Forester S Turbo 99 IC
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Forester S Turbo 99 IC
Witam, interesuje mnie czy te ICki sa wieksze od seryjnego w forku i czy jesli tak to czy pasuja p&p?:)
Niedlugo bedzie nowy wydech z downpipem ale szukam juz innych czesci, jesli taki IC to jaka turbina do tego? Na seryjnej od WRXa plus strojenie i wydech z dolotem bedzie 220koni?:)
aaa linki do ICkow
http://moto.allegro.pl/item711262506_in ... t_sti.html
http://moto.allegro.pl/item705248446_in ... a_wrx.html
http://moto.allegro.pl/item716838205_in ... x_sti.html
Pzdr
Niedlugo bedzie nowy wydech z downpipem ale szukam juz innych czesci, jesli taki IC to jaka turbina do tego? Na seryjnej od WRXa plus strojenie i wydech z dolotem bedzie 220koni?:)
aaa linki do ICkow
http://moto.allegro.pl/item711262506_in ... t_sti.html
http://moto.allegro.pl/item705248446_in ... a_wrx.html
http://moto.allegro.pl/item716838205_in ... x_sti.html
Pzdr
Re: Forester S Turbo 99 IC
A z Twoim intercoolerem cos nie tak?
I to chyba troche dziwna metoda dobierac turbo do intercoolera, a nie na odwrot ;)
Moim zdaniem szkoda kasy wydawac, bo 220KM zrobisz spokojnie z tym co jest - i to pewnie nawet bez wyjmowania katalizatora.
Dolotu takze ogolnie nie ma po co ruszac.
Ale ogolnie intercoolery z new age podejda bez jakichs dramatycznie wielkich problemow.
I to chyba troche dziwna metoda dobierac turbo do intercoolera, a nie na odwrot ;)
Moim zdaniem szkoda kasy wydawac, bo 220KM zrobisz spokojnie z tym co jest - i to pewnie nawet bez wyjmowania katalizatora.
Dolotu takze ogolnie nie ma po co ruszac.
Ale ogolnie intercoolery z new age podejda bez jakichs dramatycznie wielkich problemow.
Jacek "AMI" Rudowski
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
AMI,
nie, tak spokojnie tych 220 KM się nie zrobi. To jednak przyrost rzędu 43-50KM (wersje bazowe odpowiednio 170 i 177 KM).
Maptek na swej stronie http://maptek.pl/pl/oferta/forester_20l_my_99_05.php informuje, iż sama mapa bez zmian towarzyszących daje daje przyrost 20PS i 35Nm momentu obrotowego. Stage 1 dający finalnie olaboga (
) 200KM i 290Nm wymaga już downpipe i przelotowego tłumika (cokolwiek to znaczy, bo na pewno nie cały układ przelotowy
).
usiek,
trzecią z zamieszczonych propozycji allegro zapomnij, jak najszybciej. Moim zdaniem to zwykły IC od Forka albo GT zamulony dodatkowo czarną i białą farbą. Za "zeta" bym go nie wziął.
Ile te Twoje "padło" (pardone
) ma już przejechane, w jakiej jest kondycji technicznej ?
Moja propozycja, jeżeli auto jest zdrowe, odetkaj wydech i zrób delikatną mapę. Uzyskasz jakieś 200-210KM, 290-300Nm i styknie. IC seryjny w każdym razie, przy tych modach, nie jest żadną restrykcją.
Pozdrawiam
Grzegorz
nie, tak spokojnie tych 220 KM się nie zrobi. To jednak przyrost rzędu 43-50KM (wersje bazowe odpowiednio 170 i 177 KM).
Maptek na swej stronie http://maptek.pl/pl/oferta/forester_20l_my_99_05.php informuje, iż sama mapa bez zmian towarzyszących daje daje przyrost 20PS i 35Nm momentu obrotowego. Stage 1 dający finalnie olaboga (

usiek,
trzecią z zamieszczonych propozycji allegro zapomnij, jak najszybciej. Moim zdaniem to zwykły IC od Forka albo GT zamulony dodatkowo czarną i białą farbą. Za "zeta" bym go nie wziął.
Ile te Twoje "padło" (pardone

