Zmiana silnika forester
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
-
pasztet
- 0 gwiazdek
- Auto: Impreza`95> forester`03> outback`02>forester `03
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Zmiana silnika forester
Forester, o którym pisałem kiedyś nadal jeździ ( o dziwo...) ale coraz bardziej dojrzewam do zmiany silnika.
Proszę mi powiedzieć jakiego silnika szukać (w sensie czy musi to być identyczny z tym co był czy można coś pokombinować z innymi może młodszymi ?).
Planuję wymienić silnik razem ze skrzynią i marzy mi się zakup takiego zestawu od jednego dawcy pytanie tylko do jak wąskiej grupy "dawców" muszę się dopasować.
Dzięki za wszystkie miłe rady.
Pozdrawiam z zaśnieżonych Bieszczadów ;)
P.S. Pojazd jest z roku 2003 (po lifcie) z moturem 2,5 i skrzynią automatyczną - import z USA.
P.S. 2 - a może znacie kogoś kto KOMPLEKSOWO by mój problem załatwił ? ;)
Proszę mi powiedzieć jakiego silnika szukać (w sensie czy musi to być identyczny z tym co był czy można coś pokombinować z innymi może młodszymi ?).
Planuję wymienić silnik razem ze skrzynią i marzy mi się zakup takiego zestawu od jednego dawcy pytanie tylko do jak wąskiej grupy "dawców" muszę się dopasować.
Dzięki za wszystkie miłe rady.
Pozdrawiam z zaśnieżonych Bieszczadów ;)
P.S. Pojazd jest z roku 2003 (po lifcie) z moturem 2,5 i skrzynią automatyczną - import z USA.
P.S. 2 - a może znacie kogoś kto KOMPLEKSOWO by mój problem załatwił ? ;)
Zapraszam w Bieszczady :) Wiejski Dworek
-
jmiciuk
- 2 gwiazdki
- Auto: Narazie jezdzę rowerem :)
Re: Zmiana silnika forester
Dziś okazało się że silnik w moim forku umarł. Pomoże ktoś ? Chodzi o to gdzie szukać informacji czy jakiś silnik z allegro będzie pasował do mojego (zmienne fazy itp itd) czy zlecać to ASO czy komuś innemu, jaki moze być koszt takiej zamiany serducha auta. Jak ktoś to robił to prosiłbym o pomoc. Ewentualnie ile może poza ASO kosztować naprawa jeśli to tłok, głowica czy cośtam bo brak ciśnienia na 4 cylindrze. A moze ma ktos z Was jakiegos sprawdzonego sprzedawce silników ? Za jakiekolwiek info z góry bardzo dziękuję
po pierwsze: nie kupować silnika z allegro
po drugie: nie kupować silnika z allegro
po trzecie: kupić silnik z choćby słowną gwarancją i montażem
dalej jest kilka opcji:
- pogadać z Apal (jest też na kropce) przerabiała temat już dwa razy (jako klient) i ponoć tym razem jest zadowolona
- zgłosić się do któregoś z aktywnych na forum hiper serwisów (np 4turbo)
- faktycznie spytać ASO, bo czemu nie
pisałem już: nie kupować silnika z allegro ?
powodzenia
po drugie: nie kupować silnika z allegro
po trzecie: kupić silnik z choćby słowną gwarancją i montażem
dalej jest kilka opcji:
- pogadać z Apal (jest też na kropce) przerabiała temat już dwa razy (jako klient) i ponoć tym razem jest zadowolona
- zgłosić się do któregoś z aktywnych na forum hiper serwisów (np 4turbo)
- faktycznie spytać ASO, bo czemu nie

