1.6 4WD (90KM) 1992-2000r
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
1.6 4WD (90KM) 1992-2000r
Witam mam w planach kupić sobie impreze 1.6 4WD (90KM) 1992-2000r sedan albo kombi,na co zwracać uwage przy kupnie i czy te silniki są dobre niepsują sie?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Re: 1.6 4WD (90KM) 1992-2000r
sting, powinieneś zwrócić uwagę, żeby nie kupować 1.6 

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 247 razy
- Polubione posty: 528 razy
Bo to będzie tępy, zabity, leniwy muł.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
sting, uwagę swoją powinieneś zwrocić raczej na 2.0. Zadbane silniki służą długo i dobrze.
Czemu nie 2.0 tylko ile pali taki silnik przy napędzie 4x4 ? waszym zdaniem tak średnio przy spokojnej jeździe .
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 199 razy
sting pisze: tylko ile pali taki silnik przy napędzie 4x4
Zapewne podobnie do 1.6, którego trzeba stale dusić, żeby jechał.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 199 razy
Tego akurat nie wiem, ale z forum wynika, ze raczej nie...sting pisze:No dobra ale te silniki mają jakieś wady 1.6 1.8 2.0 bez turbo ?
...poza tym, że są bez turbo

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

- freediver
- 4 gwiazdki
- Auto: WRX 01' pogromca owadów :)
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Moje pierwsze Subaru to był właśnie GL 1,6 z 97roku. Cieszył bo AWD to było dla mnie coś nowego, po mokrym, po śniegu dawał radę ale żeby w trasie wyprzedzić to był koszmar. Tak samo start do setki, miał chyba ze 13sekund, masakra!! Poza tym to było super autko :) Co do spalania to palił dużo bo go cisnąłem na maxa żeby jako tako jechał - ok 8l w trasie, ok 11 w mieście. Nie wiem ile pali GL 2,0 ale pewnie porównywalnie.
W każdym razie jak już bez turbo to 2,0.
W każdym razie jak już bez turbo to 2,0.
silnik 1.6 wcale nie jest taki słaby, choć oczywiście słabszy od 2.0 (90 vs 125 KM)
Do "zwykłego" przemieszczania się po mieście wystarczy, ale z kpl. pasażerów i włączoną klimą - już taka szybka nie jest ...
pali poniżej 10 ... ale potrafi więcej ...
Do "zwykłego" przemieszczania się po mieście wystarczy, ale z kpl. pasażerów i włączoną klimą - już taka szybka nie jest ...
pali poniżej 10 ... ale potrafi więcej ...

Jak już się uprzesz na 1.6, to zwróć uwagę czy czasem nie jest to FWD.sting pisze: na co zwracać uwage przy kupnie
90KM w aucie, które waży około 1200kg i jest pędzone czterema łapami, to nawet nie jest zabity muł. To jest truchło muła w zaawansowanym stanie rozkładu.piter pisze: silnik 1.6 wcale nie jest taki słaby
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Brać 2.0
Jaki jest sens kupować samochód ze słabszym silnikiem, przy porównywalnym spalaniu

Jaki jest sens kupować samochód ze słabszym silnikiem, przy porównywalnym spalaniu

vel misza, Pozdrawiam!
Cudneky pisze: to nawet nie jest zabity muł. To jest truchło muła w zaawansowanym stanie rozkładu.

ky pisze: 90KM w aucie, które waży około 1200kg i jest pędzone czterema łapami, to nawet nie jest zabity muł. To jest truchło muła w zaawansowanym stanie rozkładu.
Bez przesady, Impreza to przeciez kompakt, jeszcze nie tak dawno, jezdzilo kupe aut segmentu C z silnikami nawet 1.2-1.3, jak chociazby Stilo, Megan, Fordy, itd. Byl to powiedzmy standard, a 1.6 byl extra. Rodzice mieli kiedys oriona 1.6 i dla mnei byla to rakieta, fakt, ze wtedy objezdzalo sie glownie Poldki i Lady, ale bylo to auto dynamiczne. W imprezie niech nawet odpadnie czesc mocy na 4x4, nadal ujdzie. To spokojnego przemieszczania sie z pkt a do B styknie

Pozdrawiam
Marcin
Marcin
2.0 GL demonem prędkości nie jest, ale to samo tyczy się 2.5l N/A z automatyczną skrzynią biegów.sherif pisze: Bez przesady

