Skórzana tapicerka - konserwacja i naprawa

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Skórzana tapicerka - konserwacja i naprawa

Post 10 lis 2009, o 11:18

hej,

Forek to moje pierwsze auto ze skórzaną tapicerką. Moglibyście podpowiedzieć jak o nią dbać? Do tej pory miałem do czynienia z welurem, który się po prostu odkurza ;-)

Na fotelu kierowcy mam przetarcie na boku - jakieś sugestie co z tym zrobić/jak naprawić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Re: Skórzana tapicerka - konserwacja i naprawa

Post 10 lis 2009, o 11:44

Niedźwiedź pisze: Moglibyście podpowiedzieć jak o nią dbać?

Odkurzać, przecierać wilgotną szmatką (z uczuciem, żeby skóra nie nasiąkła), ewentualnie jakimś preparatem do konserwacji mebli skórzanych.
Niedźwiedź pisze: przetarcie na boku - jakieś sugestie co z tym zrobić/jak naprawić

Rozwiązania pasztetowe:

Jak się da, zszyć. Jak się nie da, naszyć/nalepić łatkę.

Rozwiązania kawiorowe:

Udać się do tapicera samochodowego, niech wymieni ten fragment obszycia albo (w wersji full wypas) obszyje fotel na nowo...

Rozwiązanie pasztetowo-kawiorowe:

Znaleźć nowy fotel na szrocie/allegro/u handlarza częściami

:idea:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 10 lis 2009, o 11:50

Konto usunięte pisze:

Rozwiązania pasztetowe:

Jak się da, zszyć. Jak się nie da, naszyć/nalepić łatkę.

Rozwiązania kawiorowe:

Udać się do tapicera samochodowego, niech wymieni ten fragment obszycia albo (w wersji full wypas) obszyje fotel na nowo...

Rozwiązanie pasztetowo-kawiorowe:

Znaleźć nowy fotel na szrocie/allegro/u handlarza częściami
Tam nie ma co szyć bo to jest przetarcie póki co. Wymiana całego fotela jest w sumie opcją, ale zastanawiam się jak to zabezpieczyć, żeby nie pękło. Łatka - próbowałem - wygląda tragicznie.
Obrazek
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 10 lis 2009, o 12:14

Niedźwiedź, fotel w samochodzie nie różni się poszyciem od tego, na którym siedzisz w domu przed TV. Regularnie konserwowana skóra nie wysycha i nie pęka.

Jak wymienisz fotel, to oczywiście nie wiadomo, w jakim stanie jest skóra na nim, ale jeśli będziesz co jakiś czas ją przecierał specyfikami do skórzanych mebli, powinna jeszcze posłużyć. Możesz też oczywiście poprosić tapicera o wszycie nowej części, ale pomijając koszty z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie się różnić kolorem.

Podzwoń, popytaj o koszty i zdecyduj. Nie wiem ile kosztuje fotel na szrocie vs usługa tapicerska. Może się okazać, że różnica nie jest duża.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 10 lis 2009, o 12:18

Konto usunięte pisze: Niedźwiedź, fotel w samochodzie nie różni się poszyciem od tego, na którym siedzisz w domu przed TV. Regularnie konserwowana skóra nie wysycha i nie pęka.
różni się. Ten przed telewizorem nie jest skórzany :-p
Konto usunięte pisze: pomijając koszty z dużą dozą prawdopodobieństwa będzie się różnić kolorem.
no pisałem , że próbowałem i jest brzydko.
Konto usunięte pisze: Podzwoń, popytaj o koszty i zdecyduj. Nie wiem ile kosztuje fotel na szrocie vs usługa tapicerska. Może się okazać, że różnica nie jest duża.
no dziękuję - bez tej podpowiedzi nie wiedziałbym co zrobić :razz:
Obrazek
Obrazek

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza

Post 10 lis 2009, o 12:34

jako posiadaczka jasnego wnętrza w aucie które w sezonie letnim dodatkowo się uzewnętrznia podpowiem ;-)
czyszczenie: najważniejsza jest regularność (nie tylko tu :mrgreen: ) jeśli zostawi się plamę lub podpis dziecięcia wykonany mazakiem na dłuższy czas..będzie mały problem. Ja osobiście polecam wilgotną ściereczkę i tuff stuff (do kupienia w marketach lub stacjach, żółta puszka). Środek rewelacyjnie sprawdza się nawet w trudnych sytuacjach.
pielęgnacja: są różne środki z lekkim zabarwiaczem pod kolor tapicerki ale niestety one mają słabe właściwości nawilżające. Ja Hansowi aplikuje krem kiwi do skór (czarna puszeczka). Ładnie napina skórę, nawilża i poprawia wygląd tapicerki.
Z kosmetyków godne polecenia sa też preparaty sonaxa (mozna kupić na allero lub na autokosmetyki.pl) . Osobiście testowałam te do dachów w cabrio i do tapicerki i jestem bardzo zadowolona.