pisałem już: nie kupować silnika z allegro ?
powodzenia
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
jmiciuk,
nikt Ci chyba precyzyjnie nie odpowie, ponieważ na ten moment nie wiadomo co jest tak naprawdę do roboty. Shortblock a więc silnik bez osprzętu i głowic (sam blok z wnętrznościami) można kupić w cenie ok. 6000 PLN, używany. Co kupisz na rynku tego nie wie nikt. Ja bym robił silnik, sądzę, że minimalny wariant to ok. 6000-7000PLN.
Swarzędz jest blisko Poznania, nikogo ogarniającego w okolicach poza ASO KOCAR nie znam.
Pozdrawiam i nie martw nic - będzie tylko lepiej
Grzegorz
nikt Ci chyba precyzyjnie nie odpowie, ponieważ na ten moment nie wiadomo co jest tak naprawdę do roboty. Shortblock a więc silnik bez osprzętu i głowic (sam blok z wnętrznościami) można kupić w cenie ok. 6000 PLN, używany. Co kupisz na rynku tego nie wie nikt. Ja bym robił silnik, sądzę, że minimalny wariant to ok. 6000-7000PLN.
Swarzędz jest blisko Poznania, nikogo ogarniającego w okolicach poza ASO KOCAR nie znam.
Pozdrawiam i nie martw nic - będzie tylko lepiej
Grzegorz
Brak podpisu.
jmiciuk pisze: Ewentualnie ile może poza ASO kosztować naprawa jeśli to tłok, głowica czy cośtam bo brak ciśnienia na 4 cylindrze.
Bez rozebrania to sobie można powróżyć, dosłownie. Nikt na to pytanie nie odpowie.
Ja bym radził najpierw sekcję zwłok, potem decyzje.
-
jmiciuk
- 2 gwiazdki
No w Aso uslyszalem ze koszt naprawy to minimum 7-8 tysięcy a boję się tego bo silnik ma prawie 220 tys przebiegu, byl mapowany i przez poprzedniego wlasciciela podobno konkretnie katowany więc myslę że na tym się nie skonczy. A za samą sekcję zwłok mogą dużo skasować ? Aż boję się do nich dzwonić.
deLux, na allegro silniki są od 2700 do 5000, mowisz ze to nie ma sensu ? (zeby nie bylo- nie upieram się tylko pytam bo zielony w tych tematach jestem).Przeciez sprzedawca jakas gwarancję rozruchową musi dać, prawda ? Z góry odpuscić sobie ten temat tak na 100% ?
A czy z takich rzeczy jak uszczelki, tłoki itp są jakieś zamienniki wogóle ?
kurcze bo te koszty podwoją mi wartość samochodu, wolałbym tego uniknac
deLux, na allegro silniki są od 2700 do 5000, mowisz ze to nie ma sensu ? (zeby nie bylo- nie upieram się tylko pytam bo zielony w tych tematach jestem).Przeciez sprzedawca jakas gwarancję rozruchową musi dać, prawda ? Z góry odpuscić sobie ten temat tak na 100% ?
A czy z takich rzeczy jak uszczelki, tłoki itp są jakieś zamienniki wogóle ?
kurcze bo te koszty podwoją mi wartość samochodu, wolałbym tego uniknac