Moja propozycja, jeżeli auto jest zdrowe, odetkaj wydech i zrób delikatną mapę. Uzyskasz jakieś 200-210KM, 290-300Nm i styknie. IC seryjny w każdym razie, przy tych modach, nie jest żadną restrykcją.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Wydawalo mi sie, ze forek ma mniej wiecej te same bebechy co Impreza z tego roku - wiec skoro impreza moze miec te 211-218KM, to dlaczego nie Forek? ;)
Tak czy inaczej chyba nie ma sie co silic za bardzo na wymiane intercoolera.
Lepiej juz faktycznie zrobic dekat i remap moim skromnym zdaniem.
I nie szalec z ta moca za bardzo, bo fantazja to nie wszystko, trzeba miec jeszcze pieniadze - na skrzynie biegow ;)
Chyba, ze te z Forka sa jakies mocniejsze ;)
Tak czy inaczej chyba nie ma sie co silic za bardzo na wymiane intercoolera.
Lepiej juz faktycznie zrobic dekat i remap moim skromnym zdaniem.
I nie szalec z ta moca za bardzo, bo fantazja to nie wszystko, trzeba miec jeszcze pieniadze - na skrzynie biegow ;)
Chyba, ze te z Forka sa jakies mocniejsze ;)
Jacek "AMI" Rudowski
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
AMI pisze: Lepiej juz faktycznie zrobic dekat i remap moim skromnym zdaniem.
I nie szalec z ta moca za bardzo, bo fantazja to nie wszystko
Dokładnie tak

Brak podpisu.
OK, dzieki, wszystko jest w idealnym stanie wiec nic nie stoi na przeszkodzie w modyfikacjach. Moje "padło" ma niewiele ponad 100k przebiegu. Skrzynie sa az tak slabe? Jesli tak to rzeczywiscie nie ma co szalec z modami... Jesli wszystko jest identyczne jak w imprezie to czemu jest 170?
W takim razie robie wydech, dolot, program i zobaczymy co wyjdzie. W Wawie nikt nie ogarnia strojenia forestera 99?
Pzdr
W takim razie robie wydech, dolot, program i zobaczymy co wyjdzie. W Wawie nikt nie ogarnia strojenia forestera 99?
Pzdr
To ja jeszcze raz troche wyrazniej - a co Ty chcesz zmieniac w tym dolocie?
Jacek "AMI" Rudowski
Wloze wkladke K&N chociazby. Ja powtorze pytanie, stroi ktos takie cuda w Wawie?
Szkoda kasy.
Seryjny filtr za pare groszy w zupelnosci wystarczy.
Zapytaj Azraela o remap - tak dla przykladu.
Albo uzytkownika Jako.
Niestety nie wiem, w jakich technologiach stroja, a tutaj bedzie potrzebny Ecutek.
Seryjny filtr za pare groszy w zupelnosci wystarczy.
Zapytaj Azraela o remap - tak dla przykladu.
Albo uzytkownika Jako.
Niestety nie wiem, w jakich technologiach stroja, a tutaj bedzie potrzebny Ecutek.
Jacek "AMI" Rudowski
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Coś mnie się walnęło razy dwa 

Ostatnio zmieniony 24 sie 2009, o 20:24 przez Grzesiek_67, łącznie zmieniany 1 raz.
Brak podpisu.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Po co ?????usiek pisze: Wloze wkladke K&N chociazby.
Seryjny dolot dla tego rzędu mocy nie jest restrykcyjny. Sprecyzuj, co wg Ciebie oznacza wkładka - wkładka w seryjną puchę, czy stożek ?
Zostaje Ci wyłącznie Poznański Maptek (jako również nie dotyka "starych" ECU), bo ten Warsiawski to....no już sam nie wiem co

Te 100.000 to prawdziwy przebieg ? Co ten Forek robił przez 9 lat ? Stał między kolejnymi naprawami ? Co sprawdzałeś aby z pewnością stwierdzić, że jest w idealnym stanie ?
Przepraszam za te nieco złośliwe pytania ale nie ma nic gorszego niż funkcjonowanie w ułudzie, że wszystko jest cacy. Potem modyfikacje, remap, chwila szczęścia i....płacz.
Mój ma 10 lat z grubym okładem i zbliża się licznikowo do 200.000 km...ale czy to jest na pewno "pierwsze" 200.000 km to już pewności nie mam

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
A czy Hogi nie ma przypadkiem S-Turbo strojonego przez jako?Grzesiek_67 pisze: Zostaje Ci wyłącznie Poznański Maptek (jako również nie dotyka "starych" ECU), bo ten Warsiawski to....no już sam nie wiem co![]()
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Grzesiek_67 pisze:
Zostaje Ci wyłącznie Poznański Maptek (jako również nie dotyka "starych" ECU), bo ten Warsiawski to....no już sam nie wiem co![]()
eee ja bym tak nie zamykał drogi, jak kolega chce trochę więcej kopa to dodać po taniości MBC, pomierzyć powąchać i gotowe. nie jest to tak piękna modyfikacja jak full remap, ale daje radę. nic nie jest wieczne

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
deLux,
ja Ci dam MBC

ja Ci dam MBC

Ale aż tak szybko przemijające, pardone "przepływające" ?deLux pisze: nic nie jest wieczne

Brak podpisu.