Czysta poezjaky pisze: 90KM w aucie, które waży około 1200kg i jest pędzone czterema łapami, to nawet nie jest zabity muł. To jest truchło muła w zaawansowanym stanie rozkładu.

sherif ma racje. Do jeżdżenia wystarczy i 1.6. Pewnie z czasem sting dojdzie do wniosku że przydałoby się więcej kucyków, puki co jednak na pewno wystarczy 

- azotoks
- 0 gwiazdek
- Auto: "bug-eye" 2.0
szukaj 2.0
ja się przesiadłem z opla 1,4 i spalanie mam takie samo, bo ten ecotec żeby cokolwiek jechał to musiał się kręcić 4-5krpm
ja się przesiadłem z opla 1,4 i spalanie mam takie samo, bo ten ecotec żeby cokolwiek jechał to musiał się kręcić 4-5krpm
białe + awd = :D
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96
siema sting,mam 1.6 awd,moje pierwsze subaru,silnik "robiony", splanowane głowice,elektryczne turbo,świece z "najgórniejszej półki",oleje i płyny "na zamówienie"takie dobre!!!,i wszystko jeżdzi za......ie!!!! ale po 4m-cach użytkowania w mieście,naprawde wspaniałych 4 m-cach!!!,szukam dawcy z min.2.0 a najlepiej 2.0gt,ale jeśli nielubisz lub niepotrafisz ostro jeżdzić to do spokojnej,przyjemnej i bezpiecznej jazdy naprawdę wystarczy a jak podrobisz wygląd to i szpanersko będzie:),ale nielicz nato że 1.6 pali mniej niż min.2.0,czasami nawet więcej,przelicz ile kg musi uciągnąć 1KM? i masz wynik,pozdro.....jazda każdym subaru jest czymś niezwykłym,nawet 1.6!!!!!!!!baba nawet siedzenie w subaru jest przeżyciem;)
JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!
Żartujesz sobie? Z trzech wymienionych (Stilo, Megane MkI, Focus MkI) tylko Stilo miało 1.2, 80KM. Cała reszta minimum 1.4, a i to były silniki dla emeryta -- miłośnika szachów parowych, więc jako podstawę można przyjąć właśnie 1.6. Zresztą później nawet Fiat wycofał się z tego nieszczęsnego 1.2. Jest tylko jedno ale: wszystkie mieściły się w wadze około 1100-1150kg, podczas gdy Impreza zaczynała się, o ile dobrze widzę, jakieś 100kg dalej. Do tego straty w napędzie ośki są nieporównywalnie mniejsze od strat w napędzie AWD. Mówimy tu o różnicach rzędu parunastu-parudziesięciu procent.sherif pisze: Bez przesady, Impreza to przeciez kompakt, jeszcze nie tak dawno, jezdzilo kupe aut segmentu C z silnikami nawet 1.2-1.3, jak chociazby Stilo, Megan, Fordy, itd. Byl to powiedzmy standard, a 1.6 byl extra.
Kapelutek, meliska, a może nawet jakieś święte ziele na uspokojnie skołatanych nerwów? ;)sherif pisze: To spokojnego przemieszczania sie z pkt a do B styknie![]()
citan pisze: Pamiętam jak przesiadłem się z GLa do Swifta - coś ok. 95 koni (nie, nie Joanna Brodzik edyszyn) - to w ogóle nie jechało i później wsiadłem do GLa - po prostu rakieta.
Trzeba było wsiąść do starego Swifta, co miał 100KM. :)
Jarasz dużo zioła, masz taką powolną naturę, czy przetaktowałeś PlayStation? ;)lucza pisze: mam 1.6 awd,moje pierwsze subaru,silnik "robiony", splanowane głowice,elektryczne turbo,świece z "najgórniejszej półki",oleje i płyny "na zamówienie"takie dobre!!!,i wszystko jeżdzi za......ie!!!!
Wyjmij ,,e-turbo'' to zacznie jeździć jeszcze szybciej :>
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
- lucza
- 4 gwiazdki
- Auto: babcie ra 95 i 96

JAZDA SUBARU-BEZCENNE!!! ZA BENZYNE ZAPŁACISZ KARTĄ MAESTRO!!