PROBLEM - zbyt szybki wzrost a potem nagły spadek obrotów
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
PROBLEM - zbyt szybki wzrost a potem nagły spadek obrotów
Na wstępie sorki za nowy wątek ale przejrzałem forum i o spadkach mocy było kilka wątków ale objawy były nieco inne niż w przypadku mojego Auta(WRX'01). Problem pojawił się parę dni temu, mianowicie przy niskich obrotach (2000-3500) po wciśnięciu gazu jest nagły skok obrotów w górę z jednoczesnym podejrzanie niskim przyśpieszeniem, następnie obroty spadają pomimo wciśniętego gazu , po czym znowu się zwiększają i dopiero wtedy samochód zaczyna ciągnąć. W zakresie od 4000obrotów problem nie pojawia się.
Wygląda to tak, 2000obrotów - gaz - nagły skok do 5000 - brak oczekiwanego przyśpieszenia - spadek do 4000 - rozpoczęcie wyraźnego i mocnego przyśpieszenia.
Nic w samochodzie nie modyfikowałem poza wymianą filtra powietrza na K&N około miesiąca temu, co to do licha może być ?
BTW, kiedyś już wspominałem że wyświetla mi się CHECK i spowodowane jest to brakiem kata, sonda pokazuje błąd. Auto już z tym kupiłem. Gdzie mogę wykasować z pamięci ten błąd? Kto to sprawnie i TANIO zrobi? Mieszkam w Wawie.
Dzięki i pozdrawiam,
Wygląda to tak, 2000obrotów - gaz - nagły skok do 5000 - brak oczekiwanego przyśpieszenia - spadek do 4000 - rozpoczęcie wyraźnego i mocnego przyśpieszenia.
Nic w samochodzie nie modyfikowałem poza wymianą filtra powietrza na K&N około miesiąca temu, co to do licha może być ?
BTW, kiedyś już wspominałem że wyświetla mi się CHECK i spowodowane jest to brakiem kata, sonda pokazuje błąd. Auto już z tym kupiłem. Gdzie mogę wykasować z pamięci ten błąd? Kto to sprawnie i TANIO zrobi? Mieszkam w Wawie.
Dzięki i pozdrawiam,
- freediver
- 4 gwiazdki
Re: PROBLEM - zbyt szybki wzrost a potem nagły spadek obrotów
Dzięki za diagnozę, pozostaje kupić sprzęgło i umówić się na montaż. Możecie polecić coś w rozsądnej cenie i do zwykłej jazdy? Jak popatrzyłem na ceny sprzęgieł wyczynowych to trochę się załamałem.
Prośba o jakiś namiar gdzie mogę wykasować na dobre ten CHECK !!!
Dzięki!
Dzięki!
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
freediver pisze:Możecie polecić coś w rozsądnej cenie i do zwykłej jazdy? Jak popatrzyłem na ceny sprzęgieł wyczynowych to trochę się załamałem.
Ja bym założył serię. Nie ma tu co kombinować.
A pewnie check-a wykasować, jak i wymienić sprzęgło, możesz w Mysiadle w 4turbo.
Organiczny zamiennik serii to dobry wybór. W tym aucie nic wycyznowego bo skrzynia nie da rady. Takie sprzęgła to tysiąc z czymś zależnie od firmy i modelu.
- freediver
- 4 gwiazdki
Azrael, wysłałem Ci maila, możesz w wolnej chwili odpisać?
Dzięki!
Dzięki!
A ja już obstawiałem, że to automat.freediver pisze: po wciśnięciu gazu jest nagły skok obrotów w górę z jednoczesnym podejrzanie niskim przyśpieszeniem, następnie obroty spadają pomimo wciśniętego gazu , po czym znowu się zwiększają i dopiero wtedy samochód zaczyna ciągnąć
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
do GT'94 skompletowalem kiedys sprzeglo za 900pln. Made in Japan, OEM. Chyba do tej pory jezdzi.
remek, 94 ma mniejsze sprzęgło.
Za pare minut będę miał cenę na OEM Replacement
Za pare minut będę miał cenę na OEM Replacement
Cena za OEM replacement 230mm z Exedy będzie 1290PLN detal brutto, myslę że pojawią się pod koniec tygodia w ofercie.
- freediver
- 4 gwiazdki
No i fajnie :) Mam nadzieję że Subi odżyje..
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
to za calkiem kompletnie kompletny? lozysko, docisk, tarcza? Wisnia chyba ma jeszcze pierwsze sprzeglo, w sumie to dziala, ale lepiej wiedziec na co sie szykowac.Azrael pisze: Cena za OEM replacement 230mm