Forester S

Pytania i problemy techniczne związane z Subaru. Trytytki, śrubki i inne tematy dla maniaków niszczenia żelastwa ;-)
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
mcx
1 gwiazdka
Auto: S-turbo
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Forester S

Post 27 lis 2009, o 10:02

Witam

Jako że jestem nowy chciałbym się przywitać :) Forum przeglądam od dłuższego czasu a dopiero teraz coś napiszę.

Zakupiłem Forka '00 S turbo, parę KM zrobiłem i kilka pytań się nasunęło z resztą znanych pewnie... Hamowanie....Jakie zaciski lepsze dobrać? Czy z GT 4 tłoczkowe na przód podejdą pod min 16: felgę?

Moc...lekko zamulone to auto:D Czy najpierw zrobić wydech - czy wystarczy końcowy tłumik czy cały wydech wymienić czy sam downpipe i dopiero potem remap?

Aha miałem problem z szarpaniem co już czytałem na forum, przestało szarpać 0 tak mi się wydaję po wymianie ori przewodów wysokiego...na BERU :) ori miały takie przebicia że jasno pod maską się robiło :D

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Forester S

Post 27 lis 2009, o 10:50

Sporo ludzi montuje hamulunek z WRX-a . Zdaje się Grzesiek 67 ma takie cus . Napisz do niego jak to sie sprawuje . Esilon ma też ale w forku '05 .

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 11:05

mcx pisze:Witam

Jako że jestem nowy chciałbym się przywitać :) Forum przeglądam od dłuższego czasu a dopiero teraz coś napiszę.

Zakupiłem Forka '00 S turbo, parę KM zrobiłem i kilka pytań się nasunęło z resztą znanych pewnie... Hamowanie....Jakie zaciski lepsze dobrać? Czy z GT 4 tłoczkowe na przód podejdą pod min 16: felgę?

Moc...lekko zamulone to auto:D Czy najpierw zrobić wydech - czy wystarczy końcowy tłumik czy cały wydech wymienić czy sam downpipe i dopiero potem remap?

Aha miałem problem z szarpaniem co już czytałem na forum, przestało szarpać 0 tak mi się wydaję po wymianie ori przewodów wysokiego...na BERU :) ori miały takie przebicia że jasno pod maską się robiło :D

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam
Witaj.

4 tłoczkowe z GT/WRX na przodzie sprawdzają się bardzo fajnie. Warunek : nie oszczędzasz na klockach i tarczach. Polecam zestaw DBA4000 plus Ferrodo DS2500, a jak nie przeszkadza Ci "tramwajowe" piszczenie klocków to Hawki HP+, ewentualnie Hawk HPS (te nie piszczą ale są mniej skuteczne). Co do felgi 16' - ja zmieniłem na 17' ale i plany były jakby ambitniejsze. Felga 16' ori od starego GT będzie w porządku. Ori 16' od Forka - nie zmieszczą się. Zmień od razu i tył na dwutłoczkowy. Wbrew temu co się czyta dobry tył również robi różnicę - tarcza ori 260mm szybciutko się grzeje w porównaniu do 290mm p zmianie.

Moc. Auto ma prawie 10 lat więc pewnie i stado kucyków poszło w siną dal :-) Powody główne - przytkany wydech. Wydech+remap to pierwsze co bym zrobił. Pełny wydech. Sam backbox to tylko dźwięk, sam DP i tak napotka wąskie gardło rury środkowej. Zrób pełny wydech i zmapuj w dobrym miejscu (MAPTEK).

Ja jeżdzę na oryginalnych przewodach WN - bez problemów, cena akcpetowalna jak najbardziej (ok. 370 PLN).

Jak gdzieś będziesz miał jakieś wątpliwości to daj znać, może coś poradzimy. Gratuluję zakupu, Forek to ultra przyjazne auto ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

mcx
1 gwiazdka

Post 27 lis 2009, o 11:13

Dzięki za super odpowiedźi, rzeczywiście zrobię tak jak myślałem i tak jak czytałem czyli pełny wydech. Heble spoko - zdziwiło mnie że felga od forka nie podejdzie...ale te mam na zimę więc na lato wpadnie 17":) Rzeczywiscie Forek to super przyjemne auto.

