lampy ksenonowe maja system samopoziomowania i teoretycznie są ustawione optymalnie zarówno pod względem przepisów jak i względów użytkowych, ale czy jednak da sie przestawić "poziom" podstawowy na inny niz fabryczny ?
Ksenony
Regulamin forum
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Zanim założysz nowy wątek, poczytaj najczęściej zadawane pytania
Ksenony
a założe se kawiorowy wątek
lampy ksenonowe maja system samopoziomowania i teoretycznie są ustawione optymalnie zarówno pod względem przepisów jak i względów użytkowych, ale czy jednak da sie przestawić "poziom" podstawowy na inny niz fabryczny ?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 131 razy
- Polubione posty: 201 razy
Re: Ksenony
Tak jak napisał pmlody, mi dopiero podczas badania technicznego diagnosta uświadomił, ze mam ustawione zbyt nisko. Przez 3 lata jeżdziłem, zastanawiając się dlaczego świecą tak krótko 
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.
rrosiak pisze: Tak jak napisał pmlody, mi dopiero podczas badania technicznego diagnosta uświadomił, ze mam ustawione zbyt nisko. Przez 3 lata jeżdziłem, zastanawiając się dlaczego świecą tak krótko
to dzieki za info, przy wymianie oleum regulację zamówię
uuu ale jaja,
mi coś wydawało się , że mam za wysoko, nawet czasami ktoś mi mrugnął, ale myślałem że to jacyś wyjątkowo wrażliwi na światło
ASO to ustawi?
mi coś wydawało się , że mam za wysoko, nawet czasami ktoś mi mrugnął, ale myślałem że to jacyś wyjątkowo wrażliwi na światło
ASO to ustawi?
witam,
czy jest mozliwosc montazu xenonów do wrx 2002 wersja usa ?
jak wyłączyc te swiatła automatyczne tzn po zwolnieniu kotwicy ?
pozdro
czy jest mozliwosc montazu xenonów do wrx 2002 wersja usa ?
jak wyłączyc te swiatła automatyczne tzn po zwolnieniu kotwicy ?
pozdro
czy ktos sie orientuje czy mozna zmienić czas przytrzymania włącznika spryskiwacza potrzebny do uruchomienia spłukiwania reflektorów ?
konkretnie chodzi mi o to czy da sie wydłużyćna do 2 sekund bo fabrycznie jest 1 sekunda i pyk odpalaja sie spryskiwacze lamp, a to zbyt krótko
konkretnie chodzi mi o to czy da sie wydłużyćna do 2 sekund bo fabrycznie jest 1 sekunda i pyk odpalaja sie spryskiwacze lamp, a to zbyt krótko
- rrosiak
- 6 gwiazdek
esilon pisze: 1 sekunda i pyk odpalaja sie spryskiwacze lamp, a to zbyt krótko
Trochę poćwiczysz i się przyzwyczaisz.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Zapewne steruje tym jakaś elektronika, więć wymiana jakiegoś kondensatora lub rezystora powinna załatwić sprawę. Trzeba tylko znaleźć w samochodzie tę elektronikęesilon pisze:jak nie będzie wyjścia to sie przyzwyczaję ale może da się to przeprogramować ?
rrosiak pisze: Zapewne steruje tym jakaś elektronika
nawet nie sądziłem że mogłoby byc inaczej, we Forku i owszem podejrzewałbym jakąs linkę która pod wpływem obciążenia lub ciśnienia w układzie "puszcza" ale w tym to elektronika na bank
musze zapytac na kropce chyba
- rrosiak
- 6 gwiazdek
esilon pisze: nawet nie sądziłem że mogłoby byc inaczej
Opóźnienie może wynikać z czasu potrzebnego na wytworzenie odpowiedniego ciśnienia w układzie, a wtedy to już tylko hydraulika
Przeczytaj PW
-
carfit
- 3 gwiazdki
- Auto: RS6 MY17, JAG E-PACE, WRX by Carfit i inne
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Nie ma tam żadnej elektroniki
, to przecież na szczescie SUBARU
siln. sprysk. wlaczaja sie jednoczesnie, ale rzeczywiscie działają tylko po pewnej chwili zanim zrobi cisnienie i wysunie spryskiwacze. Jedynie co mi sie nasuwa żeby to opoznić to wyeliminować zawór zwrotny, wtedy beda potrzebowały wiecej czasu aby sie wysuneły
siln. sprysk. wlaczaja sie jednoczesnie, ale rzeczywiscie działają tylko po pewnej chwili zanim zrobi cisnienie i wysunie spryskiwacze. Jedynie co mi sie nasuwa żeby to opoznić to wyeliminować zawór zwrotny, wtedy beda potrzebowały wiecej czasu aby sie wysuneły
esilon, dwa szybkie-czytaj bardzo krotkie naciśnięcia, przerwa, znowu to samo, itd.
