wymiana rozrządu Legacy 2.0 125 km
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
wymiana rozrządu Legacy 2.0 125 km
Witam
czeka mnie wymiana rozrządu i chcoałbym to zrobić bez przepłacania ale na dobrych częściach. Zorientowałem się, ze sama wymiana wyjdzie taniej w 4T niz w Aso Mikołów ale mam watpliwości co do samego paska z częściami. W aso w zestawie jest pasek z czterema rolkami za 1335zł, w 4t kompletny rozrząd na oryginalnych częściach kosztuje 1506zł a w jednym ze sklepów internetowch polecanych na forum znalazłem komplet wraz z pompą wody za 1130zł. W skład tego kompletu wchodzi pasek Mitsuboshi, 3 rolki NSK/NTK ( nie wiem skąd róznica 1 rolki bo w komplecie z aso są 4 rolki), 5 uczelniaczy i napinacz hydrauliczny. Nie wiem która opcja będzie najlepszym wyborem. Jesli ktoś juz wymieniał rozrząd w takim sameym lub innym silniku i będzie mógł mi doradzić będę bardzo wdzięczny. Mam już 105500 km na liczniku więc chiałbym to jak najszybciej załatwić.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
czeka mnie wymiana rozrządu i chcoałbym to zrobić bez przepłacania ale na dobrych częściach. Zorientowałem się, ze sama wymiana wyjdzie taniej w 4T niz w Aso Mikołów ale mam watpliwości co do samego paska z częściami. W aso w zestawie jest pasek z czterema rolkami za 1335zł, w 4t kompletny rozrząd na oryginalnych częściach kosztuje 1506zł a w jednym ze sklepów internetowch polecanych na forum znalazłem komplet wraz z pompą wody za 1130zł. W skład tego kompletu wchodzi pasek Mitsuboshi, 3 rolki NSK/NTK ( nie wiem skąd róznica 1 rolki bo w komplecie z aso są 4 rolki), 5 uczelniaczy i napinacz hydrauliczny. Nie wiem która opcja będzie najlepszym wyborem. Jesli ktoś juz wymieniał rozrząd w takim sameym lub innym silniku i będzie mógł mi doradzić będę bardzo wdzięczny. Mam już 105500 km na liczniku więc chiałbym to jak najszybciej załatwić.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Re: wymiana rozrządu Legacy 2.0 125 km
bzzoin, upewnij się że porównujesz te same zestawy rozrządu. Silniki turbo mają inny ( i paradoksalnie tańszy) rozrząd.
W silniku wolnossącym są trzy rolki prowadzące (w tym jedna zębata) i jedna gładka napinająca (współpracująca z napinaczem).
http://picasaweb.google.com/jarek.hrysz ... 7752854722
http://www.subaru-impreza.org/forum/att ... mbly-6.jpg
Jesteś pewny, że posiadasz silnik DOHC (pięć uszczelniaczy)?
Napinacz hydrauliczny kwalifikuje się do wymiany tylko w przypadku wadliwej pracy istniejącego (rozszczelnienie, zacinanie się).
http://picasaweb.google.com/jarek.hrysz ... 7752854722
http://www.subaru-impreza.org/forum/att ... mbly-6.jpg
Jesteś pewny, że posiadasz silnik DOHC (pięć uszczelniaczy)?
Napinacz hydrauliczny kwalifikuje się do wymiany tylko w przypadku wadliwej pracy istniejącego (rozszczelnienie, zacinanie się).
Wszędzie gdzie pytałem podawałem w @ nr vin więc wykluczam, że podano mi ceny różnych zestawów, np. do silnika z turbo
Przecież to nie jest żaden argument.
Do swojego silnika powinieneś mieć cztery rolki (jedną do napinacza) i trzy uszczelniacze (pierścienie Simmera).
Do swojego silnika powinieneś mieć cztery rolki (jedną do napinacza) i trzy uszczelniacze (pierścienie Simmera).
Bergen, przy czym 3 uszczelniacze nie są częścią zestawu do wymiany rozrządu, a tylko czasem konieczne. Z resztą jak iść tak daleko to śruby do koła rozrządu i same koła powinny być z uszczelniaczami bo też potrafią nie przezyć wymiany....
Piszę o uszczelniaczach aby wskazać, że zestaw z pięcioma nie jest właściwy.
Inna sprawa, że lubią one przeciekać, więc przy okazji wymiany rozrządu warto je wymienić.