Ostatnio zmieniony 4 kwie 2010, o 17:27 przez jmiciuk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Nie masz co kombinować, nie da się inaczej, w okolicy 10k będzie pewnie.jmiciuk pisze:kurcze bo te koszty podwoją mi wartość samochodu, wolałbym tego uniknac
Możesz rozważyć kupno silnika, ale wtedy z jakiegoś zaufanego źródła.
jmiciuk, Ja bym zrobił silnik na cacy i cieszył się jazdą.
Sądzę, że Twoje graty (słownictwo potoczne, bez urazy) mają duże szanse być lepsze niż to co kupisz na Allegro.
Posłuchaj Azraela i oddaj temat motoru w całości w dobre ręce, rozebranie, diagnoza zakup tego co faktycznie potrzebne i wio. Od początku do końca i wtedy możesz mówić o gwarancji. Jak jeden sprzeda, drugi założy to potem nie ma winnego.
To wszystko przy założeniu, że Twoja wiedza nie jest wystarczająca, żeby kontrolować mechaniora albo robić silnik samemu.
Silnik na allegro nie bez powodu jest na allegro, po dobre motory stoi kolejka chętnych i obracają nimi raczej wstawiający.
Teraz kwestia komu oddasz...
Trzy typy już masz z postów powyżej:
KOCAR
4TURBO
serwis, gdzie robiła Pani Dr Apal. nie będę kopiował tej historii, sprawdź w http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=128545
nie chcę więcej bić piany.
Sądzę, że Twoje graty (słownictwo potoczne, bez urazy) mają duże szanse być lepsze niż to co kupisz na Allegro.
Posłuchaj Azraela i oddaj temat motoru w całości w dobre ręce, rozebranie, diagnoza zakup tego co faktycznie potrzebne i wio. Od początku do końca i wtedy możesz mówić o gwarancji. Jak jeden sprzeda, drugi założy to potem nie ma winnego.
To wszystko przy założeniu, że Twoja wiedza nie jest wystarczająca, żeby kontrolować mechaniora albo robić silnik samemu.
Silnik na allegro nie bez powodu jest na allegro, po dobre motory stoi kolejka chętnych i obracają nimi raczej wstawiający.
Teraz kwestia komu oddasz...
Trzy typy już masz z postów powyżej:
KOCAR
4TURBO
serwis, gdzie robiła Pani Dr Apal. nie będę kopiował tej historii, sprawdź w http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=128545
nie chcę więcej bić piany.
- Grzesiek_67
- 6 gwiazdek
jmiciuk pisze: A za samą sekcję zwłok mogą dużo skasować ? Aż boję się do nich dzwonić.
Od tego i tak i tak trzeba będzie zacząć, inaczej się Panie Havranek nie da. Ile, nie mam fioletowego pojęcia. Generalny remont silnika spowoduje, że Twoje 220.000km przebiegu silnika, spadnie cudownie do niemalże zera. Będziesz miał Forka z nowym silnikiem, ułożysz go sobie elegancko i będziesz wiedział na czym stoisz a raczej czym pomykasz. Kupowanie używki, zwłaszcza z tak anonimowych miejsc, jak allegro niesie zawsze ryzyko, że wydasz kasę (może ciut mniejszą) a nadal będziesz jeżdził z duszą na ramieniu... Rozważ to.
Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.
-
jmiciuk
- 2 gwiazdki
Nie no ja wiem że lepiej mieć wyremontowany i zeby smihał jak nowka i najlepiej jeszcze zmapowac go bardziej :D Ale kasa kasa kasa, o kasę tu chodzi. Moze trochę poczekam i moze ktoś z forum bedzie robil jakiegos swapa i cos zostanie, narazie czytam rozne wątki i chyba z ostateczną decyzją itak poczekam do nowego roku zeby to na spokojnie zrobic a nie emocjami. Tak czy owak dziękuję za naprowadzenie
Grzesiek_67 pisze: Generalny remont silnika spowoduje, że Twoje 220.000km przebiegu silnika, spadnie cudownie do niemalże zera. Będziesz miał Forka z nowym silnikiem,
i to jest właśnie ten pozytyw który zawsze jest gdzieś ukryty w przykrych wydarzeniach, pomysl gdzie kupisz "nowego" forka w Twojej budzie za 10-15 tysięcy ? nigdzie
-
jmiciuk
- 2 gwiazdki
esilon, no wiem, mi sie ta buda podoba ale wyremontuje silnik, zaraz potem bede remontował skrzynie, naped, zawieszenie, potem turbo się skonczy i pewnie cos jeszcze, oj zle się ten rok zapowiada
Aż se w totka chyba zagram bo moze to jakiś znak

jmiciuk, jeżeli Cię to pocieszy to naprawdę drogi w naprawie jest w twoim aucie silnik, reszta wymienionych rzeczy jest relatywnie tania i część dość obficie występuje jako używka na rynku wtórnym w niezłym stanie.
-
jmiciuk
- 2 gwiazdki
Azrael, no silniki też występują ale kazdy odradza. Kurde trzeba było jakiegoś fiata kupić 

