seryjne problemy z sondą/katalizatorem w nowych foresterach?
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
seryjne problemy z sondą/katalizatorem w nowych foresterach?
witajcie,
po raz kolejny konsola wywaliła mi sygnał awarii - i po raz kolejny na serwisie kombinują co z tym zrobić.
Historia powtarza się po raz 4ty czy 5ty, wymienili w międzyczasie sondę, a ten po 300-500km znowu wywala błędy - coś z wydechem, ale do końca nie wiadomo co. Tydzień temu już mnie umawiali na wymianę katalizatora, a po dzisiejszym sprawdzeniu mówią, że ostatnio zasypało ich takimi zgłoszeniami. Podobno wszystkie tuż po licznikowych 20 000 km - wygląda na jakąś seryjną awarię (i to pewnie bardziej oprogramowania).
Doszły Was słuchy o czymś takim, czy dostałem tylko 'spławik' w serwisie?
po raz kolejny konsola wywaliła mi sygnał awarii - i po raz kolejny na serwisie kombinują co z tym zrobić.
Historia powtarza się po raz 4ty czy 5ty, wymienili w międzyczasie sondę, a ten po 300-500km znowu wywala błędy - coś z wydechem, ale do końca nie wiadomo co. Tydzień temu już mnie umawiali na wymianę katalizatora, a po dzisiejszym sprawdzeniu mówią, że ostatnio zasypało ich takimi zgłoszeniami. Podobno wszystkie tuż po licznikowych 20 000 km - wygląda na jakąś seryjną awarię (i to pewnie bardziej oprogramowania).
Doszły Was słuchy o czymś takim, czy dostałem tylko 'spławik' w serwisie?
Re: seryjne problemy z sondą/katalizatorem w nowych foresterach?
marcyś, w naszym "Lanosie" służbowym to samo. P0420 bodajże. Żeby było śmieszniej po wymianie kata zdecydowanie słabiej jedzie.
Noo, ja nie chciałem sondy wymieniać, jak z 'awarią' przejechałem całą Polskę z przyczepką (fakt że pustą i ponad 130km/h się nie dało) poniżej 9l/100kmAzrael pisze: po wymianie kata zdecydowanie słabiej jedzie.

Spadku mocy nie odczułem

marcyś, ciekawe czy już masz stopione tłoki.....
możesz rozwinąć?...Azrael pisze: marcyś, ciekawe czy już masz stopione tłoki.....
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Uboga mieszanka...?marcyś pisze:możesz rozwinąć?...Azrael pisze: marcyś, ciekawe czy już masz stopione tłoki.....
Wysoka temperatura spalin?Godlik pisze:Uboga mieszanka...?marcyś pisze:możesz rozwinąć?...Azrael pisze: marcyś, ciekawe czy już masz stopione tłoki.....
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
Azrael, Godlik, Hogi,
dziękuję za podpowiedzi - dość enigmatyczne, ale z pomocą dowiedziałem się o co cho... Sam jestem hmm - doświadczony inaczej
, stąd dopytuję.
Na swoje usprawiedliwienie mogę dodać, że wszystko czynionym było w uzgodnieniu z ASO - sonda była zamówiona przed wyjazdem, montowana po, pojechałem uzbrojony w zestaw informacji co robić jeśli w drodze... (wszak jak wspomniałem, walki odbywały się już kilka razy).
Dodam, że na trasie zdarza się jechać ze spalaniem poniżej 10, kapeluszowo. Tak niskie spalanie przypisałem bardzo spokojnej jeździe i charakterystyce trasy (z Krakowa w stronę domu, więc średnio cały czas z górki).
Tak więc mam nadzieję, że tłoki jeszcze posłużą... Ale na przyszłość będę wiedział.
Tak czy inaczej - po wymianie sondy i paruset km konsola znowu świeci - szukają dalej a tymczasowa naprawa sprowadza się do resetu błędów.
dziękuję za podpowiedzi - dość enigmatyczne, ale z pomocą dowiedziałem się o co cho... Sam jestem hmm - doświadczony inaczej

Na swoje usprawiedliwienie mogę dodać, że wszystko czynionym było w uzgodnieniu z ASO - sonda była zamówiona przed wyjazdem, montowana po, pojechałem uzbrojony w zestaw informacji co robić jeśli w drodze... (wszak jak wspomniałem, walki odbywały się już kilka razy).
Dodam, że na trasie zdarza się jechać ze spalaniem poniżej 10, kapeluszowo. Tak niskie spalanie przypisałem bardzo spokojnej jeździe i charakterystyce trasy (z Krakowa w stronę domu, więc średnio cały czas z górki).
Tak więc mam nadzieję, że tłoki jeszcze posłużą... Ale na przyszłość będę wiedział.
Tak czy inaczej - po wymianie sondy i paruset km konsola znowu świeci - szukają dalej a tymczasowa naprawa sprowadza się do resetu błędów.

marcyś,
1. niestety dziwnie niskie spalanie może być przyczyną baaaaardzo poważnej awarii.
2. skąd jesteś? Może można Ci jakoś pomóc.
1. niestety dziwnie niskie spalanie może być przyczyną baaaaardzo poważnej awarii.
2. skąd jesteś? Może można Ci jakoś pomóc.
No to masz spory problem....
Myślę że najbliższe ASO które ma szanse pomóc to Dawoj w Łomiankach, a konkretnie Hubert tamtejszy elektryk.
Myślę że najbliższe ASO które ma szanse pomóc to Dawoj w Łomiankach, a konkretnie Hubert tamtejszy elektryk.
taaa, czytałem już tu o tymAzrael pisze: No to masz spory problem....

