Dziwne drżenie auta

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
ronin53
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Dziwne drżenie auta

Post 13 lis 2009, o 09:08

Kupiłem nowego Forestera D, (teraz ma około tysiąc km) i zauważyłem dziwny objaw, praktycznie od początku jak wyjechałem z salonu.
Auto po zatrzymaniu, na luzie i ręcznym np. na skrzyżowaniu, po kilku sekundach normalnego zachowania (auto na luzie, sprzęgło puszczone) ma delikatne drżenie przez około 1 sekundę.
W tym czasie silnik równo pracuje, obrotomierz stoi w miejscu, żadnych akustycznych dźwięków.
Jest to porównywalne do sytuacji, jak np. stoi się na wiadukcie i obok przejedzie załadowana ciężarówka.
Czy to normalny objaw dla boxera diesla, czy też jechać do serwisu ?

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Re: Dziwne drżenie auta

Post 13 lis 2009, o 09:34

ronin53, gdzieś na forum było o samokalibracji silnika. Może to to? Poszukaj też na drugim forum.
Obrazek
Obrazek

ronin53
0 gwiazdek

Post 14 lis 2009, o 10:47

Nic nie znalazłem na temat samokalibracji silnika. Przyznaję się, że pierwszy raz o tym słyszę taki termin.
Czy ma ktoś podobny objaw w swoim boxerze D ?

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 14 lis 2009, o 11:06

ronin53, to pewnie nie szukałeś tutaj http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?t=128047
Obrazek
Obrazek

ronin53
0 gwiazdek

Post 14 lis 2009, o 11:18

Dzięki Niedźwiedź, wszedłem na drugie Forum i poczytałem o kalibracji.
Trochę mnie to uspokoiło, a najbardziej mi się podobało, że trzeba to potraktować jako darmowy masaż :-)

ODPOWIEDZ