Tuning Forestera 2.5 Xt
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
Sławek
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
- Polubił: 2 razy
- Polubione posty: 0
Tuning Forestera 2.5 Xt
Znajomy chce lekko podnieść moment/moc swego Forka o ca 20%. Nie zna się na tym kompletnie więc pytanie gdzie najlepiej to zrobić. Po głowie mu chodzi Maptek lub 4turbo. Co doradzacie, czym się różnią te firmy. Ja jestem o tyle lepszy od znajomego, że przynajmniej wiem, że jest to Forum gdzie mozna zadać to pytanie. Jeżeli ktoś ma jakąś radę a nie chce odpowiedzieć via Forum to byłbym wdzięczny za poradę na priv. Forek jest MY 2005 z ASO bezwypadkowy i bezprzeróbkowy (dotąd). 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Re: Tuning Forestera 2.5 Xt
Nie wiem jak z rocznikiem 2005, ale starszych Forków nie dało się mapować systemem stosowanym w 4turbo, więc pozostałby tylko Maptek.
Ale bez względu na to, kto miałby robić, to ja bym nie szedł w coś takiego na silniku 2.5.
Już przy seryjnych mocach są czasem problemy z uszczelkami głowic, a po takiej operacji szanse na ich wydmuchanie baaardzo wzrosną.
Ale bez względu na to, kto miałby robić, to ja bym nie szedł w coś takiego na silniku 2.5.
Już przy seryjnych mocach są czasem problemy z uszczelkami głowic, a po takiej operacji szanse na ich wydmuchanie baaardzo wzrosną.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
jarmaj, to jest chyba ten dobry rok Forków, nie jestem pewien czy tam nie siedzi blok od STi EJ257.
Maptek i 4turbo to dwie równorzędne firmy. Na mieście jedynie chodzą słuchy, że 4turbo robi podobno nieco bezpieczniejsze mapy. Ja sam musiałem "małpować" swojego Forka w Mapteku (Poznań), bo to jedynie miejsce gdzie można było w tamtym momencie zrobić mapę dla starego Forka MY99.
Na miejscu kolegi skontaktowałbym się i z jednymi i z drugim i...zobaczył, kto złoży mi atrakcyjniejszą propozycję. Viva Las Vegas, Viva wolny rynek
Pozdrawiam
Grzegorz
PS. Jarek, co Wy z tymi uszczelkami, przecież to jest kwestia słabych szpilek i delikatnych
tulej. Uszczelki są jedynie pochodną. Same w sobie złe nie są.
Maptek i 4turbo to dwie równorzędne firmy. Na mieście jedynie chodzą słuchy, że 4turbo robi podobno nieco bezpieczniejsze mapy. Ja sam musiałem "małpować" swojego Forka w Mapteku (Poznań), bo to jedynie miejsce gdzie można było w tamtym momencie zrobić mapę dla starego Forka MY99.
Na miejscu kolegi skontaktowałbym się i z jednymi i z drugim i...zobaczył, kto złoży mi atrakcyjniejszą propozycję. Viva Las Vegas, Viva wolny rynek

Pozdrawiam
Grzegorz
PS. Jarek, co Wy z tymi uszczelkami, przecież to jest kwestia słabych szpilek i delikatnych

Brak podpisu.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
No, uszczelki same w sobie są w dechę.Grzesiek_67 pisze:PS. Jarek, co Wy z tymi uszczelkami, przecież to jest kwestia słabych szpilek i delikatnychtulej. Uszczelki są jedynie pochodną. Same w sobie złe nie są.

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
jarmaj pisze: No, uszczelki same w sobie są w dechę.![]()
No co

Brak podpisu.
jarmaj, wszystko z FHI po 01 co ma turbo jest mapowalne "naszym" systemem. Jedyne czego nie możemy to sterowniki JECS stosowane np. w GT99-00 czy Foresterze S-turbo.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Azrael, no właśnie nie wiedziałem, czy w przypadku Foresterów jest ten sam punkt przełomowy podatności na OpenEcu co w Imprezie. 