Inna sprawa, że lubią one przeciekać, więc przy okazji wymiany rozrządu warto je wymienić.
dzięki Bergen za wyjaśnienie kwestii napinacza i rolek, czekam jeszcze na odpowiedź z 4T co oni rozumieją jako kompletny rozrząd
bzzoin pisze: czekam jeszcze na odpowiedź z 4T co oni rozumieją jako kompletny rozrząd
komplet rolek, napinacz hydrauliczny i pasek
bzzoin, nie wiem którego typu masz (stary czy nowy) jeden 459 (ale dodatkowa rolka do niego jest) drugi 500.
Odswieze nieco temat, zeby nie zakladac nowego watku.
Musze wymienic rozrzad w Legacy 2.0 166KM (produkcja 2006, MY07), 102.000km. VIN: JF1BP5LW47G071xxx (podam reszte jesli bedzie potrzebna).
I jako, ze nie mam doswiadczenia z Subaru, to kilka pytan:
1. Czy moge jakos sprawdzic (np. po VINie), jakie sa numery czesci oryginalnych (cos na ksztalt peugeot'owego service boxa - strona www, po podaniu VINa mozna sprawdzic _wszystkie_ czesci, jakie posiada dany egzemplarz, lacznie z grafikami gdzie sie dana czesc znajduje :D)
2. Co nalezy wymienic oprocz paska, rolek i napinacza? Pompe wody? Bergen pisal cos o uszczelniaczach - tutaj zupelnie nie wiem, o co chodzi.
3. Czy wymiana rozrzadu w tym silniku jest bardzo skomplikowana? Usluge wymiany mam 'gratis' w komisie, gdzie kupilem autko, ale mam watpliwosci, czy tamtejsi mechanicy dadza sobie rade. Czy mozecie polecic jakis warsztat w Gdansku/okolicach?
Z gory dzieki za info.
T.
Musze wymienic rozrzad w Legacy 2.0 166KM (produkcja 2006, MY07), 102.000km. VIN: JF1BP5LW47G071xxx (podam reszte jesli bedzie potrzebna).
I jako, ze nie mam doswiadczenia z Subaru, to kilka pytan:
1. Czy moge jakos sprawdzic (np. po VINie), jakie sa numery czesci oryginalnych (cos na ksztalt peugeot'owego service boxa - strona www, po podaniu VINa mozna sprawdzic _wszystkie_ czesci, jakie posiada dany egzemplarz, lacznie z grafikami gdzie sie dana czesc znajduje :D)
2. Co nalezy wymienic oprocz paska, rolek i napinacza? Pompe wody? Bergen pisal cos o uszczelniaczach - tutaj zupelnie nie wiem, o co chodzi.
3. Czy wymiana rozrzadu w tym silniku jest bardzo skomplikowana? Usluge wymiany mam 'gratis' w komisie, gdzie kupilem autko, ale mam watpliwosci, czy tamtejsi mechanicy dadza sobie rade. Czy mozecie polecic jakis warsztat w Gdansku/okolicach?
Z gory dzieki za info.
T.
Jeżeli masz ten sam silnik, co jest z podobnego rocznika w Forku, to zestaw do wymiany kosztuje około 800pln; w serwisie x 2.
Wymiana na Dolnym Śląsku to rząd wielkości 300pln. Serwis tzw. autoryzowany chce kwotę idącą w tysiące złotych. Na stronie Importera jest dokladny cennik z sugerowanymi cenami przeglądów.
Ja bym auta nie dawal w ręce, które nie mają na codzień kontaktu z boxerami...
Wymiana na Dolnym Śląsku to rząd wielkości 300pln. Serwis tzw. autoryzowany chce kwotę idącą w tysiące złotych. Na stronie Importera jest dokladny cennik z sugerowanymi cenami przeglądów.
Ja bym auta nie dawal w ręce, które nie mają na codzień kontaktu z boxerami...
Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
FUX, to 'tylko' rozrzad. Trzeba wyciagnac i wlozyc, a auta nie oddawac poprostu idiocie.FUX pisze: Ja bym auta nie dawal w ręce, które nie mają na codzień kontaktu z boxerami...

Ja bym się bardziej martwił tym, ze przeciętny Kazio nie zawsze ma czym zablokować wałków i może coś rzeźbić.
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Rozrząd Subaru jest dość skomplikowany, ale wystarczy manual i ogólna wiedza mechaniczna. Na pomorzu na pewno umieją to zrobić u Janisza (http://www.janisz.pl).
Wymieniasz rolki, pasek, napinacz. To nowe auto, więc uszczelniacze itp. będą OK, a producent nie przewidział ich wymiany razem z rozrządem.
