Drżenie drążka zmiany biegów...

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
ODPOWIEDZ
Rotter
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: OBK 2.5 AT '05
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Drżenie drążka zmiany biegów...

Post 13 lis 2009, o 14:27

Witam
To pierwszy mój post na tym forum, więc przede wszystkim witam wszystkich. Lada moment stanę się szczęśliwym posiadaczem Legacy z 2005 r., którego stan techniczny z grubsza jest mi znany, ale... Jedna rzecz mnie niepokoi i choć na wtorek zapisałem się w tej sprawie do serwisu to pozwalam sobie postawić pytanie najbardziej wiarygodnej grupie ekspertów, czyli posiadaczom aut spod znaku plejad. Tą sprawą jest drżący drążek zmiany biegów. Bardzo wyraźnie czuć na nim pracę silnika. Drżenie nie jest przenoszone na nadwozie, sama "wajcha" nie zmienia swojego położenia (nie przesuwa się przy hamowaniu czy przyspieszaniu), biegi wchodzą dobrze, nie wyskakują... I przeszedłbym zapewne nad tym do porządku dziennego, bo dwa ostatnie lata miałem samochód "w damce" (czyli z automatem), ale w okresie przejściowym jeździłem Corollą z końca ubiegłego wieku i tam wszystko jest ok, prawa ręka nie ma żadnej wiedzy o tym, czy silnik działa czy nie. Można oczywiście zamknąć kwestię stwierdzeniem, że może lepiej kupić Toyotę ale wierzę, że z Waszej strony odpowiedzi będą nieco bardziej merytoryczne. ;-) Chyba, że "ten model tak ma"....
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc .

4x4 - 6x9 - 10x15

BURi
Awatar użytkownika
1 gwiazdka
Auto: Impreza WRX BUGEYE

Re: Drżenie drążka zmiany biegów...

Post 15 lis 2009, o 15:57

Witam. Obajawów może być cała masa. Ja bym stawiał na zerwaną którąś poduszkę przy skrzyni biegów.
http://www.subaru-dream.pl -> Remember that horsepower sells cars, torque wins races !!!

Rotter
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 15 lis 2009, o 21:06

Dzięki za odzew, bo już zacząłem się zastanawiać czy jakiegoś nietaktu nie popełniłem. Pytanie wydawało by się proste, a tu cisza... (Pisząc "proste" miałem na myśli te część, która dotyczy tego, czy samo drżenie jest rzeczą normalną. Jeśli idzie o diagnozą to inna para kaloszy ;-))
4x4 - 6x9 - 10x15

l_ewy
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: mat
Polubione posty: 1 raz

Post 16 lis 2009, o 00:45

Rotter jadąc dzisiaj sprawdzilem jak jest u mnie i na lewarku czuć prace silnika, to drżenie nie jest widoczne narządem wzroku :mrgreen:

Rotter
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 16 lis 2009, o 10:48

Ha! Dzięki l_ewy serdecznie. Ręka - tak, oko - nie. To już jest konkret.
4x4 - 6x9 - 10x15

ODPOWIEDZ