Co do przetarć na fotelach...niestety jak zaczyna się tak łuszczyć to cudów nie da sie zrobić.Zostaje albo wymiana albo profi regeneracja.

rafalm
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Legacy 2.5 GX AT z 1999 r.
Polubił: 1 raz

Post 10 lis 2009, o 12:45

Ja stosuję Panthenol czy Pantenol z apteki. Taki sprej na oparzenia skóry, biały pojemnik z czerwonymi literami w 3 rzędach. Dobre na ludzką skórę i sprawdziło się też na świńskiej w legacy. Duża łatwość aplikowania pianki, skóra błyszczy po wchłonięciu i jest gładka. W moim prywatnym odczuciu lepiej się sprawuje niż preparaty meblowe czy samochodowe, a jest tańsza.

Moniqa
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: MySza

Post 10 lis 2009, o 12:56

Jest to jakiś sposób, kiedyś stosowano krem nivea i olejki róznej maści. Jest tylko jedna subtelna różniaca między przeznaczeniem. Skróra ludzka nieco inaczej wchłania preparaty niż taka na fotelu (w ta jedynie wsiąka). Osobiście znam delikwenta który stosował domowe środki higieny w aucie i po jednym lecie zaczeło z kanap lekko...śmierdzieć. Krem najzwyczajniej zjełczał.

smp
0 gwiazdek
Auto: Legacy H6

Post 10 lis 2009, o 18:05

Hej, na przetarcia widziałem filmik na YT
Mając odpowiednie preparaty można to zrobić samemu - w tytule filmu jest nazwa firmy http://www.lederzentrum.pl - pewnie można u nich pozamawiać albo i dać do zrobienia.
Powodzenia :)
bastek

kitewinger
2 gwiazdki
Auto: Forester 2.0 XT

Post 10 lis 2009, o 21:00

Niedźwiedz, jeżeli zależy Ci na tapicerce to nie baw się w domowe sposoby typu różne kremy itp i żadnego mydła i wody! Ja miałem poprzednio volvo z biała skóra i polecam produkty firmy lederzentrum- kup sobie pianke do czyszczenia, mleczko i utrwalacz do skór. Na przetarcie kup skórę w płynie i barwnik. Wyslij do nich zdjęcie tapicerki to doradza Tobie jaki produkt wybrać i jak najlepiej naprawić.

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 11 lis 2009, o 08:57

niezłe to z tego filmiku. Tylko ciekawe czy jak zacznie się znowu wycierać to nie będzie zostawiać śladów na jasnych ciuchach.
vel misza, Pozdrawiam!

jakr
1 gwiazdka
Auto: Legacy 2.0 N/A 165KM 2005/2006

Post 29 lis 2009, o 14:50

Jezeli to jeszcze aktualne to mozesz podjechac do Wersona w Nowej Iwicznej kolo Piaseczna (praktycznie przy samym Auchan) http://www.werson.waw.pl Ja obszywalem u nich kierownice w dwoch samochodach i naprawialem wlasnie fotele oraz siodla motocyklowe. Zawsze bylem b zadowolony.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 29 lis 2009, o 19:08

najlepsze jakie spotkalem:

http://www.lexol.com/lexol.html

pawlaswrc
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: "22B" RX Colin

Post 30 lis 2009, o 14:18

No dobra, wszystko fajnie z tym lederzentrum, tylko co zrobić jak fotel jest obszyty np. czerwoną nicią. Ta farba pawnie złapie na nić i będzie kiszka.
Skrzypek - oprawa muzyczna uroczystości ślubnych. Kontakt na PW
Obrazek

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 8 gru 2009, o 19:20

Dzięki Waszym sugestiom potraktowałem skórzaną tapicerkę 'wynalazkami" z lederzentrum i teraz plastykowe elementy przy lśniącej skórze wyglądają nieciekawie. Czym "potraktować" te czarne plastyki by również wyglądały ładnie?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 8 gru 2009, o 19:28

tadeklodz pisze:Dzięki Waszym sugestiom potraktowałem skórzaną tapicerkę 'wynalazkami" z lederzentrum i teraz plastykowe elementy przy lśniącej skórze wyglądają nieciekawie. Czym "potraktować" te czarne plastyki by również wyglądały ładnie?
Plastikzentrum ?

:mrgreen:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

ODPOWIEDZ