Forester S
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Forester S
Witam
Jako że jestem nowy chciałbym się przywitać :) Forum przeglądam od dłuższego czasu a dopiero teraz coś napiszę.
Zakupiłem Forka '00 S turbo, parę KM zrobiłem i kilka pytań się nasunęło z resztą znanych pewnie... Hamowanie....Jakie zaciski lepsze dobrać? Czy z GT 4 tłoczkowe na przód podejdą pod min 16: felgę?
Moc...lekko zamulone to auto:D Czy najpierw zrobić wydech - czy wystarczy końcowy tłumik czy cały wydech wymienić czy sam downpipe i dopiero potem remap?
Aha miałem problem z szarpaniem co już czytałem na forum, przestało szarpać 0 tak mi się wydaję po wymianie ori przewodów wysokiego...na BERU :) ori miały takie przebicia że jasno pod maską się robiło :D
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Jako że jestem nowy chciałbym się przywitać :) Forum przeglądam od dłuższego czasu a dopiero teraz coś napiszę.
Zakupiłem Forka '00 S turbo, parę KM zrobiłem i kilka pytań się nasunęło z resztą znanych pewnie... Hamowanie....Jakie zaciski lepsze dobrać? Czy z GT 4 tłoczkowe na przód podejdą pod min 16: felgę?
Moc...lekko zamulone to auto:D Czy najpierw zrobić wydech - czy wystarczy końcowy tłumik czy cały wydech wymienić czy sam downpipe i dopiero potem remap?
Aha miałem problem z szarpaniem co już czytałem na forum, przestało szarpać 0 tak mi się wydaję po wymianie ori przewodów wysokiego...na BERU :) ori miały takie przebicia że jasno pod maską się robiło :D
Pozdrawiam
Re: Forester S
Sporo ludzi montuje hamulunek z WRX-a . Zdaje się Grzesiek 67 ma takie cus . Napisz do niego jak to sie sprawuje . Esilon ma też ale w forku '05 .
https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Witaj.mcx pisze:Witam
Pozdrawiam
4 tłoczkowe z GT/WRX na przodzie sprawdzają się bardzo fajnie. Warunek : nie oszczędzasz na klockach i tarczach. Polecam zestaw DBA4000 plus Ferrodo DS2500, a jak nie przeszkadza Ci "tramwajowe" piszczenie klocków to Hawki HP+, ewentualnie Hawk HPS (te nie piszczą ale są mniej skuteczne). Co do felgi 16' - ja zmieniłem na 17' ale i plany były jakby ambitniejsze. Felga 16' ori od starego GT będzie w porządku. Ori 16' od Forka - nie zmieszczą się. Zmień od razu i tył na dwutłoczkowy. Wbrew temu co się czyta dobry tył również robi różnicę - tarcza ori 260mm szybciutko się grzeje w porównaniu do 290mm p zmianie.
Moc. Auto ma prawie 10 lat więc pewnie i stado kucyków poszło w siną dal

Ja jeżdzę na oryginalnych przewodach WN - bez problemów, cena akcpetowalna jak najbardziej (ok. 370 PLN).
Jak gdzieś będziesz miał jakieś wątpliwości to daj znać, może coś poradzimy. Gratuluję zakupu, Forek to ultra przyjazne auto

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Dzięki za super odpowiedźi, rzeczywiście zrobię tak jak myślałem i tak jak czytałem czyli pełny wydech. Heble spoko - zdziwiło mnie że felga od forka nie podejdzie...ale te mam na zimę więc na lato wpadnie 17":) Rzeczywiscie Forek to super przyjemne auto.
A czy koniki uciekają hmmm miałem poprzednio Nissana i po 12 latach użytkowania na hamce widać było że koniki nie uciekły:)
A czy koniki uciekają hmmm miałem poprzednio Nissana i po 12 latach użytkowania na hamce widać było że koniki nie uciekły:)
Podepnę się pod temat.
Jasna sprawa. Poczciwa maszyna.
Gratuluje zakupu
Jak mój przetrwa bez zająknięcia zimę i jak starczy $ to też coś zacznę kombinować.
Poza silnikiem i heblami mam pytanie co do zawiasu.
Grzesiek_67 da się zrobić aby nie szorował klamkami o asfalt na zakrętach ale stał tak wysoko jak w serii ?
Grzesiek_67 pisze: Forek to ultra przyjazne auto![]()
Jasna sprawa. Poczciwa maszyna.
Gratuluje zakupu