A czy koniki uciekają hmmm miałem poprzednio Nissana i po 12 latach użytkowania na hamce widać było że koniki nie uciekły:)

miszozon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek S-turbo

Post 27 lis 2009, o 11:16

Podepnę się pod temat.
Grzesiek_67 pisze: Forek to ultra przyjazne auto ;-)

Jasna sprawa. Poczciwa maszyna.

Gratuluje zakupu :!: :thumb:

Jak mój przetrwa bez zająknięcia zimę i jak starczy $ to też coś zacznę kombinować.
Poza silnikiem i heblami mam pytanie co do zawiasu.

Grzesiek_67 da się zrobić aby nie szorował klamkami o asfalt na zakrętach ale stał tak wysoko jak w serii ?
vel misza, Pozdrawiam!

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 11:32

miszozon pisze: Grzesiek_67 da się zrobić aby nie szorował klamkami o asfalt na zakrętach ale stał tak wysoko jak w serii ?

Trochę godzenie ognia z wodą ale oczywiście, zmniejszenie przechyłów, bez obniżenia zawiechy, można zrealizować poprzez sztywniejszy (zazwyczaj również grubszy - 20mm, 22mm) stabilizator (tył) oraz twardsze gumy silentbloków (powerflex albo te do STi Nkowe). Acha, gdybyś montował takiego grubasa 22mm, to pamiętaj i koniecznie zmień mocowanie stabilzatora (whiteline). Inaczej wyrwie ori mocowanie Forka i będzie kłopot.
Ja jednak z uporem maniaka polecać będę całkowitą wymianę zawiechy w Forku na Teina. Jeżdzę już ponad rok i uważam, że była to jedna z mądrzejszych moich decyzji. Można oczywiście spróbować nie obniżać aż o 80, 70 mm, tylko na przykład o 50mm, jak komuś zależy na jak największym prześwicie.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 11:34

mcx pisze: hamce widać było że koniki nie uciekły:)

Wiesz, jak to jest z hamowniami - ile sobie klient życzy tyle będzie :-)

Ale jeżeli rzeczywiście odczuwałeś brak spadku dynamiki wraz z latami to tylko dobrze świadczy o Nissanie. OK.
;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

mcx
1 gwiazdka

Post 27 lis 2009, o 11:42

Własnie zawiecha....to będzie kolejny mod do zastanowienia. Zastanawia mnie tylko fakt czy jak amory powiedzmy Teina padną to co dalej? Gwarancja 24mce a potem? Regeneracja? Jaki koszt orientacyjny ? Rozumiem że to amory i sprężyny tylko tak? Z drugiej strony miałem zawias H&R w nissanie i jazda po mieście to maskara nie mówiąc już o wyjeździe na ryby 8-) i o to mi w Forku chodziło wjedzie wszędzie:) niekoniecznie wyjedzie:P

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 11:53

mcx,

wiesz, 24 miesięcy jazdy po naszych rewelacyjnych polskich drogach to dla zawiechy 24 miesiące pracy w ekstremalnych warunkach, porównywalnych z pracą w warunkach wypadku, kolizji :-) .
Liczę się z tym, że trzeba będzie po prostu kupić nowego Teina SS, choć na razie nic na to nie wskazuje. Nie ma rzeczy wiecznych. Prędzej czy później "cza" wymieniać ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 11:54

mcx pisze: już o wyjeździe na ryby

Jeżdzisz na ryby ? Polubimy się :-)
Brak podpisu.

mcx
1 gwiazdka

Post 27 lis 2009, o 12:01

Grzesiek_67 pisze:
mcx pisze: już o wyjeździe na ryby

Jeżdzisz na ryby ? Polubimy się :-)

heheheeh

Dlatego między innymi kupiłem Forka :) btw były wersje Forestera nawet z miejscem na wędkę :) Nie wiem czy nie wersja Hubertus

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 12:16

mcx pisze: Nie wiem czy nie wersja Hubertus

A w tych "martekingowych" nazwach się nie wyznaję. Sprzęt elegancko i starannie składam i równie elegancko pakuję :mrgreen:

Po czym odpalam rydwan.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

mcx
1 gwiazdka

Post 27 lis 2009, o 15:03

A jaki BOV polecacie:)

jakiś dedykowany czy coś z HKS SSQV

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 15:07

mcx,
żadnego BOVa !!!

Na cholerkę Ci to ? Przelewka, muł, głupiejący pomiar powietrza w układzie ???