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
a nie da się jakoś takoś przełożyć czegoś do starszego żeby było mapowalne?Azrael pisze: jarmaj, wszystko z FHI po 01 co ma turbo jest mapowalne "naszym" systemem. Jedyne czego nie możemy to sterowniki JECS stosowane np. w GT99-00 czy Foresterze S-turbo.

Niedźwiedź, teoretycznie się da, ale koszt trochę może wyjść zaporowy, no i nie każdy chce tak rzeźbę mieć składaną z różnych roczników.
Testujemy tanie ECU stand alone do tych modeli z wtyczkami plug and play. Może to będzie rozwizanie.
Testujemy tanie ECU stand alone do tych modeli z wtyczkami plug and play. Może to będzie rozwizanie.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
o to to to. Opowiesz coś więcej?Azrael pisze: Testujemy tanie ECU stand alone do tych modeli z wtyczkami plug and play. Może to będzie rozwizanie.
To jest rzecz za kilka tysięcy zł. Nie ma obsługi zamkniętej pętli lambda, poza tym robi wszystko co trzeba włącznie z ALS i LC, ma closed loop boost control.
ciekawe, a jak wygląda pomiar lambda na jałowym w silniku tym sterowanym?
- eddie_gt4
- 4 gwiazdki
- Auto: zono-woz FXT MY'16 & daily WRX MY'15 & fun-car Celica GT-Four MY'96
- Polubił: 1 raz
ale czemu od razu moment i mocSławek pisze:Znajomy chce lekko podnieść moment/moc swego Forka o ca 20% (...)

w takim aucie jak Forek 2.5XT ja bym zaczal od hamulcow i zawieszenia, a dopiero potem zaczalbym grzebanie w silniku...

Jezdzic nie umiem, ale bardzo lubie 

-
Sławek
- 3 gwiazdki
- Auto: Forester 2.0XT,Justy G3,Outback H6
- Polubił: 2 razy
Hamulce już zrobił. Ścigantem nie jest. Chodzi mu raczej o przyśpieszenie.eddie_gt4 pisze: ale czemu od razu moment i moc

deLux pisze: ciekawe, a jak wygląda pomiar lambda na jałowym w silniku tym sterowanym?
Jak w każdym na stand alone (nie spotkałem jeszcze auta któe nawet jak ECU obsługuje to żeby miało podłączonego "closed loopa") - niezła perfuma

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Azrael pisze: niezła perfuma![]()
Bogato, bogaciej, samo bogactwo ?

Brak podpisu.
Może nie aż tak, ale w zamkniętym garażu to nie chcesz siedzieć mjak takie auto chodzi.
ehm, ja pytałem bo nie wiem a nie żeby wyrazić niedowierzanie
a może swapuje się przepustnicę, albo dokłada się siłownik ...

a może swapuje się przepustnicę, albo dokłada się siłownik ...
Mówimy o urządzeniu plug and play. Co do możliwych rozwiązań w ogóle to jest ich wiele. Coś takiego jak throttle kicker też istnieje.
deLux, anti lag można zrobić najprościej tak jak we wszytskich N-kach. Zblokowaną przepustnicą na 30-40 %.
Azrael,Azrael pisze:jarmaj, wszystko z FHI po 01 co ma turbo jest mapowalne "naszym" systemem. Jedyne czego nie możemy to sterowniki JECS stosowane np. w GT99-00 czy Foresterze S-turbo.
a możecie mapować Legacy GT, takiego, który ma już SI-Drive? SI-Drive nie będzie przeszkodą?
gootek, nie, to nie jest problem. STI też mają SI-drive. W gruncie rzeczy ten SI-drive to pic na wodę, tylko zmienia reakcję elektronicznej przepustnicy. Problemem jedynym jest silnhik 2.5T.