słuchaj bo dobrze piszą, jeżeli jednak się zdecydujesz na zakup w necie to szukaj całego angola nierozebranego, jest parę firm ściągających i przetestować przed ewentualną rozbiórką.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jak Ci padnie skrzynia - na pocieszenie Ci napiszę - to także napiszą żebyś remontował starą na nowych gratachjmiciuk pisze: Azrael, no silniki też występują ale kazdy odradza. Kurde trzeba było jakiegoś fiata kupić![]()

- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
np tutaj http://www.subaru-wrx.plinquiz pisze: słuchaj bo dobrze piszą, jeżeli jednak się zdecydujesz na zakup w necie to szukaj całego angola nierozebranego, jest parę firm ściągających i przetestować przed ewentualną rozbiórką.
-
jmiciuk
- 2 gwiazdki
Niedźwiedź, juz znalazłem tą stronkę na kropce ale nie ma tam nawet odpowiednika mojego silnika. Ale poczekam, moze kiedys bedzie :D
- tzd
- 2 gwiazdki
- Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
- Auto: SF5 2.0T + GC8 STi
Praktyka uczy, że lepiej remontować to, co się ma, niż wymieniać na "kota w worku" - bo faktycznie kupując silnik czy z allegro czy z "pewniejszego subarowego źródła" i tak jest to kot w worku, o którym bez rozebrania na czynniki pierwsze niewiele będzie można powiedzieć.
Nawet jeśli rozebranie i naprawa Twojego silnika wyniesie o tysiąc czy dwa tysiące pln więcej, niż kupienie silnika z ogłoszenia (i wsadzenie plug and play bez sprawdzania), to może się okazać, że tak naprawdę będzie to taniej, niż płacić dwa razy za to samo.
Czyli - oddać auto w dobre ręce (np kocar), zacisnąć zęby i pasa, zapłacić i wyremontować własny silnik.
Nawet jeśli rozebranie i naprawa Twojego silnika wyniesie o tysiąc czy dwa tysiące pln więcej, niż kupienie silnika z ogłoszenia (i wsadzenie plug and play bez sprawdzania), to może się okazać, że tak naprawdę będzie to taniej, niż płacić dwa razy za to samo.
Czyli - oddać auto w dobre ręce (np kocar), zacisnąć zęby i pasa, zapłacić i wyremontować własny silnik.
- Niedźwiedź
- 4 gwiazdki
- Auto: SI
oferta na stronie nie jest aktualna. Trzeba tam zadzwonić.jmiciuk pisze: Niedźwiedź, juz znalazłem tą stronkę na kropce ale nie ma tam nawet odpowiednika mojego silnika. Ale poczekam, moze kiedys bedzie :D
To Ty chcesz to auto naprawić czy nie?jmiciuk pisze: moze kiedys bedzie

-
jmiciuk
- 2 gwiazdki
A pewnie że chcę naprawić (no chyba że znajdę fajną przepaść żeby go zrzucić
) ale nawet niewiem czy w chwili obecnej mam 10 czy więcej tysi, trochę wydatków się ponakładało na koniec roku. Gdyby róznica była tysiac czy dwa to pewnie lepiej naprawiać ale jak zamiana ma mnie wynieść 3-4 tysie a naprawa 10-12 no to jest już różnica. Naprawdę wszywscy uważacie że lepiej go naprawiać i to w ASO (nic nie mam do ASO, zwlaszcza do Kocara ale ASO z natury i z nazwy juz są drozsze) ? Serio serio ? I to na forum z kreską ? Kurde no poprostu w szoku jestem 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Czemu tak uważasz?jmiciuk pisze:Naprawdę wszywscy uważacie że lepiej go naprawiać i to w ASO (nic nie mam do ASO, zwlaszcza do Kocara ale ASO z natury i z nazwy juz są drozsze) ? Serio serio ? I to na forum z kreską ? Kurde no poprostu w szoku jestem
Przecież padły tu propozycje też innych firm.
Napraw tam gdzie zechcesz, ale to nie zmieni wiele ceny (co najwyżej jakość, szybkość itp usługi).
Jak byś się mnie zapytał (tak przez przypadek na przykład) gdzie, to jak zwykle w takich przypadkach poleciłbym 4turbo, Carfita i MTS Dzierżoniów (no patrz, to ostatnie to ASO, chyba zedytuję posta