Odpuść, na naszym poziomie mocy jest to kompletnie irracjonalny mod.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

mcx
1 gwiazdka

Post 27 lis 2009, o 15:12

hmmmmm może i racja

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 lis 2009, o 15:15

mcx,
odpuść, nie ma sensu.Naprawdę. Kasy kupa a uzysk żaden, wręcz ujemny.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 27 lis 2009, o 15:16

Ja mam hamelunek z przodu od wolnossaka 2.5 US.
Też daje radę, lepiej niż stare tarcze 277 mm.
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 28 lis 2009, o 11:26

Grzesiek_67 pisze: można zrealizować poprzez sztywniejszy (zazwyczaj również grubszy - 20mm, 22mm) stabilizator (tył) oraz twardsze gumy silentbloków (powerflex albo te do STi Nkowe).
Za mam grubszego staba z tyłu - od seryjnego GTeka - nie mam pojęcia jaka tam średnica- + nowe gumy (oem) i jest odczuwalna różnica. To podstawowa i chyba najtańsza "przeróbka" forka - używany stab ~100PLN , nowe OEM gumy -60PLN.
Jeżdżę na klockach ds2500 - rewelka, ale do tanich nie należą ok 800pln przód. Oprócz tych, które polecał Grzesiek_67, wziął bym pod uwagę EBC Red stuff.

Uwaga - pytanie z zestawu "Niedźwiedź pyta o rzeczy oczywiste, o których wszyscy na forum wiedzą, i wystarczy wpisać w szukajkę": :mrgreen:
Grzesiek_67 pisze: Moc. Auto ma prawie 10 lat więc pewnie i stado kucyków poszło w siną dal :-) Powody główne - przytkany wydech.
Można odetkać wydech i nie robić remapu? :roll:
Obrazek
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 14:11

Niedźwiedź pisze: Można odetkać wydech i nie robić remapu? :roll:

U nas (w starych trupeksach :mrgreen: ) można. Warto mieć tylko jakiś budzik Boost, coby sprawdzić, czy przypadkiem nie przeładowuje, po odetkaniu.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 28 lis 2009, o 14:17

Grzesiek_67, :-) mnie się podoba się :-) a czy odetkanie oznacza wymianę wydechu czy to "se jakimś drutem mogę przepchać"? :-)
Obrazek
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 14:20

Niedźwiedź,

drutem to se nie przepychaj, to mogłoby być bardzo traumatyczne przeżycie skądinąd :-)

Wymiana. Są głośne, są ciche, są bez katów, są na katach sportowych (vide SS), są bardzo różne. Świadomie dobrać wydech i wymienić. Ja zrobiłem nieświadomie i łeb mi odpada. Jak się wygrzebię z szamba finansowego to zmienię.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 28 lis 2009, o 14:21

jaka to kasa?
Obrazek
Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 lis 2009, o 14:24

Niedźwiedź,
a różnie, sądzę, że granicach 3.000 PLN, powinno się zamknąć.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

mcx
1 gwiazdka

Post 28 lis 2009, o 18:46

A propos wydechu t w Wawie jest sklep - na allegro też jest kompletny wydech z downpipe 2k PLN, w El-tecu 2.7k PLN ale właśnie z głośnością nie wiadomo jak:(

Jesli chodzi o stabilizator to czy tylko tył od GT i seryjne gumy od forka ?? Na zdrowy rozum jeśli grubszy będzie stabilizator to gumy chyba też większe? Z przodem nic nie robić?

Niedźwiedż niestety po zmianie przewodów dalej jest to szarpanie....podjade do Józefowa w przyszłym tyg zobaczymy co zdiagnozują :o

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 28 lis 2009, o 19:18

mcx, stab od GTeka + gumy od GTeka. Chociaż Hogi wcisnął stab od GTeka w gumy od Forka :o
Przedni stab z tego co słyszałem to nie ma sensu wymieniać bo jest gruby. Nie słyszałem też żeby ktoś wymieniał.
Ja w poniedziałek zostawiam auto w Jóżefowie na duży przegląd więc też coś poszukają. Tak teraz myślę , że to może też być coś z cewką. Do tego może być zabrudzona przepustnica, pompa paliwowa i dużo innych pierdół.
mcx pisze: A propos wydechu t w Wawie jest sklep - na allegro też jest kompletny wydech z downpipe 2k PLN,
podaj namiary.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