póki gwarancja to powalczę na miejscu, chyba że zacznę obserwować inne objawy.
Na razie zbieram informacje czy faktycznie słyszeliście o takiej przypadłości w ilościach hurtowych, więc jakby coś się obiło, to dajcie znać pls.
M
przejechane 33kkm; 3-krotne wywalenie blędu; po wymianie sondy (witam w klubie) wystarczyło 190 km na ponowne pojawienie się kontrolek
teraz podobno katalizator (?!), czekam na następny raz
aaa ... jasne, ze jestem z Gdańska
pozdr. m.

teraz podobno katalizator (?!), czekam na następny raz

aaa ... jasne, ze jestem z Gdańska

pozdr. m.
Katalizator wymieniony, zobaczymy co dalej...
Trochę zwyczajowego ściemniania w ASO: w dzisiejszej wersji to 'pierwszy taki przypadek... może gdzieś w Polsce się zdarza'
mucha, widocznie serwisujesz się gdzie indziej
Trochę zwyczajowego ściemniania w ASO: w dzisiejszej wersji to 'pierwszy taki przypadek... może gdzieś w Polsce się zdarza'

mucha, widocznie serwisujesz się gdzie indziej

Tiaaa ...
Właśnie wróciłam do domu i co? Oczywiście na Św. Wojciechu (tam, gdzie wszystkie poprzednie razy
) wywaliło kontrolki po raz czwarty. Ryknełam (dosłownie!) smiechem. Ostatnio byłam w ASO z tym problemem w sobotę, a dzień wcześniej wymienili sondę.
Czekam tylko, że usłyszę, to, co juz padło - nic nie można zrobić, bo jeżdżę agresywnie, kur ... i sama psuję to auto
Ktoś mnie, kuchnia, podglądał
Ale auto chyba jest do jeżdżenia??? i co technika ma do tego błędu??
Tylko nie wiem czemu, poprzednio dowiedziałam się, że jest więcej (pięć?) aut z tej serii (?) z tym samym problemem.
Czy poza Gdańskiem też tak się dzieje?
Właśnie wróciłam do domu i co? Oczywiście na Św. Wojciechu (tam, gdzie wszystkie poprzednie razy

Tylko nie wiem czemu, poprzednio dowiedziałam się, że jest więcej (pięć?) aut z tej serii (?) z tym samym problemem.
Czy poza Gdańskiem też tak się dzieje?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
mucha pisze: Oczywiście na Św. Wojciechu (tam, gdzie wszystkie poprzednie razy) wywaliło kontrolki po raz czwarty. Ryknełam (dosłownie!) smiechem.
Może tam jakieś pole magnetyczne jest

Oczywiście! Dostałam dobrą radę - nie jeździć tamtędy!
dzisiaj - zlecenie na wymianę katalizatora;
marcyś - długo czekałeś? Bo w ASO raz mówili kilka dni, a raz kilka tygodni?
m.

dzisiaj - zlecenie na wymianę katalizatora;
marcyś - długo czekałeś? Bo w ASO raz mówili kilka dni, a raz kilka tygodni?

m.
byłoby w 3 dni, ale sam odwlokłem o weekend, żeby w razie czego bez auta nie zostać.mucha pisze: marcyś - długo czekałeś?
Wymienili przy okazji przeglądu 30kkm.
Ale o kilku tygodniach też słyszałem.. sezon urlopowy ?

na razie 1500 bez choinki na konsoli... tfu tfu.. jeśli dobrze liczę (i to był kat) to za rok wyświetli ponownie - już po gwarancji psia para... czy ktoś wie czy na części biegnie niezależnie? (zanim zakopię się w papierach
)

I jak tu nowe subaru kupować.
Forek be, Lanos be, aż się boje dalej wymieniać, a nie za wiele już zostało...
vibowit ma rację; trza bumę kupować...

Dolce far niente 

No i jeszcze jedna sprawa:FUX pisze:I jak tu nowe subaru kupować.
- a dlaczego by nie popierać producentów, którzy produkują w Polsce, albo chociaż w krajach ościennych?
To byłoby zachowanie zdrowe dla całej europejskiej gospodarki... w efekcie dla nas wszystkich.
W tym zakresie Subaru nie ma się czym pochwalić, z tego co wiem...
No może z jednym wyjątkiem: Sprzedawali przez kilka lat w Japonii Opla Zafirę ze znaczkiem Subaru. Może nawet ten samochód był produkowany w Polsce? Tego nie wiem.
Ale to chyba wszystko.
To już lepiej wypada Kia.
Zresztą, czy w tej chwili Kia ustępuje jakością Subaru?
Patrzę na tego nowego Outbacka MY10 i naprawdę nie bardzo rozumiem jakie przewagi miałby mieć ten samochód nad np. nową Kią Sorento MY'10, która wejdzie jesienią...

przyzwoite 4x4, jak sądzę...gootek pisze: jakie przewagi
Dolce far niente 

Nie wiem co masz na myśli...FUX pisze:przyzwoite 4x4, jak sądzę...gootek pisze: jakie przewagi
Biorąc pod uwagę, do czego używa się takich samochodów jak Subaru Outback i Kia Sorento (to nie są rajdowe Imprezy), to napęd 4x4 w Sorento jest co najmniej tak samo przyzwoity jak w Outbackach...
zresztą w Outbakach jest kilka rodzajów napędów, które się mocno różnią, więc trzeba by skonkretyzować...
I jeszcze jedna ciekawostka:
W nowym Outbacku, większym i cięższym od poprzedniego zostanie ten sam diesel 2.0 150KM.
W nowej Sorento, która będzie dużo lżejsza i trochę niższa do poprzedniej (będzie bardziej podobna do nowego Outbacka)... wchodzi nowy diesel 2.2 200KM