-
jmiciuk
- 2 gwiazdki
jarmaj, ale pewnie w ASO czy nieaso (tego MTS nawet nie znałem, 4turbo jest fajne bo u nich olej zamawiam...zamawiałem i ostatnio mi cukierki dorzucili
) to naprawa wyjdzie podobnie finansowo, co ?? Bo raczej do takich rzeczy nie ma jakichstam zamiennikow, tak ? Nawet jakby jakimś cudem pan Heniek zza rogu chciał mi go naprawić to duzo taniej nie zrobi, mam rację czy jednak duzo taniej (pomijajac mega ryzykowność rozwiązania)
Wiec pozostaje wymiana lub naprawa. Za jedną naprawę mam trzy wymiany silników. Bylem pewien ze kazdy mi tu poleci wymianę silnika ale się grubo pomylilem, oj grubo
. Naprawdę są takie złe doswiadczenia z wymianą silnikow ? nigdy w zadnym aucie takiego manewru nie przeprowadzalem ale myslalem ze jak się kupi silnik z gwarancją rozruchową to powinno być ok. Zdecydowanie to odradzacie ? Nikt z Was by nie ryzykował ? Sorry za marudzenie ale jestem strasznie skołowany i totalnie niewiem co zrobić

Wiec pozostaje wymiana lub naprawa. Za jedną naprawę mam trzy wymiany silników. Bylem pewien ze kazdy mi tu poleci wymianę silnika ale się grubo pomylilem, oj grubo

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
Nie wiem co bym zrobił na twoim miejscu.
Jeżeli miałbym silnik z pewnego źródła, mógłbym go przed kupnem chociaż w podstawowym zakresie sprawdzić (brak drobin metalu w filtrze, szczelności cylindrów), to raczej kupiłbym używany.
Jeżeli miałbym silnik z pewnego źródła, mógłbym go przed kupnem chociaż w podstawowym zakresie sprawdzić (brak drobin metalu w filtrze, szczelności cylindrów), to raczej kupiłbym używany.
- tzd
- 2 gwiazdki
- Lokalizacja: Gdańsk Sopot Gdynia, tu wszystko się kończy i zaczyna
- Auto: SF5 2.0T + GC8 STi
Znam jeden przypadek wymiany silnika. Skończyło się na podwójnych kosztach, jak wyżej pisałem.jmiciuk pisze: Naprawdę są takie złe doswiadczenia z wymianą silnikow ? nigdy w zadnym aucie takiego manewru nie przeprowadzalem ale myslalem ze jak się kupi silnik z gwarancją rozruchową to powinno być ok
Naprawa silnika wcale nie musi kosztować 12 tys., jeśli zbudowanie z używanego bloku i planowanych głowic "nowego" silnika z nowym rozrządem wyniosło 6 tys. to naprawa Twojego też powinna się zamknąć w podobnej kwocie, +/- 1~2k pln (raczej + :) )
Co to jest gwarancja rozruchowa? kto pokryje koszty wymiany silnika na kolejny? jak wyegzekwujesz tą gwarancję, na słowo "bo mi ten silnik stuka" ? a sprzedający powie "mi nie stuka, tak ma być"...
Jakby to było mega pewne źródło, to może. Ale i tak warto byłoby go rozebrać i sprawdzić "przy okazji" wszystko co się da. A lepiej to robić w swoim silniku, a nie w kupnym :)