Jak mój przetrwa bez zająknięcia zimę i jak starczy $ to też coś zacznę kombinować.
Poza silnikiem i heblami mam pytanie co do zawiasu.
Grzesiek_67 da się zrobić aby nie szorował klamkami o asfalt na zakrętach ale stał tak wysoko jak w serii ?
vel misza, Pozdrawiam!
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
miszozon pisze: Grzesiek_67 da się zrobić aby nie szorował klamkami o asfalt na zakrętach ale stał tak wysoko jak w serii ?
Trochę godzenie ognia z wodą ale oczywiście, zmniejszenie przechyłów, bez obniżenia zawiechy, można zrealizować poprzez sztywniejszy (zazwyczaj również grubszy - 20mm, 22mm) stabilizator (tył) oraz twardsze gumy silentbloków (powerflex albo te do STi Nkowe). Acha, gdybyś montował takiego grubasa 22mm, to pamiętaj i koniecznie zmień mocowanie stabilzatora (whiteline). Inaczej wyrwie ori mocowanie Forka i będzie kłopot.
Ja jednak z uporem maniaka polecać będę całkowitą wymianę zawiechy w Forku na Teina. Jeżdzę już ponad rok i uważam, że była to jedna z mądrzejszych moich decyzji. Można oczywiście spróbować nie obniżać aż o 80, 70 mm, tylko na przykład o 50mm, jak komuś zależy na jak największym prześwicie.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
mcx pisze: hamce widać było że koniki nie uciekły:)
Wiesz, jak to jest z hamowniami - ile sobie klient życzy tyle będzie

Ale jeżeli rzeczywiście odczuwałeś brak spadku dynamiki wraz z latami to tylko dobrze świadczy o Nissanie. OK.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Własnie zawiecha....to będzie kolejny mod do zastanowienia. Zastanawia mnie tylko fakt czy jak amory powiedzmy Teina padną to co dalej? Gwarancja 24mce a potem? Regeneracja? Jaki koszt orientacyjny ? Rozumiem że to amory i sprężyny tylko tak? Z drugiej strony miałem zawias H&R w nissanie i jazda po mieście to maskara nie mówiąc już o wyjeździe na ryby
i o to mi w Forku chodziło wjedzie wszędzie:) niekoniecznie wyjedzie:P

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
mcx,
wiesz, 24 miesięcy jazdy po naszych rewelacyjnych polskich drogach to dla zawiechy 24 miesiące pracy w ekstremalnych warunkach, porównywalnych z pracą w warunkach wypadku, kolizji
.
Liczę się z tym, że trzeba będzie po prostu kupić nowego Teina SS, choć na razie nic na to nie wskazuje. Nie ma rzeczy wiecznych. Prędzej czy później "cza" wymieniać
Pozdrawiam
Grzegorz
wiesz, 24 miesięcy jazdy po naszych rewelacyjnych polskich drogach to dla zawiechy 24 miesiące pracy w ekstremalnych warunkach, porównywalnych z pracą w warunkach wypadku, kolizji

Liczę się z tym, że trzeba będzie po prostu kupić nowego Teina SS, choć na razie nic na to nie wskazuje. Nie ma rzeczy wiecznych. Prędzej czy później "cza" wymieniać

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Grzesiek_67 pisze:mcx pisze: już o wyjeździe na ryby
Jeżdzisz na ryby ? Polubimy się
heheheeh
Dlatego między innymi kupiłem Forka :) btw były wersje Forestera nawet z miejscem na wędkę :) Nie wiem czy nie wersja Hubertus
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
mcx pisze: Nie wiem czy nie wersja Hubertus
A w tych "martekingowych" nazwach się nie wyznaję. Sprzęt elegancko i starannie składam i równie elegancko pakuję

Po czym odpalam rydwan.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
mcx,
żadnego BOVa !!!
Na cholerkę Ci to ? Przelewka, muł, głupiejący pomiar powietrza w układzie ???
Odpuść, na naszym poziomie mocy jest to kompletnie irracjonalny mod.
Pozdrawiam
Grzegorz
żadnego BOVa !!!
Na cholerkę Ci to ? Przelewka, muł, głupiejący pomiar powietrza w układzie ???
Odpuść, na naszym poziomie mocy jest to kompletnie irracjonalny mod.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
mcx,
odpuść, nie ma sensu.Naprawdę. Kasy kupa a uzysk żaden, wręcz ujemny.
Pozdrawiam
Grzegorz
odpuść, nie ma sensu.Naprawdę. Kasy kupa a uzysk żaden, wręcz ujemny.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
Ja mam hamelunek z przodu od wolnossaka 2.5 US.
Też daje radę, lepiej niż stare tarcze 277 mm.
Też daje radę, lepiej niż stare tarcze 277 mm.
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
Za mam grubszego staba z tyłu - od seryjnego GTeka - nie mam pojęcia jaka tam średnica- + nowe gumy (oem) i jest odczuwalna różnica. To podstawowa i chyba najtańsza "przeróbka" forka - używany stab ~100PLN , nowe OEM gumy -60PLN.Grzesiek_67 pisze: można zrealizować poprzez sztywniejszy (zazwyczaj również grubszy - 20mm, 22mm) stabilizator (tył) oraz twardsze gumy silentbloków (powerflex albo te do STi Nkowe).
Jeżdżę na klockach ds2500 - rewelka, ale do tanich nie należą ok 800pln przód. Oprócz tych, które polecał Grzesiek_67, wziął bym pod uwagę EBC Red stuff.
Uwaga - pytanie z zestawu "Niedźwiedź pyta o rzeczy oczywiste, o których wszyscy na forum wiedzą, i wystarczy wpisać w szukajkę":

