, o 21:15

jarmaj pisze:
Tadek pisze:ile wam wasza suba spala na 100km

napewno chce chopak wiedzieć to mu powiem w stylu blondynki zawsze za 200zł od stacji do stacji :giggle:

leinad
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx,legacy diesel

Post 19 lip 2009, o 21:31

ile wam wasza suba spala na 100km
Przed kupnem oczywiście dużo czytałem na temat spalania i myślałem, że spokojnie dam radę zejść w okolice 10 :giggle:, teraz jak zejdę poniżej 12 (praca, dom, zakupy bez szaleństwa) to jestem zadowolony :-) . Po tych kilku miesiącach stwierdziłem, że pytanie się właściciela subaru o to ile pali nie ma sensu, bo to i tak jest bez znaczenia w porównaniu z tym co ten samochód "daje" :thumb:
Chociaż w tym wypadku chciałbym wiedzieć bo trochę czytam forum i wiem, że lubisz "jeździć". Obstawiam, że jak zejdziesz poniżej 15 w trasie to jest dobrze :thumb:

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 19 lip 2009, o 21:42

leinad pisze:
ile wam wasza suba spala na 100km
Przed kupnem oczywiście dużo czytałem na temat spalania i myślałem, że spokojnie dam radę zejść w okolice 10 :giggle:, teraz jak zejdę poniżej 12 (praca, dom, zakupy bez szaleństwa) to jestem zadowolony :-) . Po tych kilku miesiącach stwierdziłem, że pytanie się właściciela subaru o to ile pali nie ma sensu, bo to i tak jest bez znaczenia w porównaniu z tym co ten samochód "daje" :thumb:
Chociaż w tym wypadku chciałbym wiedzieć bo trochę czytam forum i wiem, że lubisz "jeździć". Obstawiam, że jak zejdziesz poniżej 15 w trasie to jest dobrze :thumb:
trasa 10-14 miasto 16-20 prawda jest bolesna a jazda przyjemna

jarmaj
6 gwiazdek

Post 19 lip 2009, o 21:43

leinad pisze: Chociaż w tym wypadku chciałbym wiedzieć bo trochę czytam forum i wiem, że lubisz "jeździć". Obstawiam, że jak zejdziesz poniżej 15 w trasie to jest dobrze :thumb:
To proszę bardzo (oczywiście wartości średnie, czasem jest trochę inaczej):
WRX
trasa 12,5 - 15
miasto 17-19

STi
trasa 15 - 17
miasto 20 - 25

Upalanie nie wiem, nie sprawdzałem, ale na Chlejedach parę kursów ze Srebrnej Góry w stronę Wolibórza i z powrotem (parę km w jedną stronę) pochłonęło przeszło pół baku, więc pewnie w okolicy 50 na 100

Nie liczę tu jazdy po autostradzie, bo tam wiadomo, zależy tylko od tego ile km/h się jedzie.

MISIEK062006
2 gwiazdki

Post 19 lip 2009, o 21:48

znam katmistrza który na kociołku nie jest w stanie przejechać 40km :-)

leinad
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx,legacy diesel

Post 19 lip 2009, o 22:05

Jarmaj dzięki za odpowiedź. Widzę, że muszę uczyć się jeździć (bo jak na razie jest nieciekawie), żeby swoje statystyki co do spalanie porawić :mrgreen:

Tadek
0 gwiazdek

Post 20 lip 2009, o 07:50

To prawda jest jaka jest, ale żadne auto nie daje takiego fanu z jazdy, pozdrawiam wszystkich posiadaczy Subaru

ODPOWIEDZ