Wymieniasz rolki, pasek, napinacz. To nowe auto, więc uszczelniacze itp. będą OK, a producent nie przewidział ich wymiany razem z rozrządem.
Tys prowda, lecz ja wolę nadłożyć drogi i czasu, więc pojade do Marka...remek pisze:FUX, to 'tylko' rozrzad. Trzeba wyciagnac i wlozyc, a auta nie oddawac poprostu idiocie.FUX pisze: Ja bym auta nie dawal w ręce, które nie mają na codzień kontaktu z boxerami...W V-kach jakos zmieniaja

Dolce far niente 

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
ja mam ten bonus, ze do Marka nawet mi sie silnik nie zdarzy rozgrzac, wiec moge sobie pocwaniakowac.FUX pisze:
Tys prowda, lecz ja wolę nadłożyć drogi i czasu, więc pojade do Marka...![]()
dyć mowie, nie idiota, ino Pan Zdzich, Zdzichu.ky pisze: Ja bym się bardziej martwił tym, ze przeciętny Kazio nie zawsze ma czym zablokować wałków i może coś rzeźbić.

ky pisze: Ja bym się bardziej martwił tym, ze przeciętny Kazio nie zawsze ma czym zablokować wałków i może coś rzeźbić.
W Subaru bez zmiennych faz w zasadzie nie jest to problem akurat.
Pytanie bonusowe - jak wytrzymala jest pompa wody w Legasiach?
Wszedzie 'zestaw' sklada sie z napinacza, rolek i paska, nie ma mowy o zadnej pompie. W poprzednim aucie zawsze (cale 2 razy) wymienialem rozrzad razem z pompa. Jest jedno ale - pompa do Peugeota kosztuje ~100zl, a to Legasia zawolali mi 700, bo nie ma zamiennikow do mojego modelu/rocznika :/
Czy ASO wymienia pompe wody po 105.000km przebiegu (3 lata)?
T.
Wszedzie 'zestaw' sklada sie z napinacza, rolek i paska, nie ma mowy o zadnej pompie. W poprzednim aucie zawsze (cale 2 razy) wymienialem rozrzad razem z pompa. Jest jedno ale - pompa do Peugeota kosztuje ~100zl, a to Legasia zawolali mi 700, bo nie ma zamiennikow do mojego modelu/rocznika :/
Czy ASO wymienia pompe wody po 105.000km przebiegu (3 lata)?
T.
Producent nie przewiduje wymiany pompy wody jeżeli jest sprawna.
-
Bajzel
- 0 gwiazdek
- Auto: Subaru Legacy GT-B
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Witam serdecznie
Mam pytanko odnośnie rozrządu. Kupiłem SUBARU LEGACY TOURING WAGON GT-B rocznik 1998 ( typ B12 98 do 2003 ) czekam na jego dotarcie do Gdyni. Chciałbym zapytać gdzie i za jakie pieniądze mogę dostać rozrząd do tego samochodu ?
Mieszkam w Jastrzębiu Zdroju więc przy okazji mile było by się dowiedzieć gdzie mogę zrobić stosowne wymiany i serwis. Samochód ma przejechane niecałe 101 tkm .
Pozdrawiam
Adam
Mam pytanko odnośnie rozrządu. Kupiłem SUBARU LEGACY TOURING WAGON GT-B rocznik 1998 ( typ B12 98 do 2003 ) czekam na jego dotarcie do Gdyni. Chciałbym zapytać gdzie i za jakie pieniądze mogę dostać rozrząd do tego samochodu ?
Mieszkam w Jastrzębiu Zdroju więc przy okazji mile było by się dowiedzieć gdzie mogę zrobić stosowne wymiany i serwis. Samochód ma przejechane niecałe 101 tkm .
Pozdrawiam
Adam
cześć
ja zrobiłem rozrząd za ok.1700 brutto w 4turbo w katowicach, wyszło taniej niż w aso ale nie pamiętam jaka była różnica.
pozdrawiam- Jarek
ja zrobiłem rozrząd za ok.1700 brutto w 4turbo w katowicach, wyszło taniej niż w aso ale nie pamiętam jaka była różnica.
pozdrawiam- Jarek
Witam.Przy okazji tematu, mam jedno pytanie,a mianowicie,oprócz oryginalnego rozrządu ,jakie polecacie dobre zamienniki
do N/A 125KM : NSK,GMB,INA? Jaki pasek? Może ktoś już montował?
Dzięki
do N/A 125KM : NSK,GMB,INA? Jaki pasek? Może ktoś już montował?
Dzięki