Można odetkać wydech i nie robić remapu?Grzesiek_67 pisze: Moc. Auto ma prawie 10 lat więc pewnie i stado kucyków poszło w siną dalPowody główne - przytkany wydech.

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Niedźwiedź pisze: Można odetkać wydech i nie robić remapu?![]()
U nas (w starych trupeksach

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
Grzesiek_67,
mnie się podoba się
a czy odetkanie oznacza wymianę wydechu czy to "se jakimś drutem mogę przepchać"? 

- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Niedźwiedź,
drutem to se nie przepychaj, to mogłoby być bardzo traumatyczne przeżycie skądinąd
Wymiana. Są głośne, są ciche, są bez katów, są na katach sportowych (vide SS), są bardzo różne. Świadomie dobrać wydech i wymienić. Ja zrobiłem nieświadomie i łeb mi odpada. Jak się wygrzebię z szamba finansowego to zmienię.
Pozdrawiam
Grzegorz
drutem to se nie przepychaj, to mogłoby być bardzo traumatyczne przeżycie skądinąd

Wymiana. Są głośne, są ciche, są bez katów, są na katach sportowych (vide SS), są bardzo różne. Świadomie dobrać wydech i wymienić. Ja zrobiłem nieświadomie i łeb mi odpada. Jak się wygrzebię z szamba finansowego to zmienię.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
Niedźwiedź,
a różnie, sądzę, że granicach 3.000 PLN, powinno się zamknąć.
Pozdrawiam
Grzegorz
a różnie, sądzę, że granicach 3.000 PLN, powinno się zamknąć.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
A propos wydechu t w Wawie jest sklep - na allegro też jest kompletny wydech z downpipe 2k PLN, w El-tecu 2.7k PLN ale właśnie z głośnością nie wiadomo jak:(
Jesli chodzi o stabilizator to czy tylko tył od GT i seryjne gumy od forka ?? Na zdrowy rozum jeśli grubszy będzie stabilizator to gumy chyba też większe? Z przodem nic nie robić?
Niedźwiedż niestety po zmianie przewodów dalej jest to szarpanie....podjade do Józefowa w przyszłym tyg zobaczymy co zdiagnozują
Jesli chodzi o stabilizator to czy tylko tył od GT i seryjne gumy od forka ?? Na zdrowy rozum jeśli grubszy będzie stabilizator to gumy chyba też większe? Z przodem nic nie robić?
Niedźwiedż niestety po zmianie przewodów dalej jest to szarpanie....podjade do Józefowa w przyszłym tyg zobaczymy co zdiagnozują

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
mcx, stab od GTeka + gumy od GTeka. Chociaż Hogi wcisnął stab od GTeka w gumy od Forka
Przedni stab z tego co słyszałem to nie ma sensu wymieniać bo jest gruby. Nie słyszałem też żeby ktoś wymieniał.
Ja w poniedziałek zostawiam auto w Jóżefowie na duży przegląd więc też coś poszukają. Tak teraz myślę , że to może też być coś z cewką. Do tego może być zabrudzona przepustnica, pompa paliwowa i dużo innych pierdół.

Przedni stab z tego co słyszałem to nie ma sensu wymieniać bo jest gruby. Nie słyszałem też żeby ktoś wymieniał.
Ja w poniedziałek zostawiam auto w Jóżefowie na duży przegląd więc też coś poszukają. Tak teraz myślę , że to może też być coś z cewką. Do tego może być zabrudzona przepustnica, pompa paliwowa i dużo innych pierdół.
podaj namiary.mcx pisze: A propos wydechu t w Wawie jest sklep - na allegro też jest kompletny wydech z downpipe 2k PLN,