Przytrzymanie dlużej, włącza także spryskiwacze reflektorów. W każdym razie w Forku tak mam.
Kwestia wyczucia. Przy zagranicznej i dluższej podróży zimą, zwlaszcza autostradami, sugeruję z pełnym baniakiem z Polski i 5 w bagażniku. Mi kilka lat temu na dystansie 800km łyknął 10l po pyle wodnym zmieszanym w solą.
Po wyschnięciu auto miało kolor biały.
O czystości lusterek i bocznych szyb milościwie nie będę się wypowiadal. Tych Japońców od aerodynamiki powinni na lusterkacj powieścić, aby je w czasie jazdy czyścili....
.
Przytrzymanie dlużej, włącza także spryskiwacze reflektorów. W każdym razie w Forku tak mam.
Kwestia wyczucia. Przy zagranicznej i dluższej podróży zimą, zwlaszcza autostradami, sugeruję z pełnym baniakiem z Polski i 5 w bagażniku. Mi kilka lat temu na dystansie 800km łyknął 10l po pyle wodnym zmieszanym w solą.
Po wyschnięciu auto miało kolor biały.
O czystości lusterek i bocznych szyb milościwie nie będę się wypowiadal. Tych Japońców od aerodynamiki powinni na lusterkacj powieścić, aby je w czasie jazdy czyścili....
Dolce far niente 
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
FUX pisze: O czystości lusterek i bocznych szyb milościwie nie będę się wypowiadal. Tych Japońców od aerodynamiki powinni na lusterkacj powieścić, aby je w czasie jazdy czyścili....![]()
Dobrym patentem, który stosuję od dawna jest posiadanie w aucie płynu do szyb w rozpylaczu. Wystarczy obficie spryskać całe lusterko bez żadnego wycierania. Płyn spływa zabierając ze sobą większość brudu i załatwia temat widoczności na kolejny długi odcinek.
Duże lusterka to duże zawirowania powietrza. Obawiam się, że nie ma dobrej metody na to. Nawet lusterka z ambicjami "aerodynamicznymi" się brudzą jak cholera przy mokrej, zasolonej jezdni.
aerodynamika Forestera to dla mnie przeszłość
, zreszta w MY05 nie było takich tirowych lusterek, jedyna przewaga nad legasiowymi to końcówka szkła panoramiczna dzięki czemu "martwy" punkt był minimalny, teraz musze bardziej uważać ,

tak robię ale chyba musze dysze jakoś inaczej ustawićFUX pisze: dwa szybkie-czytaj bardzo krotkie naciśnięcia, przerwa, znowu to samo, itd.
no to jestem spokojniejszycarfit pisze: Nie ma tam żadnej elektroniki , to przecież na szczescie SUBARU
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Zawsze można coś dołożyćcarfit pisze: Nie ma tam żadnej elektroniki
carfit pisze: to przecież na szczescie SUBARU
Taaaaaaaaaaa, w nowych modelach elektroniki nie brakuje, ale np. w przypadku sterowania klimatyzacją jest ona bardzo kulawa
rrosiak pisze: Zawsze można coś dołożyć
gwarancję na silnik i skrzynie biegów bym pewnie stracił
Jakbyś zrobił układzik wpinany między oryginalne kostki i go wyjmował na przeglądy? A może ktoś już coś takiego zrobił?
r.
r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.
Głowy nie dam, ale to nie jest tak, że jest tylko jedna pompka spryskiwacza?
Dolce far niente 
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Być może, ale wówczas trudno byłoby wytworzyć odpowiednie ciśnienie w trakcie, gdy spryskujesz szyby. carfit, jak to jest zrobioneFUX pisze:Głowy nie dam, ale to nie jest tak, że jest tylko jedna pompka spryskiwacza?
Tu nie ma co Edwina pytać, tylko na śnieg sie rzucuc i nadkola demontować... 
Dolce far niente